Britanya Tabipler Birliği tüm yabancılar için ücretsiz kürtaj önergesini kabul etti

Britanyalı doktorlar, anayasal güvenli kürtaj hakkına son verdiği için ABD Yüksek Mahkemesi'ni kınadı

Kürtaj hakkını savunan gösterici, ABD'nin Tennessee eyaletindeki Hamilton County Adliye Sarayı'nın önünde "Kürtaj sağlık hizmetidir" yazan bir pankart tutuyor (AP)

Britanyalı doktorlar, kendi eyaletlerinde kürtaj yaptırması engellenen Amerikalıların bu hizmete Birleşik Krallık'ta (BK) ücretsiz erişmesine izin verilmesi gerektiğini söyledi.

ABD Yüksek Mahkemesi'nin Roe-Wade kararını bozmasını kınayan Britanya Tabipler Birliği (BMA), bu konuda BK hükümetini ikna etmek için lobi yapma kararı verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sendikanın yıllık temsilci toplantısına sunulan acil durum önergesinde, kürtaj klinikleri etrafında tampon bölgeler tesis edilerek yakınlarında kürtaj karşıtı protestoların gerçekleşmesinin önlenmesi çağrısı da yapıldı.

Tıp öğrencisi Marina Politis'in sunduğu önergede, Yüksek Mahkeme'nin anayasal kürtaj hakkına son verme kararının "ölçülemez zararlara" neden olacağı belirtildi.

Politis, öneri konuşmasında şunları söyledi:

Dış gebelik ve rahim enfeksiyonu vakalarında, kemoterapiye ihtiyaç duyan hamile kanser hastalarında kürtaj temel bir sağlık hizmetidir. ABD Yüksek Mahkemesi'nin kararı bu vakalarda ölüm cezasıdır.

BMA bu temel sağlık, sağlık hizmeti ve üreme adaleti hakkına yönelik tecavüze karşı çalışan ABD'li aktivistlerle ve sağlık çalışanlarıyla dayanışma içinde durup onlara destek vermelidir.
 


Politis şöyle ekledi:

Düşmanca bir ortam bağlamında, göçmenlerden alınan ücretlerin artışına şahit olduk.

Bu operasyon için BK'ye gelen tüm yabancı ülke vatandaşlarına sınır farkı olmaksızın, yabancı hasta ön tarifesine tabi tutmaksızın ücretsiz ve güvenli kürtaj sağlanması hükmü için çağrı yapmalıyız.

Doktorların yarısından fazlası (yüzde 57) BK'yi Amerikalılar dahil tüm yabancı ülke yurttaşlarına ücretsiz kürtaj sunmaya çağıran maddeyi onayladı. Fakat yüzde 36'sı ret oyu verirken, yüzde 7'si ise çekimser kaldı.

Yabancı uyruklu kişilerin BK'de kürtaja erişimi olsa da konsültasyon ve prosedür için 1510 sterline (yaklaşık 30 bin 600 TL) kadar ödeme yapmaları gerekiyor.

Britanya Gebelik Danışma Hizmeti'ne (BPAS) göre, bir yılda kürtaj yaptıran 80 bin kadından 4 binini uluslararası hastalar teşkil ediyor.

Amerikan Tabipler Birliği (AMA), önergeyi desteklediği için BMA'ya teşekkür etti.

AMA'dan Dr. Lisa Egbert, yaptığı açıklamada şöyle dedi:

AMA, gerekli tıp hizmetine erişimi temel bir insan hakkı olarak tanıyan sesimize ses katan Britanya derneğine minnettar.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU