CHP'li Tezcan: Yurtdışı seçim çevresinin tıpkı 81 ildeki gibi seçim çevresi olmasını istiyoruz

"Bugün yurtdışında vatandaşlarımız oy veriyor. Verdikleri oy Türkiye’de 81 ilin sandıklarına dağıtılıyor. Hiçbirisi kendi milletvekilini seçemiyor"

CHP Yurtdışı Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, bugün Kapıkule Sınır Kapısı'nda "Sıla Yolu" projesini tanıttı. Bülent Tezcan'a CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu ve Parti Meclisi (PM) üyesi Umut Akdoğan da eşlik etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yurtdışında yaşayan milyonlarca vatandaşın orada çalışıp kazanıp, hem yaşadıkları ülkenin ekonomisine ama hepsinden daha fazla ülkemizin ekonomisine çok büyük katkı ve destekler verdiklerini belirten Tezcan, Kapıkule Sınır Kapısı'nda gurbetçilere CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun mektubunu takdim edeceklerini ve onların sounlarını tespit etmek için de bir anket düzeleyeceklerini söyledi.

"İcra takibiyle karşı karşşıyalar"

Yurtdışında yaşayan vatandaşlarını bildiklerini ve bu sorunları çözmek konusunda hazırlıklarının tamam olduğunu ifade eden Bülent Tezcan, Otomatik Bilgi Paylaşımı uygulamasının yurtdışında yaşayan vatandaşlara gerekli bilgilendirme yapılmadan hayata geçirildiğini belirterek şu şekilde konuştu:

Onlar sadece Türkiye ekonomisine katkı sağlamak söz konusu olduğunda hatırlayacağımız kişiler değil. Yurtdışında kazandıkları paraları Türkiye ekonomisine destek olsun diye 'gönderinde nasıl gönderirseniz gönderin' deyip ondan sonra onlara gerekli imkanı, hazırlığı sağlamadan, muhtemel soruşturmalara uğramalarını önleyecek önlemler almadan bir geceden Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle bilgi paylaşımını sağlayıp ondan sonra o vatandaşlarımızın bulundukları ülkelerde soruşturmalara tabi tutulmasına sebep olmak hiçbir ciddi devletin ve hükümetin yapabileceği bir iş değildir. Ne yazık ki aralık ayında yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle bugüne kadar kazandıklarıyla Türkiye ekonomisine çok önemli destek veren vatandaşlarımız şimdi bulundukları ülkelerde hazırlıksız yakalandıkları bilgi paylaşımı nedeniyle, bilgilendirilmeden, uyarılmadan yakalandıkları bilgi paylaşımı nedeniyle takibata uğramakla karşı karşıyalar, icra takibiyle karşı karşıyalar

Yurtdışında yaşayan Türklerin kapılarda uzun bekleme süreleri, araç ve cep telefonu kullanma haklarının yanı sıra emeklilik ve emekli maaşlarıyla ilgili sorunları olduğunu, buna rağmen hükümetin bu sorunları çözmek için ciddi adımlar atmadığını savundu.

"Hiçbirisi kendi milletvekilini seçemiyor"

Yurtdışında yaşayan vatandaşların bir başka önemli sorunlarının da temsil sorunu olduğunu dile getiren Tezcan, şöyle konuştu:

Bugün yurtdışında vatandaşlarımız oy veriyor. Verdikleri oy Türkiye'de 81 ilin sandıklarına dağıtılıyor. Hiçbirisi kendi milletvekilini seçemiyor. Listelere gidip sandıkta oy verirken hangi adaya oy verdiklerini bilmeden Türkiye'deki 600 milletvekili adayı içerisinden kime denk gelirse diye oy veriyorlar. Yurtdışı seçim çevresinin tıpkı 81 ildeki seçim çevreleri gibi ayrı bir il gibi düşünülüp yurtdışının başlı başına bir seçim çevresi olmasını istiyoruz. Yurtdışı seçim çevreleri için ayrı milletvekili adaylarının gösterilmesini ve orada yaşayan vatandaşlarımızın kime oy verdiğini bilerek sandığa gitmelerini istiyoruz. Seçtikleri milletvekilleri oradaki vatandaşların dertlerini daha yakından takip etsin, bilsin istiyoruz. Oradaki kardeşlerimiz oy verdikleri milletvekiline hesap sorabilsin istiyoruz

"Seçmen olmalarını istiyoruz"

Bülent Tezcan, yurtdışı seçim çevresi kurulmasına ilişkin kanun teklifi verdiklerini hatırlatarak şu çağrıda bulundu:

Yurtdışından yaşayan vatandaşlarımızdan bir isteğimiz var. Tabi ki sandığa gidip bize oy vermelerini istiyoruz ama bunun ötesinde daha bugünden kendilerinin doğrudan doğruya Türkiye.gov adresine girerek ikametgahlarının yurt dışında olup olmadığını kontrol etmelerini istiyoruz. Seçmen olmalarını istiyoruz. Haklarının etkili savunulabilmesini sağlamak için seçmen olmaları gerekiyor, sandığa gitmeleri gerekiyor

 

Türkiye'nin önemli bir seçimin eşiğinde olduğunu ve ilk seçimde Türkiye'de iktidarın değişeceğini savunan Tezcan, "Bu iktidarın değişmesi, bu sorunların çözülmesinin ön koşuludur. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın temel sorunu bugünkü iktidar. Bu bir iktidar, bir siyaset sorunu ve önümüzdeki ilk seçimde bu iktidar değişecek vatandaşlarımızın yüzü gülecek" diye konuştu.

 

ANKA

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU