Washington Post: Biden bu hafta iklim acil durumu ilan edebilir

ABD Başkanı Joe Biden'ın iklim bütçesine dair görüşmeler, Demokrat Parti'den itirazlar nedeniyle tıkanmış durumda

İklim kriziyle mücadele politikaları, ABD Başkanı Joe Biden'ın seçim kampanyasında önemli yer tutmuştu (Reuters)

ABD Başkanı Joe Biden'ın bu hafta ulusal çapta iklim acil durumu ilan edebileceği öne sürüldü.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Washington Post'a konuşan Beyaz Saray'dan yetkililer, Biden'ın yürürlüğe sokmaya çalıştığı çevre yardım paketini geçirebilmek için iklim acil durumu ilan edebileceğini savundu.

Kimliklerini paylaşmayan yetkililerden biri, "Eğer Senato iklim kriziyle mücadelede adım atmaz ve ülkedeki temiz enerji endüstrisini güçlendirmezse, başkan devreye gireceğini net şekilde gösterdi. Tüm seçenekleri gözden geçiriyoruz, henüz nihai karar verilmedi" dedi.

Demokratlar, "Yeniden Daha İyi İnşa Et" (Build Back Better Act) adlı bir program kapsamında iklim krizinden kaynaklanan sorunların çözümü için 500 milyar dolar değerinde bir bütçe oluşturmuştu. Fakat plana parti içinden gelen itirazlar şu anda süreci tıkamış durumda.

Demokrat Senatör Joe Manchin, bu ay yaptığı açıklamada bütçeye karşı çıktığını belirtmiş, bunun üzerine parti 300 milyar dolarlık yeni bir paket oluşturmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Manchin, 15 Temmuz'daki açıklamasında enflasyon rakamlarının çok yüksek olduğunu ve bu şartlarda böyle bir bütçeye onay vermeyeceğini söylemişti. Ülkede yıllık enflasyon haziranda yüzde 8,8'lik beklentiyi aşarak yüzde 9,1 artış göstermişti.

Biden, iklim acil durumu ilan etmesi halinde ham petrol ihracatını durdurma ve federal sularda petrolle doğalgaz sondajı çalışmalarını kısıtlama gibi yetkiler elde edebilir.

Bu kapsamda başkan, Federal Acil Durum Yönetim Kurulu gibi birimleri doğrudan yönlendirerek yenilenebilir enerji kaynaklarının güçlenmesini de sağlayabilir.

Biden 2030'a kadar sera gazı emisyonlarını yarı yarıya azaltmayı, 2035'e kadar da sıfır emisyonlu enerji sektörü oluşturmayı amaçlıyor.

Öte yandan eski ABD Başkanı Donald Trump'ın görevdeyken atadığı üç yargıçla Anayasa Mahkemesi'nde muhafazakar cephe güçlenmiş durumda.

Mahkeme, iki hafta önce Çevre Koruma Dairesi'nin (EPA), küresel ısınmaya neden olan santrallerin karbon emisyonlarını düzenlemesine dair yetkilerini kısıtlama kararı almıştı. Buna tepki gösteren Biden ise kararı "ülkeyi geriye götürmeyi hedefleyen yıkıcı bir adım" diye nitelemişti.



Independent Türkçe, Washington Post, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU