Podcast dinleyenlerin daha meraklı ve daha az nevrotik olduğu görüldü

"Sosyal medya kullanımından epey farklı"

Seri halinde çeşitli platformlar üzerinden çevrimiçi olarak yayınlanmış ses ve video dosyalarına podcast  deniyor (Unsplash)

Bilim insanları, podcast dinleyen kişilerin dinlemeyenlere göre daha meraklı olduğunu ortaya koydu. Bulgular, bu kişilerin daha az nevrotik olduğunu da gösterdi.

Uzmanlar, 10'dan fazla ülkeden 306 kişiyle podcast dinleme alışkanlıkları üzerine bir çalışma yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Katılımcıların yaşı 18'le 64 arasında değişirken ortalama yaş 27,9'du. Katılımcıların 240'ı, daha önce bir podcast dinlediğini bildirdi. Bunlardan 106'sı ayda bir kereden daha az, 32'si ayda bir kere, 75'si haftada bir kere podcast programı açtığını söyledi. 30 kişiyse bunu her gün yaptığını belirtti.

Komedi, yüzde 48'le en çok tercih edilen tür unvanını aldı. Oyun ve hobiler yüzde 34'ü bulurken toplum ve kültür, müzik ve haber türleri yüzde 23'te kaldı.

Katılımcılar ayrıca temel kişilik özelliklerini ölçmek için tasarlanan Beş Faktör Kişilik Envanteri adlı testi de çözdü.

6 Nisan'da hakemli bilimsel dergi PLOS ONE'da yayımlanan veriler, podcast dinleyenlerin deneyime daha açık ve daha meraklı olduğunu gösterdi. Bu kişiler, biliş ihtiyacında daha yüksek puan aldı. Biliş ihtiyacı, bir bireyin problem çözme veya bir kavramı öğrenme gibi zahmet gerektiren işlerden ne kadar zevk aldığını yansıtan ölçüye deniyor.

Uyumluluktan yüksek puan alanların, favori podcast sunucularıyla parasosyal ilişki kurma ihtimalinin daha fazla olduğu da belirlendi.

Uzmanlar, "parasosyal ilişkilerin, podcasti daha uzun süre ve meşhur sunucuları dinlemekle" ilişkili olduğunu söyledi.

Öte yandan podcast dinlemekle, ait olma ihtiyacı arasında negatif korelasyon bulundu. Uzmanlar bunun şaşırtıcı olduğunu düşünüyor. Zira önceden ait olma ihtiyacının, sosyal medya kullanımının bazı yönleriyle ilişkili olduğu görülmüştü.

Araştırma ekibinde yer alan, Avustralya'daki Queensland Teknoloji Üniversitesi'nden sosyal psikolog Stephanie Tobin, sonuçlara ilişkin şöyle konuştu:

Bu, sosyal medya kullanımından epey farklı. Nevrotizmle sosyal medya kullanımı arasında pozitif bir ilişki var. Ne kadar çok dinlerseniz, sosyal açıdan o kadar etkileşim kurar ve en sevdiğiniz sunucunun bir arkadaşınız olduğunu hissedersiniz.

Tobin, bu ilişkinin olumlu sonuçlar doğurduğunu ifade etti:

Podcast sunucusunun arkadaşınız olduğunu hissetmek, genellikle diğer insanlarla bağlantılı hissetmekle ilgiliydi.

Öte yandan bilim insanları, belirli kişilik özelliklerinin podcast dinlemekle ilişkili olmasına rağmen aralarına nedensel bir bağlantı kuramadıklarını vurguladı.

Araştırmacılar podcast türlerini dinleme sıklığının veya tercihinin farklı kişilik özellikleriyle ilişkili olup olmadığını da incelemedi. Ayrıca dinleme alışkanlıkları, katılımcıların beyanına dayanıyordu.

Sidney Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden doçent Sabina Kleitman, çalışmayı yorumladı. Araştırmanın iyi tasarlandığını belirten Kleitman, daha detaylı analizler yapılması gerektiğinin altını çizdi. Kleitman buna örnek olarak podcast türüne göre analiz yapılmasını verdi.

 

Independent Türkçe, Guardian, Cosmos Magazine

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU