AFP: Erdoğan seçimlerde gücünü artırmak adına Batı'yı kızdıran hamleler yapıyor

"Dünyanın Ukrayna'ya odaklanmasından istifade etmeye çalışıyor"

AFP'nin değerlendirmesinde, Erdoğan'ın seçmen kitlesini güçlendirmeye çalıştığı ifade edildi (Reuters)

Fransız haber ajansı AFP, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son dönemde uluslararası siyasetteki hamleleriyle yaklaşan seçimlerde oy toplamaya çalışırken Batı'yla arasını bozduğunu yazdı.

AFP çarşamba günü yayımlanan haberinde, "Erdoğan'ın Ankara'nın jeopolitik duruşunu güçlendirmek için NATO ve Batılı müttefikleri pahasına, dünyanın Ukrayna'ya odaklanmasından istifade etmeye çalıştığı" değerlendirmesi yapıldı.

Ankara'nın İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik sürecini PKK ve FETÖ üyelerine ev sahipliği yaptığı gerekçesiyle bloke ettiğinin ve Suriye'nin kuzeyine operasyon hazırlığı yaptığının hatırlatıldığı haberde, bunların seçimlere yönelik hamleler olarak görülebileceği savunuldu.

Haberde, "Bu hamleler Haziran 2023'teki seçimler öncesinde Türkiye'de yaşayanlara yönelik olabilir. Erdoğan, gittikçe kötüleşen ekonomik kriz ülkesindeki popülerliğini tehdit ederken, milliyetçi duyguları harekete geçirmeye çalışıyor" ifadelerine yer verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fransa'nın başkenti Paris'te yer alan Fransız Uluslararası ve Stratejik İlişkiler Enstitüsü'nden (IRIS) David Rigoulet-Roze, Erdoğan'ın söz konusu hamlelerle "Türkiye'nin milliyetçi hedeflerinden ödün vermeyeceğini ve kendi amaçlarını ve önceliklerini uluslararası arenada kabul ettirebileceğini göstermeye uğraştığını" söyledi.

Ayrıca Rigoulet-Roze, "Erdoğan'ın Türk ekonomisini felaket şekilde yönetmesini telafi etmeye, seçmen tabanını güçlendirmeye ve kendisi için epey sorunlu görünen gelecek seçimler öncesi seçmenleri seferber etmeye çalıştığını" savundu.

Türkiye'nin 8 Haziran'da Avrupa Birliği'nin veya ABD'nin yönetimini meşru görmediği Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu ağırlamasının ve yaşanan gerginlikler nedeniyle Yunanistan'la ikili ilişkilerin bittiğini söylemesinin de Batı'nın tepkisini çeken hamleler olduğu ifade edildi.

Haberde, "Erdoğan, Avrupa, Karadeniz, Kafkasya ve Ortadoğu arasındaki kavşakta yer alan Türkiye'nin coğrafi konumunun, stratejik açıdan Batı için temel bir önem teşkil ettiğini biliyor" ifadelerine de yer verildi.



Independent Türkçe, AFP, BBC Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU