PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 5 Haziran 2022 

Uganda'nın başkenti Kampala'dan sizlere sesleniyorum. 

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 


Afrika Birliği Dönem Lideri Sall ile Putin bir araya geldi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Afrika Birliği Dönem Başkanı olan Senegal Devlet Başkanı Macky Sall, Rusya'nın Soçi kentinde bir araya geldi.

Görüşmenin ana gündem maddelerinden biri tahıl kriziydi. Rusya Devlet Başkanı Putin'in özellikle Afrika'yı sert bir şekilde vuran küresel gıda krizini hafifletmek için Ukrayna'da tahıl ihracatını tekrar etkin hale getirmek için hazır olduğu açıklandı.

Rusya, Ukrayna'nın güney kıyılarını kontrol ettiği için buğday ihracatı ciddi şekilde sekteye uğradı. 

Rusya ve Ukrayna, küresel buğday arzının yaklaşık üçte birini karşılıyor. Afrika ülkeleri, tahıl, yemeklik yağ, yakıt ve gübre fiyatlarının yükselmesine neden olan krizden ciddi şekilde etkileniyor. 


Ruanda, KDC'ye misilleme uyarısı yaptı

Ruanda Dışişleri Bakanı yaptığı açıklamada, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin (KDC) askeri saldırısını tekrarlaması halinde misilleme yapacakları uyarısında bulundu.

Ruanda hükümeti, geçen hafta, KDC tarafından ülke topraklarına top mermisi atıldığını ve bunun sonucunda yerleşim yerlerinin ve sivillerin zarar gördüğünü ileri sürmüştü.

KDC, komşusu Ruanda'yı 23 Mart Hareketi (M23) isimli isyancı gruba askeri destek vermekle suçluyor. Yaşanan gerginliğin ardından iki ülke de karşılıklı olarak uçuşları durdurmuştu.

Bu olayların ardından iki ülke arasındaki gerilim yükseldi. Angola Devlet Başkanı'nın arabuluculuk yaptığı ve Ruanda ile KDC liderleriyle görüştüğü kamuoyu ile paylaşıldı. KDC tarafı gözaltına aldığı iki Ruandalı askeri serbest bırakmayı kabul etti.


Çad'da maden işçileri arasında çatışma çıktı

Çad'ın kuzey bölgesinde yer alan altın madenlerinde işçiler arasında geçen hafta başlayan çatışmalar sonucu 100'den fazla madenci hayatını kaybetti.

Tama ve Arab kabileleri arasındaki etnik çatışmada ölü sayısı 100'ü geçti, onlarca kişi de yaralandı. Çad hükümeti, bölgedeki tüm yasadışı madencilik faaliyetlerini sonlandırdı.

Çad'da çok sayıda kaçak işletilen altın madeni bulunuyor. Sık sık çatışma ve çökmelerden dolayı can kayıplarının yaşandığı bu madenlerde çocuk işçilerin çalıştırıldığı raporlanıyor.


Nijerya, motor taksileri yasakladı

Nijerya'nın Lagos kentinde güvenlik gerekçesiyle motor taksiler yasaklandı. Yasağı delenlerin gözaltına alınacağı açıklanırken şehirdeki polis sayısı artırıldı.

Motor taksi yasağı, 38 yaşındaki bir vatandaşın tartıştığı motosikletli taksi şoförleri tarafından öldürülmesinin ardından çıkan tartışmalar sonucu başladı.

Afrika'nın birçok ülkesinde motor taksiler en çok rağbet edilen ulaşım araçları. Hızı ve uygun maliyeti sebebiyle tercih edilen motor taksiler binlerce insana iş imkanı sunuyor. 


Afrika'da 1400 maymun çiçeği vakası görüldü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yaptığı açıklamada, 2022 yılı içerisinde 7 Afrika ülkesinde 1400 maymun çiçeği vakasının görüldüğünü söyledi.

Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Liberya, Nijerya, Kongo Cumhuriyeti ve Sierra Leone'de 44'ü doğrulanmış olmak üzere toplam 1400 vaka bildirildi.

Maymun çiçeği, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere ikiye ayrılıyor. Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara yol açabiliyor.


KDC ve Uganda askeri operasyonun süresini uzattı

Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) ve Uganda, KDC'nin doğusunda faaliyet gösteren terör örgütü Demokratik İttifak Güçleri'ne (ADF) yönelik ortak askeri operasyonu iki ay daha uzatma konusunda anlaştı.

Uganda, 16 Kasım 2021'de başkent Kampala'da düzenlenen ve 7 kişinin hayatını kaybettiği intihar saldırılarından ADF'yi sorumlu tutuyor.

Bu kapsamda Uganda, geçen yıl aralık ayında KDC'nin doğusunda varlık gösteren ADF'ye yönelik operasyonlara destek vermek amacıyla asker göndermişti. Uganda'nın KDC'de 1700 askerinin olduğu tahmin ediliyor.


Geçtiğimiz hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU