Uzmanından "takipçi artırayım derken düşman artırmayın" uyarısı... Psikiyatr Akcan: 10 takipçiden biri kafadan arızalı olabilir

Sosyal medya, pusuda bekleyenlerin de mecrası. Avukat Yıldız, sosyal medyada kapalı gruplardaki paylaşımların kimi zaman arkadaşlarca yayılabildiğine dikkati çekerken, psikiyatr Akcan'dan sıkıntılı takipçi uyarısı geldi

Sosyal medya hesaplarımız rakiplerimizin de yakın takibinde / Fotoğraf: Twitter

Sosyal medya kullanımı dikkat edilmediği sürece insanın başına çeşitli sorunlar açabiliyor.

'Bu konuda birçok örnek var' desek abartı olmaz. En günceli geçen günlerde yaşandı.

Kadir Gecesi, Instagram hesabından "Kadir gecesi özel, Rabbim kabul etsin" notuyla içki masası fotoğrafı paylaştığı için işinden çıkarılan ve hakkında soruşturma başlatılan O.T. mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

O.T.'nin ifadesindeki şu açıklama herkes açısından ibretlikti.

Instagram hesabım kapalı bir hesaptı ve sadece arkadaşlarım görebilirdi. Mekandan ayrıldıktan sonra saat 04:00 sıralarında arkadaşlarımın ısrarla aramasıyla paylaşımın çeşitli mecralarda dolaştığını ve ifşa edildiğini öğrendim.

 

kadirgecesi1.jpg
Bu paylaşıma soruşturma açıldı / Fotoğraf: Twitter

 

Paylaşım ifşa etmek yaygınlaşıyor

Kısaca O.T.'nin paylaşımı muhtemelen arkadaşı olan veya arkadaşı sandığı bir kişi tarafından dolaşıma sunulmuştu.

Aslında bu çok yaygın görülen bir durum. Kimi zaman Whatsapp gruplarında aynı ekip içinde paylaşılan bir yazı ve görüntü dışarı yansıtılabiliyor.

Takipçi sayısı artarken aynı zamanda yarın öbür gün herhangi bir nedenle başımıza sorun olabilecek bir paylaşımın ihbarcısını ya da gizli düşmanlarımızı da artırıyoruz.

Olumlu tarafı bu tür ifşalar, suç unsuru olabilecek paylaşımların duyulmasına, ifşa olmasına katkı sağlayabiliyor.

Ancak olumsuz tarafı kimi zamanda dedikodu olarak adlandırılabilecek daha masum paylaşımların dahi dağılımını sağlayarak tartışmaların büyümesine ve insanlar arası güven ilişkisinin bitmesine de neden olabiliyor.

 

rıdvanyıldız.jpg
Rıdvan Yıldız / Fotoğraf: Twitter

 

"Grupta yer alan bir kişi bazen paylaşımları herkese yayabiliyor"

Sosyal medya hukuku üzerine kitabı olan avukat Rıdvan Yıldız'ın uzun süredir yaptığı paylaşımlarla bu konuda uyarılarda bulunuyor.

Sosyal medya hesapları herkese açık olabildiği gibi bazı kişilerin sadece arkadaşları ya da tanıdıkları dışındakilere hesaplarını kapatabildiğini söyleyen Yıldız, "Yine belli kişilerin bulunduğu iletişim grupları da var. Sosyal medyada belli kişilere yönelik iletişim kuruluyor olsa da bu grupta yer alan bir kişi bazen buradaki paylaşımları herkese yayabiliyor" dedi. 

Kadir Gecesi yaşanan ve dini değerleri aşağıladığı iddiasıyla soruşturma konusu olan paylaşımı hatırlatan Yıldız, "Paylaşımın kapalı ve sadece tanıdıklara açık bir sosyal medya hesabından yapıldığı düşünülünce benim kanaatim aleniyet olmadığından bu suç tipinin unsurlarının oluşmadığı yönünde" diye konuştu. 

 

 

sosyaltakip.jpeg
Uzmanlar, sosyal medya paylaşımlarına dikkat edilmesi gerekiyor 

 

"En az 3 takipçiniz varsa takipçiniz olmayan birine yapacağınız hakaret suç teşkil edebilir"

"Binlerce insan tarafından takip edilen ancak hesabın takipçi dışındakilere kapalı olması halinde aleniyet unsurunun varlığı düşünebilir" diyen Yıldız, şöyle devam etti:

"Sosyal medya hesabının kapalı olmasının paylaşımların suç olmasının önüne geçeceğini düşündürmemeli. Örneğin yapılan hakaret sosyal medya hesabı kapalı olsa dahi suç oluşturabilir. Gıyapta hakaret suçunda örneğin 3 kişi şartı var. 3 ve daha fazla takipçiniz varsa takipçiniz olmayan birine yapacağınız hakaret suç teşkil edebilir. Dolayısıyla her suç tipinde suçun unsurları ayrı ayrı göz önüne alınmalıdır." 

Sosyal medya düşmanlara ve kıskananlara da takip şansı mı veriyor?

Peki bazı kişiler açık veya gizli husumet beslediği veya kıskandığı kişileri daha mı çok takibe alır?

Bu anlamda sosyal medya, birine düşmanlık duyanlara bir avantaj mı sağlıyor?

Normal şartlarda karşılaşmayacağımız bir düşmanımız sosyal medya sayesinde bizden haberdar olma, takip etme şansı ve fırsat eline geçtiğinde zarar verme şansını mı elde ediyor?

Bu soruların cevabını psikiyatr Ayhan Akcan verdi. 

 

ayhanakcan.jpg
Ayhan Akcan / Fotoğraf: Umut Vakfı

 

"Senin için normal olan başkası için tehdit olabilir" 

Akcan öncelikle insanların her birinin arkadaş dahi olsa farklı düşünce, kişilik yapıları, ilişki tarzları ve inançları olabileceğini hatırlattı.

Dr. Akcan, "Senin için normal olan onun için bir tehdit, öfke kaynağı olabiliyor. O zaman işte acımasız oluyor. Yaptığınız bir paylaşıma kişilerin nasıl bir reaksiyon göstereceğini bilemezsiniz. Onun için sosyal medyada mümkün olduğu kadar belli normlarda ve yasalara uygun hareket etmek lazım" ifadelerini kullandı. 

"Her 10 takipçinden biri problem yaratacak biri olabilir" 

Toplumda psikolojik olarak rahatsız insanların ortalama oranının sosyal medyada da olduğuna dikkati çeken Ayhan Akcan, şu uyarıyla sözlerini bitirdi:

Takipçin olan kişi paranoyak, akıl hastası veya rahatsızlık derecesinde alıngan, kıskanç olabilir.  Bir de madde kullanıyorsa zaten bu sorunların yaşanma ihtimali yüzde 100. Bu nedenle sosyal medya paylaşımlarında dikkatli olmak lazım. Her 10 takipçinden biri problem yaratabilecek, kafadan arızalı biri olabileceğini hesaba katmak lazım.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU