PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba Değerli Dinleyiciler,

Bugün 22 Mayıs 2022 

Uganda'nın başkenti Kampala'dan sizlere sesleniyorum. 

Independent Türkçe için hazırladığım, "Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 


Somali'de cumhurbaşkanlığı seçiminin kazananı Hasan Şeyh Mahmut oldu

Somali'nin 10. Cumhurbaşkanı, Hasan Şeyh Mahmud oldu.  Ülkede ilk kez bir isim, cumhurbaşkanlığı koltuğuna ikinci kez oturdu. Başkent Mogadişu'daki seçimin 3. turunda, mevcut Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Fermacu ve eski cumhurbaşkanlarından Hasan Şeyh Mahmud yarıştı.

1.5 yıldan beridir devam eden siyasi çözümsüzlük süreci resmi olarak kapanmış oldu. Somali'nin 10. Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, yemin töreni sonrası vekillere seslenerek, siyasi intikam almama sözü verdi.

Ülkedeki tüm muhalif siyasi gruplarla diyalog yolunu açacağını dile getiren Mahmud, "Siyasi intikam almayacağız. Bize yapılanları unutmayacağız fakat affedeceğiz. Güzel bir yarın inşa edeceğiz" dedi.


Ruanda, İngiltere'den gönderilecek göçmenlerin kalacağı tesislerin açılışını yaptı

Ruanda Hükümeti, İngiltere'den gönderilecek göçmen ve sığınmacıların yerleştirileceği üç tesisin açılışını yaptı. Basınla paylaşılan bilgiye göre mayıs ayının sonunda ilk grubun Ruanda'ya gönderilmesi bekleniyor.

İngiltere'ye kaçak giren göçmenlerin yanı sıra aileler, bekarlar ve yaşlılar dahil olmak üzere tüm kategorilerdeki insanları ağırlamak için tesisleri dizayn ettiklerini açıklayan Ruanda tarafı, göçmenleri hapsetmeyeceklerini sadece ev sahipliği yapacaklarını söyledi.

İngiltere ve Ruanda, İngiltere'de yaşadışı olarak bulunan göçmen ve sığınmacıları Ruanda'ya göndermek için 14 Nisan'da Göç ve Ekonomik Kalkınma Ortaklığı anlaşması imzalamıştı.


Mali'de darbe girişimi engellendi

Mali'nin askeri cuntası, geçen hafta Batı destekli askerler tarafından yönetilen bir darbe girişimini engellediğini söyledi. Pazartesi günü devlet televizyonunda okunan açıklamada, "Savunma ve güvenlik güçlerinin uyanıklığı ve profesyonelliği sayesinde bu girişim engellendi" denildi.

10 kişinin tutuklandığı darbe girişiminde, herhangi bir kimlik bilgisi paylaşılmadı, zanlıların adalete teslim edilecekleri söylendi. Mali ordusu, seçilmiş Cumhurbaşkanı İbrahim Keita'yı Ağustos 2020'de devirmişti. O tarihten beridir Mali, askerler tarafından yönetiliyor.


Afrika Kalkınma Bankası, Acil Gıda Tesisi Projesi'ni onayladı

Afrika Kalkınma Bankası yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin yol açtığı gıda krizini önlemek için kıtadaki 20 milyon çiftçi için 1,5 milyar dolarlık acil gıda üretim tesisini onayladığını duyurdu.

Banka, tesisin Afrika'nın gıda sistemlerinde dayanıklılık oluşturmanın en etkili ve verimli yolu olarak yerel tahıl ve yağlı tahıl üretimini artırmak için tasarlandığını söyledi. Özellikle Rusya ve Ukrayna'dan ithal edilen buğday, mısır ve soya fasulyesi yetiştirilmesine amaçlanıyor.


Uganda, Kongo'dan askerlerini çekeceğini duyurdu

Uganda Kara Kuvvetleri Komutanı Muhoozi, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin (KDC) doğusunda bulunan askerlerini geri çekeceğini duyurdu.

Uganda Ordusu, geçen yıl Kasım ayında başkent Kampala'da meydana gelen canlı bomba saldırılarının ardından terör örgütü Müttefik Demokratik Güçleri'ne (ADF) yönelik operasyon başlattı.

Bu kapsamda, geçtiğimiz yıl Aralık ayında KDC'nin doğusunda faaliyet gösteren ADF'ye yönelik operasyonlara destek vermek amacıyla KDC'ye asker gönderdi. Uganda'nın KDC'de 1.700 askeri olduğu tahmin ediliyor. 


İsrail, 50 yıl sonra Çad'a büyükelçi atadı

İsrail'in 50 yıl aradan sonra Çad'a atadığı Büyükelçi, Çad Devlet Başkanı İdris Debi'ye güven mektubunu sundu. Senegal'de ikamet edecek büyükelçi, Kabo Verde, Gambiya, Gine ve Gine Bissau'da akredite olarak görev yapacak.

Çad ve İsrail arasındaki ilişkiler, eski İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Ocak 2019'daki ziyareti sonrasında hızla normalleşmişti.

İsrail, 1967'deki Filistin topraklarının işgalinin ardından Tel Aviv'e tepkili olan Afrika ve Körfez ülkeleri ile ilişkilerini düzeltmeye çalışıyor. Çoğunluğu Müslüman olan Çad ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkiler 1972 yılında dondurulmuş, 1988 yılında Filistin'i resmen tanımıştı.

 

 

Geçtiğimiz hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU