Çığ altında kalan dağcılar nasıl sağ kurtulduklarını anlattı

Adamlar "garaj büyüklüğünde" devasa bir kaya parçası buldukları yerde geceyi atlatmak için mağara kazdı

Çığda mahsur kalan adamların geceyi geçirmek için kazdıkları kar mağarasının yanındaki büyük kaya parçası (1News)

Bu hafta Yeni Zelanda'da çığ altında kalıp kar fırtınası yiyen iki dağcı, kendilerini kardan çıkarıp bir mağara inşa ederek ve sadece müsli barlarıyla beslenerek zorlu hava koşullarından sağ kurtuldu.

Remarkables sıradağlarında üç günlük bir tırmanış seferine çıkan 20'li yaşlarındaki iki adam, bir kişiyi gömmeye yetecek büyüklükte, 2,5 şiddetinde bir çığ tetikledi.

Çığ onları yokuş aşağı 20 metre sürükledi ve kara gömdü. Kimlikleri henüz kamuoyuna açıklanmayan adamlar, kazarak kendilerini dışarı çıkarıp yüzeye ulaşabildi. Daha sonra polisi aramaya karar verdiler. Polis ise Wakatipu alp uçurumu kurtarma ekibini uyarıp onları tehlikeden haberdar etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat kar fırtınası koşulları kurtarma ekiplerinin helikopterlerle adamlara ulaşmasını imkansız hale getirdi ve ekipler iki denemelerinde de başarısız oldu.

Adamlar önceki geceyi geçirdikleri kamplarına geri döndü ve devasa bir kaya parçasının altında kar mağarası kazdı. Geceyi nispeten sıcak bir yer olan mağaraya sığınmış halde geçirdiler.

Kurtarma ekibi koordinatörü Russ Tilsley, "Çok dik ve engebeli bir arazi, dağlık ve karlı... Fırtına çıktığında burası pek misafirperver olmayan bir yere dönüşebilir" dedi.

Tilsley, yamaçlarda sıcaklığın gece boyunca -7 ila -12 santigrat derece olduğunu ama kar mağarasında -1 ila 0 santigrat derece civarında olacağını söyledi.
 

Yeni Zelanda'da çığ

İki adam, garaj büyüklüğündeki devasa kaya parçasının yanında mağara kazdı (1 News)


Adamlar kamp yaparak ve zirveye tırmanarak üç gece geçirmişti ama salı günü uyandıklarında çadırlarını kara gömülmüş buldular. Çığ ise aşağı doğru inmeye başladıklarında tetiklendi.

Tilsley "Yamacın tam kenarında oldukları için şanslıydılar. Yamaçta daha da ilerlemiş olsalardı başları biraz belaya girerdi" dedi.

Kurtarma ekipleri ikiliyle konuştuktan sonra morallerinin iyi olduğunu öğrendi ve kurtarma operasyonlarına ertesi gün devam etmeye karar verdi.

Tilsley, "Günün geç saatleri geliyordu ve yayan bir ekip çıkarmak için çok geç olduğuna karar verdik... Ertesi sabahın çok güzel, sakin bir sabah olacağını biliyorduk. Bu yüzden çocuklarla konuştuk ve moralleri yerindeydi; bir kar mağarası inşa etmeye karar verdiler" dedi.

Adamların paylaşmak için yaklaşık 15 müsli barı vardı ancak suyu eritmek için kullandıkları gaz bitmişti.

"Büyük endişe" karda susuz kalabilecekleriydi ve buz yemek bir seçenek değildi çünkü vücut karı eritmek için kardan edineceğinden daha fazla enerji harcardı.

Alp Kurtarma Ekibi'ne bağlı bir helikopter çarşamba sabahı yine onlara ulaşmaya çalıştı ancak olumsuz hava koşulları nedeniyle başarısız oldu.

Hava biraz düzeldikten ve adamlara ulaşmalarına olanak sağladıktan sonra ekip nihayet çarşamba günü saat 10.45 civarında adamlarla temas kurabildi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU