Meta'nın yeni dijital para geliştirdiği iddiası interneti karıştırdı

Twitter'ın kurucusu Jack Dorsey, "Zuck Bucks"ın gerçek olmasını dilediğini söyledi

Geçmişteki kripto para projelerini hayata geçiremeyen Meta'nın yeni dijital parasının başarıya ulaşıp ulaşmayacağı merak ediliyor (Reuters)

Facebook'un çatı şirketi Meta'nın "Zuck Bucks" adlı yeni bir dijital para üstünde çalıştığı iddiası tartışma yarattı.

Birleşik Krallık merkezli Financial Times (FT) gazetesinin 6 Nisan'da yayımladığı bir haberde, Mark Zuckerberg'in CEO'su olduğu Meta'nın "Zuck Bucks" adlı bir dijital para üzerinde çalıştığı öne sürüldü.

FT'nin aktardığına göre Zuck Bucks, kripto paradan ziyade uygulamalarda kullanılabilen ve şirketin kontrolünde olacak bir ödeme birimi olarak tasarlanıyor.

Bu açıdan Zuck Bucks'ın çevrimiçi oyun platformu Roblox'da uygulama içi satın almalarda kullanılan Robox para birimine benzer şekilde çalışabileceği düşünülüyor.

Meta sözcüsü Lauren Dickson ise ABD merkezli teknoloji sitesi The Verge'e açıklamasında, Meta Bucks'a dair iddialara ilişkin bilgi paylaşmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dickson, "Şirket olarak Metaverse'ü inşa etmeye odaklandık. Çalışmamız ödemelerin ve finansal hizmetlerin nasıl gerçekleştirileceğini de kapsıyor" ifadelerini kullandı.  

Öte yandan projeye dair söylentiler Twitter'ın kurucusu ve eski CEO'su Jack Dorsey'nin de ilgisini çekti.

Dorsey, Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımda FT'nin haberine "İnanılmaz derecede iyi, lütfen gerçek olsun" yorumunu yaptı.

FT'nin haberinde, Meta'nın Facebook'ta NFT paylaşımına dair projeler üzerinde de çalıştığı ve mayıs ortasında bununla ilgili denemeler yapılabileceği belirtildi.

Açılımı "non-fungible token" olan NFT, Türkçede genellikle "değişimi mümkün olmayan para ya da çip" diye niteleniyor.
 


NFT'nin özgün ve biricik olması, taklit edilmesi ve kopyalanmasının önüne geçiyor. Bu nedenle dijital varlıkların ve sanat eserlerinin satışında sıklıkla kullanılıyor.

Zuckerberg de 15 Mart'taki açıklamasında Instagram'da yakın zamanda NFT'lere yer verileceğini duyurmuştu.

Facebook, daha önce kripto para piyasasına da giriş yapmaya çalışmıştı.

Sosyal medya devi, 2019'da geliştirdiği kripto para projesi Libra'ya daha sonra Diem adıyla devam etmişti.  

Fakat şirket, özellikle ABD'deki federal denetimciler ve piyasalardan gelen tepkilerin ardından Diem'i kripto para bankası Silvergate Capital'a 182 milyon dolara satmıştı.



Independent Türkçe, The Verge, Financial Times

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU