Kuraklığın vurduğu Los Angeles'ta "su polisleri" devriye geziyor

5. ihlalden sonra eve giden suyu azaltan bir cihaz kuruluyor

İklim değişikliği ve kuraklık sebebiyle su kullanımı azaltılmaya çalışılıyor (AFP)

Kuraklıkla mücadele eden Los Angeles'ta "su polisleri" devriye geziyor. ABD'nin Kaliforniya eyaletine bağlı kentteki Su ve Enerji İdaresi'nin kurduğu ekip, su israfıyla ilgili çok sayıda şikayeti inceliyor.

Ülkenin batısı, yıllardır süren şiddetli kuraklığın pençesinde. Bilim insanları küresel ısınma yüzünden aşırı hava olaylarının arttığını söylüyor.

Su rezervi ve nehirlerdeki su seviyelerinin rekor derecede azaldığı Los Angeles'ta bazı önlemler alındı. Bunlar arasında çimlerin haftada maksimum iki kez, 8'er dakika sulanması gibi maddeler var.
 

Çim
Los Angeles'ta gün içerinde fıskiye çalıştırmak yasak olsa da bu kural sık sık ihlal ediliyor (AFP)


"Su polisi" Damon Ayala, her gün sokaklarda gezerek etrafı teftiş ediyor. Kaldırımlardaki su birikintileriyle bile ilgilenen Ayala, şöyle konuştu:

Bu aşırı bir şey değil ama yine de bakılmasını istiyoruz.

Görevli, su birikintisinin bir arızadan kaynaklanabileceğini vurguladı.

Ayala, yönetmelikleri ihlal eden evleri ilk başta uyardıklarını, tekrarlanan ihlallerdeyse 200-600 dolar arası para cezası verdiklerini belirtti:

Çoğu kişi yönetmeliği bilmiyor. Onları eğitmek bizim işimiz. Gerçekten para istemiyoruz. Bu, bize daha fazla su getirmiyor. Davranışı değiştirmeye çalışıyoruz. Böylece su tasarrufu sağlayabiliriz.

"Su polisi", 5. ihlalden sonra eve giden suyu azaltan bir cihaz kurulduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Su ve Enerji İdaresi, "su polislerinin" etkisinin görüldüğünü bildirdi. Zira haziranda kullanılan su miktarının geçen yıla göre azaldığı tespit edildi.

Ancak kuraklık kötüleştikçe, bahçelerinde yemyeşil çimleriyle bilinen Los Angeles'ın silüetinin değişmesi gerekiyor.

Bölge sakinleri de çimleri, çöl iklimine uygun bitkilerle değiştiriyor. Bunlar arasında sadece birkaç damla suya ihtiyaç duyan Kaliforniya meşesi gibi bitkiler var.

Kentsel peyzaj şirketi G3 Garden Group'un yöneticilerinden Marianne Simon, eyaletin güneyindeki bazı bölgelerde sulamaya haftada sadece bir gün izin verildiğini bildirdi:

Bu tür bahçeler, bu miktarda suyla yetinebilir. Aslında daha azıyla da sorun olmaz. Ancak geleneksel çimler hayatta kalamaz.

Diğer popüler alternatifler arasında suni çim ve çakıl var. Ancak Simon, bitkilerin çevreye fayda sağladığını vurguladı. Zira ekili bir alan, çakılla dolu bir bahçeye göre 10 santigrat derece daha serin olabiliyor.

 

Independent Türkçe, AFP

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU