PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba Değerli Dinleyiciler,

Bugün 3 Nisan 2022; Uganda'nın başkenti Kampala'dan sizlere sesleniyorum. 

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 


Kongo ordusu ile M23 isyancıları arasında çatışma

Kongo Demokratik Cumhuriyeti ile eski ordu mensuplarının oluşturduğu 23 Mart hareketi mensupları arasında çatışma yaşandı.

Kongo'nun doğusunda başlayan çatışmalar sonucu bölgede yaşayan yaklaşık 13 bin sivil Uganda'ya sığındı. Kongo Hükümeti bu çatışmalardan Ruanda'yı sorumlu tuttu.

Ruanda hükümeti ise bu açıklamaya sert bir dille karşı çıkarak M23 ile aralarındaki ilişkiyi reddetti.

Buna ek olarak Kongo'da savaşın yaşandığı bölgede BM'ye ait bir helikopter düştü. 6 Pakistanlı, 1 Rus ve 1 Sırp olmak üzere 8 barış gücü askeri hayatını kaybetti.


Aylar sonra ilk defa bir yardım konvoyu Tigray'a ulaştı

Birleşmiş Milletler, cuma günü gıda yardımı taşıyan 20 kamyonun Tigray güçlerinin kontrolündeki bölgeye girdiğini açıkladı.

Hükümetin geçen hafta ilan ettiği ateşkes çağrısına Tigraylılar olumlu karşılık vermişti. Böylece ateşkesin ilk somut gösterisi olarak yardımların erişimine izin verildi.  

Tigray eyaletindeki yaşayan 5,5 milyon insanın yüzde 90'ından fazlasının gıda yardımına ihtiyacı var. Bölgenin ihtiyaçlarını karşılamak için günde yaklaşık 100 kamyon yardımın girmesi gerekiyor.

Bürokratik sorunlar ve çatışmalar nedeniyle 15 Aralık'tan bu yana yardım konvoylarının bölgeye girişine izin verilmiyordu.


Kongo, Doğu Afrika Birliği'ne katıldı

Doğu Afrika Birliği'nin üye ülke devlet başkanları geçtiğimiz hafta düzenledikleri online zirvede Kongo'nun üyeliğini onayladılar.

Böylece, Kongo'nun 90 milyonluk nüfusunun da eklenmesi ile Doğu Afrika Birliği'nin toplam nüfusu 300 milyona yükseldi.

Birliğin üye ülkeleri şöyle: Burundi, Kenya, Ruanda, Güney Sudan, Tanzanya ve Uganda.

Birlik üyeliği sayesinde Kongo vatandaşları diğer ülkelere vizesiz seyahat edecek, ithalat ve ihracat daha hızlı, daha basit ve daha ucuz hale gelecek.

Kongo'nun zengin yer altı ve yer üstü kaynaklarının bölge ülkelerine satılması tüm ülkelerdeki işletmelere ve tüketicilere fayda sağlayacak.


Kenya'da Anayasa değişikliğine yüksek mahkeme engeli

Kenya Devlet Başkanı Kenyatta, anayasa değişikliği için başlattığı girişime Yüksek Mahkeme'den ret geldi.

Özellikle yürütme organına dair değişiklikleri içeren teklif, seçim bölgelerinin yeniden tayin edilmesini amaçlıyordu.

Başbakanlık makamının tekrar oluşturulması gibi ülkedeki dengeleri değiştirecek, büyük ölçüde bir değişiklik yapılması planlanıyordu.

Referanduma gitme talepleri daha önce engellenen Kenyatta, görev süresi dolmadan değişikliği yapmayı amaçlıyordu. Kenyetta, 2 dönemdir Kenya Devlet Başkanı olarak görev yapıyor.


Sudan, Güney Darfur'da askeri güç kullanacak

Sudan Egemenlik Konseyi Cuma günü Güney Darfur eyaletinde düzeni sağlamak için askeri güç kullanılması emrini verdi. Konsey, özellikle aşiretler arası çatışmaların durdurulması için katı önlemler alınacak.

Aşiret çatışmaları sonucu onlarca insan hayatını kaybetti. Sudan'ın Darfur eyaletindeki Arap ve Afrika kabileleri arasında toprak, doğal kaynaklar ve otlaklar üzerinde anlaşmazlıklar yaşanıyor. Bunun sonucunda silahlı çatışmalar meydana geliyor.


Burkina Faso'dan seçim açıklaması

Burkina Faso'nun geçici Cumhurbaşkanı Damiba, yaptığı açıklamada, güvenlik durumunun iyileşmesi halinde 36 aylık demokrasiye geçiş zaman çizelgesinin revize edilebileceğini söyledi.

El Kaide ve IŞİD ile bağlantılı grupların isyanıyla karşı karşıya olan Burkina Faso'da cunta hükümeti bu durumu gerekçe göstererek seçimlerin hemen yapılmasının mümkün olmadığını söylemişti.

Damiba ulusa hitaben yaptığı konuşmada, "Bu durumu ne kadar çabuk frenleyebilirsek, normal bir anayasal düzene o kadar erken döneriz" dedi.

Ocak ayında yaptığı darbeyle iktidarı ele geçiren ülkenin askeri cuntası, Batı Afrika liderlerinin seçim zamanını üç yıldan daha kısa bir süreye indirme baskısına direnerek kendi iktidarının devamı konusunda çabalıyor.


BM'den Mali'ye Barış Gücü

Mali'deki Birleşmiş Milletler barış gücü, Burkina Faso ve Nijer ile olan sınır bölgelerine birlik konuşlandırdı. İŞİD başta olmak üzere çok sayıda terör grubu bölgede varlık gösteriyor.

BM barışı koruma misyonu, "Sınır bölgesindeki güvenlik durumu son haftalarda önemli ölçüde kötüleşti" dedi.

Askeri kaynaklar son üç hafta içinde en az 500 sivilin öldürüldüğünü söyledi. Mali ordusu bazı bölgelerde hava saldırıları düzenledi ve bunun "terörist grupların" ivmesini kırmaya yardımcı olduğunu söyledi. 


Geçtiğimiz hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU