Bakan Kurum: Türkiye'nin zengin hidrojen kaynakları var ve AB'nin ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahip

Kurum, "Rusya-Ukrayna krizi, kendi kendinize her alanda yetebilen ülke olmanız ve tüm ülkelerin kendi enerjilerini kendilerinin karşılayabilecek bir bağımsızlığa sahip olması gerektiğini tüm dünyaya bir kez daha göstermiştir" dedi

Fotoğraf: AA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, bakanlıktaki ikili görüşme sonrası ortak basın toplantısında konuştu.

Tüm dünyanın iklim değişikliğinin etkilerini net olarak hissettiğini ve Türkiye'nin de bundan net olarak etkilendiğini vurgulayan Kurum, "Görüşmede, tüm ülkelerin yenilenebilir enerji teknolojilerinin ve kaynaklarının artırılması noktasında adımların atılmasına, bu noktada bilgi ve tecrübe paylaşımı, teknolojinin yeniden geliştirilebilmesi, yeni teknolojinin bu noktada oluşturulabilmesi için iş birliğinin daha da güçlü bir biçimde yapılması gerektiğine karar verdik" dedi.

Görüşmede yenilenebilir enerji teknolojilerinin ve kaynaklarının artırılması konusunun da gündeme geldiğini belirten Kurum, "Rusya-Ukrayna krizi, kendi kendinize her alanda yetebilen ülke olmanız ve tüm ülkelerin kendi enerjilerini kendilerinin karşılayabilecek bir bağımsızlığa sahip olması gerektiğini tüm dünyaya bir kez daha göstermiştir" dedi.

"Türkiye'nin yeşil taksonomisini oluşturuyoruz"

Kurum, hidrojen konusunda iş birliğinin çok önemli bir konu olduğunu vurgulayarak, iş birliğini artırma noktasında da Timmermans ile görüşmenin verimli geçtiğini ifade ederek şunları söyledi:

Avrupa'nın yeşil hidrojen kaynağı Türkiye olabilir. Bu noktada Avrupa Birliği ile ortak bir çalışma yürütebileceğimizi kendilerine ifade ettik. Tabii Sayın Cumhurbaşkanımızın koymuş olduğu 2053 net sıfır emisyon yine yeşil kalkınma planı çerçevesinde döngüsel ekonomi anlayışı ile Avrupa Birliği ile de yeşil mutabakatla uyumlu bir şekilde sürecimizi yürüteceğiz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Hidrojen teknolojilerine yatırımın artırılmasına yönelik kararlarımız var"

Açıklamaların ardından bir gazetecinin, Türkiye'nin özellikle Karadeniz'de zengin hidrojen sülfür yataklarının bulunduğunu belirterek, hidrojen sülfürün kullanımı ile ilgili bir teknoloji anlaşması için Avrupa ile çalışma yapılıp yapılmadığı sorusu üzerine Bakan Kurum, hidrojen teknolojisinin kullanılması ve yaygınlaştırılması konusunda AB Komisyonunun Türkiye ile aynı şeyleri düşündüğünü ifade etti.

Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:

Türkiye'nin zengin hidrojen kaynakları var ve AB ülkelerinin ihtiyacını giderebilecek kapasiteye sahip. Buradaki teknolojinin geliştirilmesi, bilgi ve tecrübe paylaşımın artırılması gerektiği konusunda mutabakata vardık. Bu alanda çalışmalarımızı teknik heyetler ile birlikte de yapacağız. Önümüzdeki süreçte, Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak İklim Kanunu ve Şura'da yapmış olduğumuz çalışma çerçevesinde yenilenebilir enerji kaynaklarındaki kapasitenin arttırılması, fosil yakıt kullanımının azaltılması, hidrojen teknolojileri ve bundan sonra çıkabilecek teknolojilere yatırımın artırılmasına yönelik kararlarımız var. Bu çerçevede de ortak çalışmayı komisyonla birlikte sürdürme kararı aldık.

"Akdeniz havzasındaki ülkelerle beraber hidrojen bazlı bir ekonomiye geçmemiz gerekiyor"

Aynı soru üzerine Timmermans ise hidrojenin AB'nin endüstriyel gelişimi için çok önemli olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

Birçok alanda elektrik enerjisini kullanabiliriz fakat elektriği yaygın hale getirmek çözümün bir parçası değil. Gelecekte çeliğin, alüminyumun yapılması, gübrenin kullanılması hidrojen ile sağlanacak ve diğer alanlarda da hidrojen çok önemli olacak. Aynı şekilde hidrojenle ilgili başka bir şey de söyleyebiliriz. Özellikle Türkiye gibi ülkeler inanılmaz miktarlarda hem rüzgardan hem de güneşten enerji üretmeye başlayacak. Türkiye ihtiyacından daha fazlasını üretmeye başlayacak. Enerji de bundan sonra ihraç edilebilecek. Enerji depolamanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Özellikle hidrojenle bu çok daha kolay şekilde yapılabilecek, hidrojen çok daha uzak mesafelere sevk edilebilecek. Bu alanda da artık ortaklıklar kurmak istiyoruz. AB olarak kendimizin üreteceğinden çok daha fazlasına ihtiyacımız var. Özellikle Akdeniz havzasındaki ülkelerle beraber hidrojen bazlı bir ekonomiye geçmemiz gerekiyor. Sadece tek bir tedarikçiye bağlı olmamamız gerekiyor. Bunu çeşitlendirmemiz gerekiyor. Aynı zamanda siyaseten de Akdeniz bölgesinde bir siyasi istikrar sağlamamız gerekiyor. Türkiye burada her zaman öneme sahiptir.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU