Batı, Putin'in Donbas bölgesindeki Rus askeri güçlerini iki veya üç katına çıkarmayı planladığını düşünüyor

Kiev'i ele geçirme girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından 38 kadar Rus muharebe grubunun saf dışı kaldığına inanılıyor

İmha edilmiş Rus tankını inceleyen insanlar (AFP)

Batılı yetkililer, Vladimir Putin'in yeni bir saldırı için Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde bulunan askeri güçlerini iki, hatta üç katına çıkarmayı planladığını düşünüyor.

Fakat Rus güçlerinin başkent Kiev'i ele geçirmeye yönelik başarısızlıkla sonuçlanan girişimlerinde "muazzam" kayıplar vermesi ve Ukrayna'nın çetin direnişine taktiksel açıdan ayak uyduramamaları, Moskova'nın Rus yanlısı ayrılıkçıların 2014'ten beri mücadele verdiği bölgede herhangi bir ilerleme kaydedildiğini öne sürebilmesi için bir ay ya da daha uzun süre geçmesi gerekebileceğini gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya Devlet Başkanı, II. Dünya Savaşı'nda Nazilerin teslim olmasının yıldönümünü kutlamak için 9 Mayıs'ta Kızıl Meydan'da düzenlenecek geçit törenine kadar bir çeşit zafer ilan edebilmek istiyor.

Fakat Batılı yetkililer, Putin'in bunu yapacak pozisyonda olup olmayacağının "tartışmaya açık" olduğunu söyledi. Rus güçlerinin operasyonel etkinliğinde radikal bir iyileştirme olmaksızın Putin'in hedeflerini küçültse bile bunlara nasıl ulaşabileceğini "görmek zor".

Rusya ordusunun (her biri yaklaşık 600-900 personelden oluşan) Ukrayna'da konuşlandırılmış yaklaşık 38 taktik tümen grubunun önemli miktarda insan ve malzeme kaybının ardından artık saf dışı kaldığı düşünülüyor. Bu sayı geçen hafta 29'dan buraya çıktı.

Bu durum, Putin'i Donbas'ta konuşlandırılma potansiyeli olan yaklaşık 90 taktik tümen grubuyla bırakıyor fakat bir yetkilinin söylediğine göre bunların çoğu şu anda ülkenin kuzeyindeki mevkilerinden taşınıyor ve çatışmaya katılabilmeleri için "epey zaman" gerekecek.

Kiev'e yönelik başarısız saldırıdan nakledilen birliklerin kötü yönetilmiş ve taktiksel açıdan etkisiz olduğu görülüyor. Eğer doğruca çatışmaya geri gönderilirlerse morallerinin düşük olması da beklenebilir.

Yıllık askere alma celbiyle kısa süre önce 130 bin genç Rus erkek daha silahlı kuvvetlere katıldı fakat bu askerlerin konuşlandırılmadan önce hatırı sayılır bir eğitimden geçmesi gerekecek ve Putin de ordusunun boşalan saflarını kuvvetlendirmek için bunlar yerine eski askerlere ve yedeklere yöneliyor.

Batılı bir yetkili, Rusların şu anda "Donbas bölgesine getirdikleri asker miktarını iki, hatta belki de üç katına çıkarmaya çalıştığını" söylüyor.

Fakat bu sayıya ulaşmak "epey fazla zaman" alacak ve o zaman bile "bu güçlerin savaşa ne kadar etkin şekilde dahil olabileceği sorusu" geçerliliğini koruyacak.

Yetkili, Putin'in personel sayısını bu oranda artırarak bölgedeki gücünü iki ya da üç katına çıkarabileceğini varsaymanın "basitleştirmek" olacağını belirtiyor.

Aslında mesele, bu gücün karar noktasını desteklemesini nasıl sağlayacağınızla ilgili, ki bu gerçekten önemli. Ruslar da bu istilada sayısal avantajlarını fiilen kullanıp gerçekten belirleyici bir angajmana girebilme konusunda çok etkili olmadıklarını gösterdi.

Batılı yetkililer, Kiev'den çekilmenin "son derece fazla kayıp veren, idaresi giderek zorlaşan ve sonuç alınması güç bir hal alan, kötü yönetilmiş, disiplinsiz ve hüsran dolu bir dizi Rus kuvvetinin semptomu" olduğunu söylüyor. Rus askerleri de çatışmalar boyunca "duyarsızlaşmış" gibi görünürken, sivillere "iğrenç ve barbarca" zulmetmenin yanı sıra silah olarak beyaz fosfor kullanmaya da daha istekli gibiydiler.
 


Putin güçlerini yeniden yapılandırırken açılan fırsat penceresi esnasında Ukrayna yönetiminin özgür dünyadan askeri ve ekonomik yardım alması "kesinlikle kritik" idi.

Kiev bölgesinden çekilen birliklerin savaş gücünü korumak adına yeniden donatılması ve bazılarının da diğer gruplarla birleştirilmesi ya da yeni personel alması gerek, ki bu Moskova için "zorluk" teşkil edecek.

Hızlı ve ezici bir zafer beklentisiyle Ukrayna'ya giren Rus kuvvetlerinin karşılaştıkları şiddetli direnişe ayak uyduramadığı görüldü. Şimdiyse Ukrayna'nın doğusunda da başkente doğru ilerlerken yaptıkları aynı taktiksel hatalarla saldırıya açık ve manevra yapması zor tek sıralar halinde hareket ediyorlar.

Batılı bir yetkili, "Donbas'taki güçlerine takviye yapmalarından bağımsız olarak askerlerinde görecekleri bazı moral sorunlarının üstesinden nasıl gelecekleri de hâlâ belirsiz" diyor.

Savaşmak istemeyen ve operasyonlara katılmayı reddeden bir sürü asker gördük. Komuta kontrol sorunlarıyla karşılaştıklarını biliyoruz ki bu sorunları bir çeşit komuta birliği oluşturarak çözmeye çalışıyorlar.

Donbas'ta beklediğimiz ölçekte operasyonlara başladıklarında geniş lojistik hatlar da açacaklar ve bunların Ukrayna güçlerinin saldırısına karşı savunmasız olma ihtimali var.

Batılı yetkililer, Ukrayna güçlerinin başarılı direnişi karşısında Rus askerlerinin taktiklerini nasıl uyarlayamadığını "anlamanın zor" ve bunu "izlemenin inanılmaz" olduğunu söylüyor.

Yetkililer, araç konvoylarındayken düşman ateşine yakalanan Rus birliklerinin "bu saldırı şekline tepki veremediğini" belirtiyor. "Çılgınca" ateş ettiklerini, görünüşe bakılırsa nispeten küçük Ukraynalı grupların kendilerine saldırdığı noktayı tespit edemediklerini gösteren bir video ortaya çıkmıştı.

Bir yetkili, "Bu, gerçekten de operasyon için düşündüğümüz gibi eğitilmemiş bir güç" dedi.

Yıllık eğitim egzersizlerine geri dönsek bile kapsam ve ölçek bakımından bunlar çok daha sınırlı. Burada belki de bu şekilde faaliyet göstermeye alışık olmayan güçler var ve her zaman hava üstünlüğünün koruyuculuğu altında faaliyet göstereceklerini sanıyorlardı. Ve tabii ki bu operasyonda hava üstünlükleri yok.

 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU