ABD'nin başkentinde sığınmacı krizi: Belediye Başkanı Bowser, Pentagon'dan destek istedi

Muriel Bowser, durumun kritik olduğunu söyleyerek Ulusal Muhafız talebinde bulundu

Arizona Valisi Doug Ducey, nisandan bu yana 33 otobüsle 1262 sığınmacıyı başkente gönderdiklerini söyledi (AP)

ABD'de güneydeki eyaletlerden getirilen sığınmacılar, başkent Washington'da kriz yarattı.

Washington DC Belediye Başkanı Muriel Bowser, 19 Temmuz'da ABD Savunma Bakanı Lloyd James'e mektup göndererek, nisandan beri başkente Teksas ve Arizona eyaletlerinden yaklaşık 200 otobüsle 4 bin 800 sığınmacının getirildiğini belirtti.

Bowser, mektubunda şehirdeki durumu "insani kriz" diye niteleyerek, bununla başa çıkabilecek kapasiteleri kalmadığını söyleyip, Ulusal Muhafızlar'dan 150 görevlinin destek için gönderilmesini istedi.

Belediye başkanı, şehre gelen otobüslerin durumu "kritik bir eşiğe" getirdiğini belirterek, kontrol altına alınmaması halinde krizin büyüyeceğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bowser, üç gün sonra da Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Elizabeth Sherwood-Randall'a da mektup yazarak kendisine destek vermesini talep etti.

ABD-Meksika sınırında yer alan Cumhuriyetçi Teksas ve Arizona, ABD Başkanı Joe Biden'ın sığınmacı politikasına en çok karşı çıkan eyaletler arasında. Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın katı sığınmacı politikasının aksine Biden yönetimi daha fazla sığınmacıya giriş hakkı ve sığınma talebi fırsatı yaratıyor.

Arizona Valisi Doug Ducey, Biden yönetimine tepki olarak nisanda Meksika sınırından giriş yapan sığınmacıları otobüsle başkente göndermeye başlamıştı. Ducey'in ardından Teksas Valisi Greg Abbott da benzer bir uygulama başlatmıştı.

İki vali de Washington DC'ye gitmek isteyen sığınmacıların kendi kararıyla hareket ettiğini ve yasal olarak ülkedeki herhangi bir eyalete gitme haklarının bulunduğunu belirtmişti.

Biden ve Demokratlarsa uygulamayı eleştirerek bunu "reklam kampanyası" diye nitelemişti.

Ducey, dünkü Twitter paylaşımında Bowser'ın Ulusal Muhafız talebine dair "4 bin sığınmacıdan yakınıyor, Arizona sınırına sadece haziranda 43 bin 750 sığınmacı geldi" dedi.

Bowser'ın talebine Beyaz Saray'dan ya da Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) henüz yanıt gelmedi.



Independent Türkçe, BBC, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU