PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 12 Haziran 2022 

Uganda'nın başkenti Kampala'dan sizlere sesleniyorum. 

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 


Belçika Kralı, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ni ziyaret etti

Belçika Kralı Philippe, eşi Kraliçe Mathilde ve Başbakan Alexander De Croo ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ni ziyaret etti.

Ülkesinin Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ni sömürgeleştirmesi sırasında yaşanan sömürü, ırkçılık ve şiddet eylemlerinden duyduğu derin pişmanlıkları yineledi, ancak resmi olarak özür dilemedi.

Kongolular, kralın özür dilemesini bekliyordu. Belçika kralı, sembolik bir tazminat jesti olarak Kongo'dan alınan tarihi maskeyi iade etti

Belçika Kralı Leopold, Kongo'yu kişisel bir derebeylik olarak yönettiği 1885'ten 1960'a kadar ölümler, kıtlık ve hastalıklar sebebiyle 10 milyon Kongolunun ölümüne neden oldu. 


Kongo Demokratik Cumhuriyeti ile Ruanda arasında gerilim devam ediyor

İki ülke arasındaki gerginlik tırmanıyor. Geçtiğimiz hafta Kongo tarafı yaptığı bir açıklamada Ruanda'nın kılık değiştirmiş askerleri casusluk faaliyeti amacıyla ülkelerine gönderdiğini duyurdu.

Kongo ordusu yaptığı açıklamada, Ruanda sınırındaki Kuzey Kivu eyaletinde 500 Ruanda askerinin konuşlandırıldığını iddia etti.

Ruanda Savunma Kuvvetleri, yaptığı yazılı açıklamada, 10 Haziran'da Kongo Demokratik Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri tarafından atılan roketlerin Ruanda topraklarına isabet ettiğini duyurdu.

Ruanda Dışişleri Bakanı 31 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin (KDC) askeri saldırısını tekrarlaması halinde misilleme yapacakları uyarısında bulunmuştu.


Mali'de seçim takvimi açıklandı

Mali'deki askeri cunta tarafından Ağustos 2020'de gerçekleştirilen darbeden bu yana henüz sivil yönetim için bir adım atılmamıştı.

Mali geçiş hükümeti sözcüsü ulusal televizyonda yaptığı açıklamada, 26 mart 2022'yi başlangıç olarak kabul edip, geçiş süresini 24 ay olarak belirlediklerini duyurdu.

Bu kararnamenin kabul edilmesinin ECOWAS ile diyaloğa istekli olduğumuzu kanıtlıyor ifadelerini kullandı. 

Batı Afrika ülkelerinde peşi sıra gerçekletirilen darbebelerin ardından Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) kapsamında bölge ülke liderleri bir araya gelerek bu ülkelere yaptırım açıkladılar.

Sivil yönetime geçiş olmadığı sürece yaptırımları kararlılıkla devam ettireceklerini açıklayan ECOWAS liderleri, demokrasinin yeniden tesisi için baskı kuruyorlar


Nijerya'da kiliseye saldırı, 50 kişi öldürüldü

Nijerya'da bir Katolik kilisesine silahlı kişilerce düzenlenen saldırıda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 50 kişi hayatını kaybetti.

Saldırganların kimliği henüz tespit edilemedi. Geniş çaplı arama faaliyetleri sürüyor.

Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari, saldırıyı kınayarak "Ne olursa olsun bu ülke asla kötülere ve hainlere boyun eğmeyecek ve karanlık asla aydınlığa galip gelemeyecek" ifadelerini kullandı.


Somali Cumhurbaşkanı yemin edip resmi olarak görevine başladı

Somali'nin yeni cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud için başkent Mogadişu'da yapılan törenle resmen görevine başladı.

Törene, Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Gulle, Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta ve Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed'in yanı sıra çok sayıda üst düzey temsilci katıldı.

Cumhurbaşkanı Mahmud, törende yaptığı konuşmada, ülkesinin güvenlik ve ekonomi sorunlarını aşmak için çalışacağını belirtti. Barışçıl bir dış politika sözü verdi. 


BioNTech, Ruanda'da aşı fabrikası inşaatına başlıyor

Biyoteknoloji şirketi BioNTech, 23 Haziran'da Ruanda'da düzenlenecek törenle aşı fabrikasının inşaatına başlayacağını duyurdu.  

Afrika'da Biontainers olarak adlandırılacak şirketin modüler fabrika unsurlarının 2022'nin sonuna kadar Kigali'ye teslim edileceği açıklandı.

Şirket, bir montaj kitinden yapılan ve nakliye konteynırlarına yerleştirilen aşı fabrikasının, önümüzdeki birkaç yıl içinde birçok Afrika ülkesini kapsayan daha geniş bir tedarik ağının bir parçası olacağını belirtti.

BioNTech, Biontainers'ın gelecekteki halk sağlığı önceliklerine bağlı olarak sıtma veya tüberküloz gibi başka mRNA aşılarını da üretebileceğini açıkladı.
 

 

Geçtiğimiz hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU