AB, Rus gazı bağımlılığına son vermek için 300 milyar euroluk yatırım planlıyor

Von der Leyen, yatırımın 10 milyar eurosunun gaz altyapısı, 2 milyar eurosunun petrol ve geri kalanının ise temiz enerji için kullanılacak şekilde planladığını söyledi

Fotoğraf: Reuters

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği'nin (AB) Rus petrol ve doğalgazına olan bağımlılığını sona erdirmek için 2030 yılına kadar 300 milyar euro yatırım yapmayı planladığını açıkladı.

Von der Leyen, yatırımın 10 milyar eurosunun gaz altyapısı, 2 milyar eurosunun petrol ve geri kalanının ise temiz enerji için kullanılacak şekilde planladığını söylerken; Brüksel'in 2030 yılına kadar yaal bağlayıcılığı daha yüksek yenilenebilir enerji ve enerji tasarufu hedefleri belirlemek için adım attığını ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avrupa'nın en büyük gaz tedarikçisi olan Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekat başlatması sonrası, Rusya'nın Avrupa'ya gönderdiği doğalgazı kesebileceği endişelerini gündeme getirerek AB'yi enerji politikasını yeniden değerlendirmeye yönlendirmişti.

Rusya, AB'nin doğalgaz ihtiyacının yüzde 40'ını, ithal ettiği petrolün ise yüzde 27'sini karşılıyor. Bu nedenle, AB ülkeleri Rusya'ya yönelik yaptırımlar konusunda uzlaşmakta zorluk çekiyor.

Önlemlerin alınması da nihai olarak, Avrupa'nın her yıl ithal ettiği fosil yakıtlara harcanan milyarlarca euronun düşmesini sağlayacak.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU