Ukraynalı sivillere yardım eden bir Rus askerin, silah arkadaşları tarafından öldürüldüğü öne sürüldü

25 yaşındaki Ivan Levankov, Ukraynalı bir kadınla annesini havan saldırısından korumaya çalışıyordu

Savaşın 155'inci gününde de çatışmalar devam ediyor (Arşiv Fotoğraf: AP)

Bir Rus askerin, Ukrayna istilasının ilk gününde sivillere yardım ettiği gerekçesiyle diğer Rus askerleri tarafından öldürüldüğü iddia edildi.

Bağımsız Rus haber sitesi Verstka'nın haberinde, Ivan Levankov'un istilanın başladığı 24 Şubat'ta kendi silah arkadaşları tarafından vurularak öldürüldüğü öne sürüldü.

Habere göre Rus askerleri savaşın ilk gününde Ukrayna'nın Harkov şehrine girdi. Burada 25 yaşındaki Levankov'un birliği, evine dönmeye çalışan Karolina Perlifon adlı bir kadınla karşılaştı.

Arabada annesiyle yolculuk eden 29 yaşındaki Perlifon, daha sonra Instagram hesabından yaptığı bir paylaşımda, Rus askerlerin yolları kapadığını ve şehre havan saldırısı düzenlediğini yazdı.

Perlifon, saklanmak için kendilerini arabadan dışarı attıklarını, o sırada yanlarına iki Rus askerin geldiğini ve onlara yardımcı olmaya çalıştığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Genç kadın, havan saldırısının ardından diğer Rus askerlerin ateş etmeye başladığını, yanlarına gelen askerlerden birininse kendisini yere iterek korumaya çalıştığını ve silah arkadaşlarına "Biz dostuz ateş etmeyin!" diye seslendiğini ifade etti.

Perlifon, buna rağmen askerlerin ateş etmeyi sürdürdüğünü ve kendisini kurtaran askerin öldüğünü söyledi.

Haberde, bu olayın Rus medyasında propaganda amaçlı kullanıldığı savunuldu. Buna göre Kremlin yanlısı medyada, sivilleri korumaya çalışan Rus askerin, Ukraynalı Naziler tarafından öldürüldüğü iddia edildi. Ayrıca askerin kimliğinin gizli tutulduğu da öne sürüldü.

Verstka'ya konuşan Perlifon, hayatını kaybeden Levankov için "Bizi kurtarırken öldü. O asker bizimleydi ve kendi arkadaşları tarafından vurularak öldürüldü" dedi.

Levankov yaşamını yitirdiğinde yanında yer alan Valeri Vasilyev de saldırıda yaralanmış ve Ukrayna'daki bir hastaneye kaldırılmıştı.

Ukrayna Güvenlik Güçleri'nin martta yayımladığı bir videoda, 18 yaşındaki Vasilyev hayatını kaybeden askerin kimliğini Levankov olarak açıklamıştı. Asker, komutanlarından Harkov'dan çıkan yolları kapatma ve kaçmaya çalışan sivilleri vurma emri aldıklarını itiraf etmişti.

Buna ek olarak Vasilyev, Ukraynalı sivilleri korumaya çalışırken Rus askerlerin kendilerine ateş açtığını da savunmuştu. Asker, "Yarbay sivilleri kurtardığımızı fark etti, bizi ve onları vurma emri verdi" demişti.
 

levankov.jpg
Rusya Savunma Bakanlığı da Levankov'un cenazesine çelenk gönderdi (Verstka)


Haberde şu anda Vasilyev'in Ukraynalılar tarafından gözaltında tutulup tutulmadığına dair bilgi olmadığı da belirtildi.

Ayrıca Levonkov'un cenazesinin haziranın sonlarına doğru düzenlendiği, mezar taşında vefat tarihinin 24 Şubat olarak yazıldığı ve askerin memleketi Smolensk'teki yerel gazetede yayımlanan ölüm ilanında hayatını nasıl kaybettiğine dair detayların paylaşılmadığı aktarıldı.



Independent Türkçe, New York Post, Daily Beast

DAHA FAZLA HABER OKU