Çin'den yüksek hızlı "kıyamet treni" projesi: Nükleer silah da fırlatabilecek

Söz konusu taşıtlar, her biri yaklaşık 60 ton ağırlığındaki 16 vagondan oluşuyor

Çinli yüksek hızlı tren üreticileri ürünlerini Batı ülkelerine de satıyor (Reuters)

Çin, nükleer silah taşımak ve fırlatmak için yüksek hızlı "kıyamet trenlerini" kullanma fikrini değerlendiriyor.

Siçuan eyaletindeki Southwest Jiaotong Üniversitesi'nde inşaat mühendisliği doçenti Yin Zihong'un liderliğindeki bir ekip, trenlerin bu bağlamda kullanımını araştırdı.

South China Morning Post'a göre ekibin ulaştığı sonuçlar, yüksek hızlı demiryolu taşıtlarının bu tür işler için geleneksel taşımacılık teknolojilerinden daha uygun olduğunu gösterdi.

Ekibin açıklamasında, "Ağır yük taşımacılığında kullanılan demiryollarıyla karşılaştırıldığında, yüksek hızlı trenler daha sorunsuz çalışır" ifadelerine yer verdi:

Bu, yüksek hızlı trenlerde askeri araçların hareketliliğinin, güvenliğinin ve gizlenmesinin daha çok mümkün olacağı anlamına geliyor.

Çin'deki yüksek hızlı trenler saatte ortalama 350 kilometre hızla hareket ediyor. Bu taşıtlar, her biri yaklaşık 60 ton ağırlığındaki 16 vagondan oluşuyor.

Nükleer silahların taşınması ve konuşlandırılması için demiryollarını kullanma fikri yeni değil. Soğuk Savaş sırasında ABD ve SSCB'nin de bu tür uygulamaları değerlendirdiği biliniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak konsept son yıllarda Çin ve Kuzey Kore gibi ülkeler tarafından yeniden ele alınıyor.

Yeni araştırmanın ışığında, Çin'in planları arasında her biri 80 ton ağırlığındaki DF-41 nükleer kapasiteli kıtalararası balistik füzelerin taşınmasının yer aldığı ifade ediliyor.

Bazı uzmanlara göre, ülkenin yaklaşık 14 bin kilometre menzile sahip bu ağır füzeleri demiryollarıyla taşımayı ve hatta fırlatmayı düşünmesi pek sıradışı değil.

Zira ülkenin demiryolu teknolojisinde kaydettiği ilerleme dikkat çekici. Asya devi, 20 yıldan daha kısa bir sürede 40 bin kilometreyi aşan yüksek hızlı demiryolu ağını inşa etmeyi başarmış ve Japonya'yla İspanya'yı geride bırakarak dünyanın açık ara bir numarası olmuştu.

Ancak Çin, nükleer savaş başlıkları söz konusu olduğunda o kadar iddialı bir pozisyonda değil.

Ülkenin şu anda yaklaşık 350 nükleer savaş başlığına sahip olduğu tahmin ediliyor.

Bu yüzden de sırasıyla 5 bin 428 ve 5 bin 977 nükleer savaş başlığına sahip olduğu düşünülen ABD ve Rusya'nın epey gerisinde kalıyor.

 

Independent Türkçe, South China Morning Post, Mashable Asia, Eurasian Times

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU