Ukraynalı kadınlar, Kosova'da mayın temizleme eğitimi alıyor

"Savaşmanın farklı yolları var. Buraya gelmemin tek sebebi ülkeme destek olmak"

Mayın temizleme eğitimi veren yetkililer, ileride katılımın artmasını öngördüklerini belirtti (Reuters)

Ukraynalı kadınlar, savaşta Rus askerlerin çekildikleri bölgelerde yerleştirdikleri mayınları temizlemek için Kosova'da eğitim alıyor.

Katerina Gribiniçenko, Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk bölgesinde yer alan Sloviansk şehrinden Kosova'ya giderek eğitimlere katıldığını söyledi.

Evinin yakınına yapılan havan saldırıları sonrasında gönüllü olarak Kosova'ya gittiğini belirten 36 yaşındaki kadın, "Ukrayna'dan ayrılırken etrafta ciddi miktarda terk edilmiş mühimmat ve cephanelik gördüm" dedi.

Diğer gönüllülerden Anastasya Minçukova ise "Savaşmanın farklı yolları var. Buraya gelmemin tek sebebi ülkeme destek olmak" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

20 yaşındaki İngilizce öğretmeni, Ukrayna'da mayın temizleme bilgisine sahip kişilere yönelik büyük bir talep olduğunu belirtti.

Kosova'daki Mayın Farkındalığı Vakfı adlı sivil toplum kuruluşunun düzenlediği eğitimlerde gönüllüler, patlayıcıları tespit etmeyi, tanımlamayı ve etkisiz hale getirmeyi öğreniyor.

Ülkenin kuzeybatısındaki İpek şehrinde pazartesi günü başlayan eğitimlere şimdiye dek 8 kadın kayıt olurken, bu kişilerden 6'sı kursa başladı.Sorumlu mayın temizleme eğitmeni Artur Tigani, kursun Rusya - Ukrayna savaşına özel olarak açıldığını belirterek, eğitimlerde özellikle Rus ve eski Sovyetler Birliği yapımı mayınlara, roketlere ve güdümlü silahlara odaklanıldığını ifade etti.
 

kosova mayın temizliği afp2.jpg

Üç hafta sürecek program sonunda ülkelerine geri dönecek gönüllü kadınlar, doğrudan gerekli bölgelerde görev yapmaya başlayacak (AFP)​​​​


Tigani, kurstaki eğitmenlerin Suriye, Irak ve Libya gibi ülkelerde de dersler verdiğini söyleyerek "Hayat kurtarmak ve başkalarına hayat kurtarmayı öğretmek bizim ömrümüzü adadığımız bir görev" dedi.

Kurs yalnızca kadınlara değil erkeklere de açık. Fakat savaş nedeniyle Ukrayna'da 18 ila 60 yaş arası erkeklerin ülkeyi terk etmesi yasaklandığı için şimdilik sadece kadınlar eğitim başvurusu yaptı.

Fransa merkezli sivil toplum kuruluşu Humanity & Inclusion'dan Perrine Benoist ise savaşın ardından ülkedeki mayınların temizlenmesinin hayli vakit alabileceği uyarısında bulundu.
 


Benoist, patlama riski olan tüm mühimmatların temizlenmesinin 50 yılı bulabileceğini söyledi.

"Biz de benzer bir durum yaşamıştık"

Kosova, 2008'de tek taraflı olarak Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etmişti. Sırbistan ise halen ülkenin bağımsızlığını tanımayarak Kosova'nın kendi topraklarına ait olduğunu savunuyor.

Rusya, bu anlaşmazlıkta Sırbistan'a destek vererek Birleşmiş Milletler'in Kosova'yı tanıma kararını veto etmiş ve süreci tıkamıştı.

Sırbistan-Kosova gerginliğinde NATO da kilit bir rol oynamıştı. Sırp güçleriyle bağımsızlık yanlısı Kosova Kurtuluş Ordusu arasında 1998'de başlayan çatışmalar, 1999'da NATO'nun 78 gün süren operasyonuyla son bulmuştu.

Şubatta bağımsızlığının 14. yılını kutlayan Kosova, şu ana dek Türkiye, ABD, İsrail ve birçok Avrupa Birliği ülkesi de dahil 117 ülke tarafından tanınırken, Rusya, Çin, Yunanistan, Ermenistan ve Bosna Hersek gibi ülkelerse bunu reddediyor.  
 

kosova aa.jpg
(Tablo: AA)


Savaşın ardından ABD'nin verilerine göre kursun açıldığı İpek şehri de dahil sınır bölgelerinde yaklaşık 4 bin 500 mayın kalmıştı.

Uluslararası destek ve çalışmalarla bölgedeki mayınların çoğu temizlenirken, Kosova'da patlayıcı mühimmat kalıntısı riski "hafif" olarak niteleniyor.

Tigani, mayın temizlemeyle ilgili ülkede "birinci elden deneyim sahibi olduklarını" belirterek, "Biz de benzer bir durumdan geçmiştik" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 64. gününde de çatışmalar sürüyor.

Rus askerleri Kiev bölgesi ve civarından çekilirken, çatışmalar ülkenin doğusundaki Donbas bölgesinde yoğunlaşmış durumda.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ay başında yaptığı açıklamada özellikle ülkenin kuzeyinden çekilen birliklerin farklı yerlere mayın döşediğini ve bunun savaş suçu olduğunu savunmuştu.



Independent Türkçe, AFP, AA, Reuters

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU