Eğitim psikoloğu, başarılı çocukları zorlanan çocuklardan ayıran 7 beceriyi paylaştı

"Gerçek özgüven zorluklarla yüzleşmekle ve çözümler üretmekle kazanılır"

Eğitim psikoloğu, başarıya giden yolda ebeveynlerin çocuklarına yaklaşımının önemli bir rolü olduğunu söyledi (Unsplash)

ABD'den eğitim psikoloğu Michele Borba, başarılı çocukları zorlanan çocuklardan ayıran 7 özelliği kaleme aldı.

Borba, bir çocuğun başarıya ulaşmasının yetiştirilme tarzıyla ilişkili olduğunu belirterek, "Çocukların güvenli, sevgi dolu ve düzenli olduğu kadar kendi bağımsızlıklarını ve yeterliliklerini geliştirebileceği bir çocukluk yaşaması gerektiğini" ifade etti.

Eğitim psikoloğu, başarıya giden yolda önemli olan 7 özelliği şöyle sıraladı:

1- Özgüven

Psikolog, okuldaki yüksek notlarını kendi yeterlilikleriyle ilişkilendiren çocukların, derslerde aldığı sonuçlara dair herhangi bir kontrolü olmadığını düşünen çocuklara kıyasla daha başarılı olduğunu belirtti.

Borba, ailelerin çocuklarının görevlerini onlar yerine yapmaması gerektiğini belirterek, "Gerçek özgüven başarılı olmakla, zorluklarla yüzleşmekle, çözümler üretmekle ve mücadele etmekle kazanılır" ifadelerini kullandı.

2- Empati

Borba, üç türlü empati olduğunda dikkat çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Duygusal empati, bir başkasının duygularını paylaşıp hissedebilmemizi sağlarken, davranışsal empati de karşılaştığımız bir olaya dair merhametli davranmamızı mümkün kılıyor. Bilişsel empatiyse karşımızdaki kişinin düşüncelerini anlayabilmemizi ve kendimizi onun yerine koyabilmemizi sağlıyor.

Söz konusu empati türlerinin geliştirebilmesinin önemli olduğunu vurgulayan psikolog, bunun için çocukların başkalarını fark etmesinin, soru sormasının ve duygularını paylaşmasının sağlanması gerektiğini belirtti.

3- Özdenetim

Eğitim psikoloğu, başarıya ulaşmak için temel yollardan birinin dikkati, duyguları, düşünceleri ve eylemleri kontrol altında tutabilmek olduğuna da dikkat çekti.

Borba, öğretmenlerin çocuklara "Dinlemeye hazır mısınız?" ya da "Kalemleri bırakın, bana bakın" gibi ifadelerle "işaret vererek" farklı aktiviteler arasında geçiş yapabilmelerini kolaylaştırdığını söyledi.

Psikolog, bu tür işaretlerin çocukların hareketleri ve düşüncelerine dair özdenetimini geliştirdiğini ve ebeveynler tarafında da kullanılabileceğini belirtti.

4- Ahlaki pusula

Çocukların doğru olanı yapabilmeleri için bir "ahlaki pusula" geliştirebilmesi gerektiğini ifade eden Borba, bunun için onlara alan ve vakit tanınmasının önemli olduğunu yazdı.

Psikolog, çocukların sergilediği etik davranışların ebeveynler tarafından görülüp onaylanmasının yapıcı bir yaklaşım olduğunu da belirtti.  

Borba, "Bu doğru bir davranıştı çünkü dedikoduyu sürdürmedin" ya da "Dürüst davranarak arkadaşına verdiğin sözü tuttun" gibi geribildirimlerle ailelerin, çocuklara davranışlarındaki neden sonuç ilişkisini göstermesini tavsiye etti.
 


5- Merak

Borba'ya göre çocukların başarılı olmasını sağlayan unsurlardan biri de merak.

Psikolog, yetişkinlerin çocuklarına "Ne dersin?", "Bunu nasıl bildin?" ya da "Bunu nasıl öğrenebilirsin?" gibi sorular sorarak, onların merak duygusuna hitap edebileceğini belirtti.

6 - Azim

Borba, çocukların hata yaptığında uğraşılarından vazgeçmemeyi öğrenmesinin başarıya giden yolda önemli bir etmen olduğunun altını çizdi.

Ebeveynlerin, çocuklarına sorunlarını "küçük parçalara ayırmayı" öğretebileceğini söyleyen psikolog, böylelikle çocukların fazla zorlanıp pes etmek yerine mücadele devam edebilmeyi öğreneceğini belirtti.

7 - İyimserlik

Borba, iyimser çocukların zorlukları geçici ve aşılabilir olarak algıladığını, dolayısıyla daha başarılı olduklarını söyledi.

Psikolog, kötümser bakış açısına sahip çocuklarınsa sorunları kalıcı ve çözülemez gördüğünü, bu yüzden harekete geçmelerinin imkansız hale geldiğini belirtti.

Çocukların iyimser ya da kötümser olmayı ebeveynlerinden öğrendiğine dikkat çeken Borba, bu hususta yetişkinlere önemli bir rol düştüğünü ifade etti.



Independent Türkçe, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU