Depp ve Heard'ü anlıyorum; halkın suçlu olduğunuza karar vermesi nasıl bir şey, biliyorum

Toplumsal ayıplamaya katlanışımdan kaynaklanan psikolojik travmayla hâlâ uğraşıyorum

Depp ne kadar kötülenmiş olsa da kadınlara yönelik özel bir garez türü de var (AP)

Johnny Depp'in kendini eşini döven biri diye niteleyen The Sun'ın yayıncısına açtığı iftira davasını kaybetmesinin ve Amber Heard'ün 2019'da Washington Post için kaleme aldığı görüş yazısında kendini aile içi şiddet kurbanı olarak tanımlamasının ardından 2020'de toplum Depp'e sırtını çevirdi.

Depp, Fantastik Canavarlar (Fantastic Beasts) serisinden ve Karayip Korsanları (Pirates of the Caribbean) filmlerinden atıldı. Aktör birden bire muhtaç konuma düşmemiş veya hapsedilmemiş olsa da gerçekte ne yaşandığı hakkında çok az bilgiye sahip kamuoyunca küresel ölçekte ayıplandı ve kötülendi. O sırada Johnny Depp'in ne hissettiğini biliyordum.

Toplumsal ayıplamaya katlanışımdan kaynaklanan psikolojik travmayla hâlâ uğraşıyorum. Bu önemsiz bir şey değil. O dönem Depp'e desteğimi açıkça dile getirdim. Bunu istismar konusunda masum olduğunu bildiğim için değil; iftira davasında çıkan karardan bağımsız biçimde, orantılı bir ceza garantisi veya itiraz hakkı olmaksızın kamuoyu mahkemesinde cezalandırıldığını açıkça gördüğüm için yaptım.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tüm bunlar, 2016'da yaşanan karmaşık bir boşanma ve 7 milyon dolarlık bir uzlaşma sonrası gerçekleşmişti. O dönemde Depp ve Heard ortak bir açıklama yayımlayarak ilişkilerinin "son derece tutkulu ve kimi zaman çalkantılı" ama "her zaman sevgiyle bağlı" olduğunu söylemişti. Fakat sonra #MeToo yaşandı. Sonrasında Depp "eşini döven biri", Heard de kurbanların haklarını savunan kişi olarak etiketlendi. Depp hak ettiğini mi buluyordu yoksa uzun zamandır ihtiyaç duyulan ama anlayışsız bir sosyal adalet hareketinin histerisine mi yakalanmıştı? Heard kurban mıydı yoksa fırsatçı mı?

Bu sorular bu sefer gerçek bir mahkeme salonunda ama herkese açık şekilde karara bağlanıyor. Bu, televizyonda yayımlanan, sıcağı sıcağına yorumların yapıldığı büyük gösteri halktan uzak tutulmuyor. İçinde hem Depp'i hem de Heard'ü lekeleyecek çok şey var. Depp'in aktör Paul Bettany'ye gönderdiği kısa mesajlar gibi: "Onu yakmadan önce boğalım!!! Öldüğünden emin olmak için daha sonra yanmış cesedini s**eceğim". Ya da Heard'ün The Washington Post'a yazdığı 2019 tarihli görüş yazısının, milyonlarca dolarlık bağış yapmayı taahhüt etmesi üzerine (bu sözü asla tutmadı) ACLU (Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği) tarafından onun adına yazıldığı gerçeği gibi.

Depp ne kadar kötülenmiş olsa da kadınlara yönelik özel bir garez türü de var. #AmberTurd (#AmberDışkı) ve #AmberHeardIsAnAbuser (#AmberHeardBirİstismarcı) etiketleri trend olurken, bot orduları Depp yanlısı haberleri yaydı. İçlerinden biri 20 bin kez yeniden paylaşıldı. Heard'ün lehine ne kadar çok inandırıcı kanıt gün yüzüne çıktıysa, ona karşı retorik de o kadar şiddetli bir hal aldı. Fakat ölüm tehditleri yalnızca internetle sınırlı kalmaz.

Bu davanın başlangıcında, daha önce internette Heard'e karşı şiddet içeren tehditlerde bulundukları iddia edilen iki kişi mahkeme salonundan çıkarıldı. Çok sayıda ölüm tehdidi almış biri olarak size şunu söyleyebilirim, tehditlerin çoğunun öfkeli yankı odalarından, yanlış bilgiden ve anonimlikten beslenen boş retorik olduğunu varsaymak gayet mantıklıysa da asla emin olamazsınız. İşte bu küçük ihtimal korkutucu.

Böyle bir davayı kim kazanır? Depp değil. Heard değil. Biz değil. Fakat hem bu gösteriyi kınayıp hem de travmaları, acıları ve çirkinlikleri önümüze serilen bu iki insanın suçluluğu ve masumiyetine dair bir kanıya varmak için delilleri inceleyemez miyiz? Depp'le Heard'ün karşı karşıya geldiği davayla ilgili kendi fikrimi söyleyecek değilim. Benim görüşüm sadece bundan, bir görüşten ibaret ve bir önemi yok. Açıkçası, sizinkilerin de bir önemi yok.

Heard, 2019'daki görüş yazısında, "Kamuoyu mahkemesinde yargılanıyormuşum gibi hissetmiştim. Hayatım ve geçimim, kontrolümün çok ötesindeki sayısız yargıya bağlıydı" diyordu. Eminim bu duygu şimdi daha da güçlenmiştir ve bahse girerim Depp de böyle hissediyordur.

Hiç kimse, hatta ayrıcalıklılar ve zenginler bile, böylesine merhametsiz ve hesap vermez bir yargıyla karşı karşıya kalmamalı. Bu duyguyu hissettiren, ki iyi bir duygu değil, topluca göz dikişimizdir. Bu durum, biz spekülasyon yapmazsak, suçlamazsak, iftira atmazsak, tehdit etmezsek, köşe yazıları yazmazsak ve bu insanları kendi ahlak kampanyalarımız için nesneleştirmezsek yaşanmaz.

Bu destanın her dönemecini bilmediğiniz için mazur görülebilirsiniz. Peki bildiğiniz için affedilebilir misiniz?



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU