PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 29 Mayıs 2022; 

Uganda'nın başkenti Kampala'dan sizlere sesleniyorum. 

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 


Türkiye-Afrika Medya Zirvesi İstanbul'da düzenlendi

Türkiye İletişim Başkanlığı tarafından 25-26 Mayıs tarihlerinde Afrika Günü dolayısıyla düzenlenen zirveye 45 Afrika ülkesinden 80'e yakın medya mensubu, diplomat, kamu görevlisi ve sivil toplum mensubu katıldı.

Program, Afrikalı medya kuruluşları ve profesyonellerle iş birliğini güçlendirmeyi amaçlıyordu. Zirve Afrika basınında geniş yer buldu. 


Kongo ve Ruanda arasında gerilim artıyor

Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Ruanda'nın M23 isimli terör örgütüne destek verdiğine dair suçlamada bulundu. Ruanda Havayollarının Kongo'ya olan uçuşlarını yasakladıklarını duyurdu. 

Kongo hükümet sözcüsü Patrick Muyaya, Ruanda'nın ulusal havayoluna ait uçuşların askıya alındığını ve ulusal savunma konseyinin toplantısının ardından Cuma gecesi Ruanda büyükelçisinin çağrıldığını duyurdu.

Ruanda tarafı ise M23'e destek vermediğini açıklayarak hakkındaki iddiaları reddediyor. Kongo tarafının uçuş yasağının ardından Ruanda Havayolları bir açıklama yaparak Kongo'ya olan tüm uçuşlarını sonlandırdıklarını açıkladı.


Burkina Faso'da mahsur kalan madencilerden dördünün cansız bedenine ulaşıldı

Burkina Faso hükümet sözcüsü, 40 günü aşkındır madende mahsur kalan madencilerden dördünün cesedinin bulunduğunu açıkladı. Diğer dört kayıp madenciyi bulmak için arama çalışmaları devam ediyor.

Burkina Faso'da Kanada'ya ait bir madende sekiz madenci sel suları nedeniyle yerin yüzlerce metre altında mahsur kalmıştı. Arama kurtarma çalışmaları aralıksız şekilde yürütülüyor. Madencilerin gıda ile dolu güvenli odaya sığınmış olabilecekleri umut ediliyor. 


Senegal'de 11 bebek yanarak can verdi, sağlık bakanı görevden alındı

Senegal'in Tivaouane kasabasındaki bir hastanede çıkan yangında yenidoğan ünitesindeki 11 bebek yanarak can verdi. Yangının kısa devre yapan elektrik sisteminden dolayı çıktığı açıklandı. Ülkede 3 günlük ulusal yas ilan edildi. 

Senegal Devlet Başkanı Macky Sall, sağlık bakanını görevden aldığını duyurdu. Daha önce de Senegal'de hastane yangınları çıkmış ve insanlar hayatını kaybetmişti. Başkan Sall yangınla ilgili soruşturmanın yanı sıra ülke çapında hastanelerin denetlenmesi emrini verdi.


Kongo'da bir hafta içerisinde 72 bin kişi yerinden edildi

Birleşmiş Milletler yaptığı açıklamada, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğusunda ordu ile M23 isyancı grubu arasında çıkan çatışmanın 72 binden fazla sivili yerinde ettiğini duyurdu.

Çatışmadan kaçan sivillerin bir kısmının komşu ülke Uganda'ya diğerlerinin de Kongo içindeki farklı şehirlere sığındığı açıklandı.

Kongo'nun doğusunda bulunan Goma şehrine yakın bölgelerde şiddetli çatışmalar yaşandı ve isyancılar ordunun bölgedeki en büyük üssünü ele geçirdi.


Çinli Sinovac şirketi ile Uganda hükümeti aşı fabrikası kuruyor

Çin ilaç şirketi Sinovac yetkilileri ile Uganda Devlet Başkanı Museveni Uganda'da bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından yapılan açıklamada, Uganda'da bir aşı üretim tesisi kurulacağı duyuruldu.

Museveni Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Aşı ve biyoteknoloji merkezi, Uganda ve genel olarak Doğu Afrika tarafından kullanılacak. Bu merkezle hem Uganda hem de bölge için aşı güvenliğini ve bağımsızlığını sağlayacağız. Bu fikri destekliyor ve memnuniyetle karşılıyorum" ifadelerini kullandı. 

 

 

Geçtiğimiz hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU