Birleşik Krallık, eski askeri üsleri 30 bin kişilik sığınmacı kampına dönüştürmeyi planlıyor

Halihazırda sığınmacıların otelde konaklaması günlük yaklaşık 5 milyon sterline mal oluyor

Manş Denizi'nde kasımda yaşanan felaket nedeniyle Fransa ve Birleşik Krallık arasında tansiyon artmıştı (Reuters)

Birleşik Krallık'ın (BK) önde gelen gazetelerinden Telegraph, eskiden askeri üs olarak kullanılan 6 araziye, yaklaşık 30 bin sığınmacının yerleştirileceği kamplar inşa edilmesinin planlandığını yazdı.

İçişleri Bakanlığı'ndan kimlikleri paylaşılmayan yetkililer Telegraph'a yaptıkları açıklamada, North Yorkshire'da yer alan eski askeri üslerden birinin pilot bölge olarak kullanılması planının başarılı olması durumunda, benzer şekilde 6 sığınmacı merkezi daha kurulacağını söyledi.

Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne (RAF) ait Linton-on-Ouse'deki eski askeri üsteki pilot bölgeye 1500 sığınmacının yerleştirilmesi hedefleniyor. 600 kişinin yaşadığı kasabaya inşa edilecek kamp, yerel halktan ve muhalefetten tepki toplamıştı.

Mayısta açılması planlanan sığınmacı merkezinin faaliyete girmesi haziran sonuna ertelenmiş, daha sonra BK Başbakanı Boris Johnson'ın istifasıyla yaşanan siyasi kriz nedeniyle hazırlık çalışmaları askıya alınmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakanlıktan yetkililer, 6 kampa yaklaşık 30 bin sığınmacı yerleştirilmesinin planlandığını belirtti.

Yetkililer, halihazırda 26 binden fazla sığınmacının farklı otellerde konaklanması için günde 3 milyon sterlin harcandığını, bu projeninse daha düşük maliyetli bir alternatif olarak görüldüğünü söyledi. Afgan sığınmacıların konaklaması içinse yaklaşık 2 milyon sterlin harcandığı bildirildi.

Öte yandan projenin maliyetine ya da eski askeri üslerin ne zaman sığınmacı kampına dönüştürüleceğine dair bilgi paylaşılmadı.

Resmi rakamlara göre bu yıl şimdiye dek en az 15 bin 400 sığınmacı Manş Denizi'ni geçerek BK'ye giriş yapmaya çalıştı. Bu rakam geçen yıl boyunca toplamda 28 bin olmuştu. İçişleri Bakanlığı'nda bekleyen 90 bin sığınma başvurusunun olduğu da belirtildi.

Ruanda anlaşması

BK, sığınmacıları Ruanda'ya gönderme planıyla da eleştiri toplamıştı. Johnson yönetimi, sığınmacıların transferi için Ruanda'yla 120 milyon sterlinlik bir anlaşma yapmıştı.

Fakat 14 Haziran'da sığınmacıları Ruanda'ya götürecek ilk uçuş, sığınmacıların avukatlarının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yaptığı başvurunun ardından kalkışa saatler kala durdurulmuştu.

BK Dışişleri Bakanı Liz Truss'ın Ruanda programına Türkiye'yi katmayı planladığı da öne sürülmüş, bakanlık daha sonra iddiaları reddetmişti.



Independent Türkçe, Telegraph, AA

DAHA FAZLA HABER OKU