Eski Afgan general, Taliban'a saldırı düzenleyeceklerini duyurdu

"Afganistan'ın Taliban'dan kurtulması için her şeyi yapacağız"

Sami Sadat, Taiban'la çatışmalarda yaklaşık 20 bin askere komutanlık yapmıştı (CNN)

Afganistan Ulusal Ordusu'nun eski komutanlarından Korgeneral Sami Sedat, Taliban'a saldırı düzenlemeye hazırlandıklarını söyledi.

Birleşik Krallık'ın (BK) kamu yayımcısı BBC'nin bugün yayımladığı röportajda Sedat, "8 aydır ülkenin başındaki Taliban'ın yönetim şekli birçok Afganı askeri harekatın ilerlemek için tek yol olduğuna inandırdı" dedi.

Sedat, kimliklerini açıklamadığı birçok eski asker ve siyasetçiyle hareket etmeyi planladığını söyleyerek, Taliban'a saldırıların Ramazan Bayramı'ndan sonra başlayabileceğini belirtti.

37 yaşındaki eski komutan, "Afganistan'ın Taliban'dan kurtulması ve yeniden demokratik sistemin kurulması için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Özgürlüğümüzü ve hür irademizi kazanana kadar savaşamaya devam edeceğiz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Durumun değişip değişmeyeceğini görmek için önceden Taliban'a 12 ay süre tanımayı düşündüğünü belirten Sedat, artık bunun geçerli olmadığını söyledi.

Sedat, geçen yıl yönetimi ele geçirmek için Taliban'ın düzenlediği saldırılara karşı Helmand Vilayeti'nde çatışmalara katıldığını belirtti.  

Eski komutan, Afganistan Ulusal Direniş Cephesi'nin lideri Ahmed Mesud'la da irtibat halinde olduğunu ve onun Taliban'a direnişini desteklediğini söyledi.

Afganistan Ulusal Ordusu'nun en genç komutanı unvanına sahip Sedat, yabancı ülkelerden fon almadıklarını ve böyle bir arayışlarının da olmadığını savundu.

Taliban, ABD birliklerinin ülkeden çekilmesiyle 15 Ağustos 2021'de başkent Kabil'e girerek kontrolü ele geçirmiş, bunun ardından ülkede halihazırda yaşanan insani ve ekonomik kriz daha da derinleşmişti.

ABD tahliye sonrası Afganistan'ın uluslararası bankalardaki hesaplarını bloke etmiş, Afganistan Merkez Bankası'ndaki yaklaşık 9 milyar doları da dondurmuştu.



Independent Türkçe, BBC, AP

DAHA FAZLA HABER OKU