PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu haftaki bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına, Uganda'dan Nijerya'ya, Ruanda'dan Mali'ye gelişmeleri aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 20 Mart 2022,

Uganda'nın başkenti Kampala'dan sizlere sesleniyorum. 

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına, Uganda'dan Nijerya'ya, Ruanda'dan Mali'ye birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 


Nijerya Devlet Başkanı Buhari, petrol sıkıntısı nedeniyle halkından özür diledi

Başkan Buhari, yaptığı açıklamada petrol ürünlerinin arzında "uzun süreli kıtlık" oluştuğunu belirterek bundan dolayı derin üzüntü duyduğunu söyledi. Bu durumdan dolayı halktan özür  dileyen Buhari, "Yakıt kıtlığı Nijerya vatandaşları ve işletmeleri üzerinde baskı yarattı ancak yardım yolda. Çok yakında sorun hallolacak." dedi. Buhari, hükümetin yakıt kıtlığıyla mücadele için bir eylem planı üzerinde anlaştığını ve şimdilerde meyvesini vermeye başladığını söyledi. Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle iyice artan petrol fiyatlarından dolayı ülkede elektrik kesintileri yaşandı. 


Mali, France 24 TV istasyonunu ve RFI radyosunu askıya alacak

Mali askeri hükümeti, Fransız devlet destekli Uluslararası Fransız Radyosu (RFI) ve France 24 televizyon kanalının yayınlarını askıya almak için harekete geçti. Bu haber kuruluşları ordunun düzinelerce sivili öldürdüğüne dair "yanlış iddiaları" yaymakla suçlanıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Salı günü yaptığı açıklamada, Malili askerlerin Aralık ayının başından bu yana 71 sivili öldürdüklerini söyledi. Ağustos 2020'den bu yana Mali ordusu iki darbe gerçekleştirdi. Açıklamada, haberlerin "Mali halkının moralini bozmak ve Mali ordusunu itibarsızlaştırmak" için "siyasi geçişi istikrarsızlaştırmayı amaçlayan önceden tasarlanmış bir strateji" olduğu belirtildi. Hükümet, yayınların ne zaman durdurulacağına dair ayrıntı vermedi.


Ruanda'da hoparlörden ezan okunması yasaklandı

Ruanda Müslüman Topluluğu (RMC), Ruanda'daki tüm camilere gönderdiği bildiride, 17 Mart'tan itibaren cami hoparlörlerinden sabah, akşam ve yatsı vakitlerinde ezan okunmasının yasaklandığı duyuruldu. Ruanda Yerel Yönetimler Bakanı Gatabazi Jean Marie Vianney, yaptığı açıklamada, ezanla ilgili kararın yeni olmadığını, 2018'de değiştirilen çevre kanunu kapsamında alındığını söyledi.

Kararın yanlış anlaşıldığını söyleyen Vianney, "Karar, ibadeti kaldırma kararı değil. Müslümanlar, ibadetlerini özgürce yapabilir. Kararın amacı; Ruanda genelinde 16.00- 06.00 saatlerinde gerçekleştirilen gürültülü faaliyetlerin askıya alınmasıdır." ifadesini kullandı. Bu kapsamda sabah, akşam ve yatsı namazları için hoparlörden ezan okunmasına izin verilmeyecek.


Mozambik'teki Gombe Kasırgası'nda ölü sayısı 53'e yükseldi

Tropical Gombe Kasırgası, bir hafta önce Mozambik'i vurduğundan bu yana 53 kişiyi öldürdü. 
Kasırgadan etkisiyle kasabaları su bastı ve 45 bin evin yıkıldığı açıklandı. 80 kişi yaralandı ve 400.000 kişi kasırgadan etkilendi. Bilim adamları, iklim değişikliğinin sonucu olarak Hint Okyanusu'nun ısınmasıyla fırtınaların yoğunluğunu artırdığını söyledi.


Uganda polisi, terör örgütü ADF'ye karşı mücadelesini sürdürüyor

Geçtiğimiz yıl Kasım ayından Uganda'da gerçekleştirilen bombalı eylemlerden sorumlu tutulan Demokratik İttifak Güçleri'nin (ADF) bölge lideri Kabanda Abdullah Musa'yı yakaladı. Polis Sözcüsü Enanga Fred Enanga, Abdullah Musa'nın Uganda'nın merkezinde güvenlik teşkilatlarına ve önde gelen kişilere saldırı planladığını söyledi. Uganda ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti sınırında faaliyet gösteren ADF terör örgütüne karşı bölgede ortak operasyonlar yürütülüyor. ADF'nin terör faaliyetleri sebebiyle binlerce sivil topraklarını terk etmek zorunda kaldı.


Burkina Faso'daki kaçak altın madeninde meydana gelen patlamada 60 kişi öldü

Burkina Faso'nun güneybatısındaki gayriresmi bir altın madeni sahasında meydana gelen patlamada yaklaşık 60 kişi öldü ve düzinelerce kişi yaralandı. Patlamanın meydana geldiği Poni eyaletinin yüksek komiseri sahada tam olarak ne tür altın madenciliğinin yapıldığı belli değil dedi. 

Burkina Faso, yüzlerce küçük, gayri resmi maden ocağına ev sahipliği yapıyor. Çok sayıda çocuğun çalıştığı bu madenlerde sık sık kazalar yaşanıyor. Burkina Faso'nun resmi olmayan madencilik ve ihracat yoluyla her yıl yaklaşık 1 milyar dolar değerinde 20 tona kadar altın kaybediyor. Bu paralar terörün finansmanı için sık sık kullanıyorlar.

 

Geçtiğimiz hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU