Pasifik'te gerginlik artıyor: Pelosi'nin uçağının Tayvan güzergahında olduğu görüldü

Pekin, Taipei'ye yaptırım kararı aldı

82 yaşındaki Nancy Pelosi'nin nisanda Tayvan'a yapmayı planladığı ziyaret koronavirüs sebebiyle iptal edilmişti (Reuters)

Asya turuna çıkan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'yi Malezya'ya götüren uçağın Tayvan güzergahında olduğu görüldü.

Pelosi'nin Tayvan'a gidip gitmeyeceğini merak eden çok sayıda kişi, havacılık verileri sitesi Flightradar24 üzerinden SPAR19 adlı uçağı izlemeye çalışıyor.

Haber ajansına daha önce konuşan kaynaklar, Pelosi'nin bugün Tayvan'ın başkenti Taipei'ye varmasının beklendiğini söylemişti.

ABD Hava Kuvvetleri'ne ait bir diğer uçak SPAR20 de bugün Kuala Lumpur'a inmişti. Ancak verilere göre bu uçak başkentten henüz ayrılmadı.
 

SPAR19
Flightradar24 verilerine göre uçağın Tayvan'a yöneldiği görüldü (Flightradar24)​​​​​


Ayrıca Tayvan gazetesi China Times, Pelosi'nin bugün yerel saatle 22.30'da (TSİ 17.30) Taipei'ye gelerek geceyi Ada'da geçireceğini iddia etti.

Haberde Pelosi'nin yarın sabah Tayvan lideri Tsai Ing-wen'le görüştükten sonra saat 10.00'da (TSİ 05.00) adadan ayrılacağı ileri sürüldü.

Rus devletinin kontrolündeki Russia Today'in (RT) TSİ 16.10'da attığı tweet'e göre SPAR19, Tayvan'a yaklaşık 30 dakika uzaklıkta.
 


Reuters, Pelosi'nin Taipei'de ineceği havalimanından canlı yayına geçti.

Pasifik'te sular ısınıyor 

Pelosi'nin Tayvan'a gideceği söylentileri tansiyonu zirveye taşıdı. 

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı'nın ofisinden iki gün yapılan açıklamada bölgeye Singapur, Malezya, Güney Kore ve Japonya ziyaretleri için gidildiği kaydedilirken Tayvan'dan bahsedilmemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian dün düzenlediği basın toplantısında Temsilciler Meclisi Başkanı'nın Tayvan'a uğraması halinde Çin ordusunun "egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunmak için kararlı tepkiler ve güçlü karşı önlemler alacağını" ifade etmişti. Zhao ne tür önlemler alınabileceğiyle ilgili soruya "Eğer gitmeye cesaret ederlerse bunu bekleyip göreceğiz" yanıtını vermişti.

Çin Komünist Parti’nin yayın organlarından Global Times’in eski Baş Editörü Hu Şijin de Twitter’dan yaptığı paylaşımda Çin savaş uçaklarının Pelosi’nin uçağına müdahale edebileceğini belirtmişti.

Rusya, Çin'e destek verdi

Rusya da ziyarete dair Çin'e destek veriyor. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, muhtemel ziyaretin kışkırtıcı olduğunu bugün kaydetti:

Elbette, bir kez daha Çin ile tam bir dayanışma içerisindeyiz. Bu konudaki çok hassas tavırlarını anlıyoruz ve haklılar.

Çin ayrıca Tayvan'a yaptırım kararı alarak gıda ihracatını durdurdu. Bunlar arasında çay, kuru meyveler, bal, kakao çekirdekleri ve sebze gibi ürünler yer alıyor.

Bölgede askeri hareketlilik de artıyor. Tayvan medyası, Pelosi’nin gelişi için Tayvan'ın doğusundaki Taitung Hava Üssü'nde yer alan 4 Mirage-2000 savaş uçağına destek olarak 8 jetin daha gönderildiğini aktardı.

Ayrıca ordu kuvvetlerinden Tayvan Boğazı'nda keşif faaliyetlerini artırmalarını ve çatışma ihtimaline karşı muharebeye hazırlık süresini kısaltmaları istendi.

Çin devlet gazetesi Global Times ise Pekin’in iki uçak gemisinin denize açıldığını bildirdi. 

 

Independent Türkçe, Reuters, AA, soL

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU