Donetsk'te cezaevine saldırı: Birbirini suçlayan Rusya ve Ukrayna, BM soruşturması istiyor

İki ülke birbirini savaş suçu işlemekle itham ediyor

Rusya Savunma Bakanlığı, yaralananlar arasında 8 cezaevi personelinin de olduğunu açıklamıştı (AP)

Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kremlin yanlısı Donetsk Halk Cumhuriyeti'ndeki cezaevine düzenlenen saldırının ardından Kiev ve Moskova, birbirini suçluyor. İki taraf da Birleşmiş Milletler (BM) ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin olayı soruşturmasını istiyor.

Donetsk'in yaklaşık 10 kilometre güneyindeki Olenivka'daki Ukraynalı savaş esirlerinin tutulduğu cezaevine cuma sabahı füzeyle saldırı düzenlenmişti. Rusya Savunma Bakanlığı saldırıda 40 mahkumun öldüğünü ve 75'inin yaralandığını bildirmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakanlık Sözcüsü İgor Konşaenkov saldırıyı Kiev'in, ABD yapımı Yüksek Performanslı Topçu Roket Sistemleri (HIMARS) roketleriyle gerçekleştirdiğini öne sürmüştü.

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamada, BM ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin soruşturma için resmi olarak davet edildiği bildirildi.

Öte yandan iddiaları reddeden Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Rus topçularının cezaevini, orada tutulanlara yapılan kötü muameleyi gizlemek ve suçu Ukrayna'nın üzerine atmak için hedef aldığını öne sürmüştü.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de cuma yaptığı açıklamada saldırıyı "Rusların kasten işlediği bir savaş suçu, Ukraynalı savaş esirlerinin kasıtlı toplu katliamı" diye niteledi.

Zelenski, BM ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin savaş esirlerini koruması gerektiğini savundu. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da bu kurumların soruşturma başlatması gerektiğini söyledi.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, mahkumların sağlık durumunu ve koşullarını belirlemek için erişim talep edildiği aynı gün bildirdi.

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq ise henüz ilk elden bir bilginin kendilerine ulaşmadığını belirtti:

Sahadaki tüm tarafları, neler yaşandığını tam olarak soruşturmaya teşvik ediyoruz.

 

Independent Türkçe, Guardian, RT

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU