Almanya Başbakanı Scholz: Avrupa Birliği, dış politikada ulusal veto hakkını kaldırmalı

"Sesimizi duyurmak istiyorsak bencil blokajları sonlandırmalıyız"

Olaf Scholz, mayıstaki bir açıklamasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna savaşını kazanamayacağını, Kiev'in hayatta kalacağını savunmuştu (Reuters)

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Avrupa Birliği'nde (AB) dış politika ve güvenlik konularında ulusal veto hakkının kaldırılması gerektiğini savundu.

Scholz, Alman gazetesi Frankfurter Allgemeine'de pazar günü yayımlanan yazısında, AB'nin küresel siyasette öncü rolünü sürdürebilmesi için üye ülkelerin veto hakkını kullanarak aldığı "bencil blokaj" kararlarının engellenmesi gerektiğini belirtti.

AB üyesi ülkelerin arasındaki uyumsuzluğun birliği zayıflattığını savunan başbakan, "Mücadele halindeki büyük güçlerin dünyasında sesimizi duyurmayı sürdürmek istiyorsak, örneğin dış siyasette ulusal vetolara daha fazla izin veremeyiz" diye yazdı.

Scholz, Rusya - Ukrayna savaşına ve bunun Avrupa'da yarattığı sorunlara da değinerek, Kremlin'in bu savaşla "emperyalizmin Avrupa'ya geri gelmesine neden olduğunu" öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başbakan, "Siyaset gerçeği görmekle başlar. Özellikle bu hoşumuza gitmediğinde. Emperyalizmin Avrupa'ya geri dönmesi de bu gerçekliğin bir kısmı. Birçok kişi, yakın ekonomik ilişkilerin ve karşılıklı bağlılıkların hem istikrar hem güvenlik sağlayacağına inanmıştı. Putin, Ukrayna'ya karşı açtığı savaşla bu umutları açıkça yok etti" ifadelerini kullandı.

Scholz, Almanya'nın "Avrupa'nın doğusunu, batısını, kuzeyini ve güneyini bir araya getirebileceğini" belirterek, zor zamanlarda birlik halinde hareket etmenin önemini vurguladı.

Mevcut AB kuralları gereği herhangi bir politikanın uygulamaya konması için 27 üye ülkenin de onayı gerekiyor.

Öte yandan Macaristan, Slovakya ve Çekya gibi Rus doğalgazına daha bağımlı konumdaki ülkeler, mayısta AB'nin Rusya'ya karşı getirmeyi planladığı petrol ambargosunu veto ederek süreci tıkamıştı. Bunun üzerine AB ülkelerinin ulusal veto hakkı da tartışmaya açılmıştı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ABD'li siyasi yayın kuruluşu Politico'ya haziranda verdiği söyleşide, birliğin dış politikayla ilgili kararlarda ulusal veto hakkını kaldırması ve nitelikli oyçokluğu uygulamasına geçmesi gerektiğini savunmuştu.



Independent Türkçe, RT, Reuters, Frankfurter Allgemeine

DAHA FAZLA HABER OKU