İspanya'da radyoaktif madde içeren cihaz çalındı

Cihazın içerisinde Sezyum-137 ve Amerikyum-241/Berilyum var

Rusya'nın Ukrayna'yı istilası, nükleer savaş söylentilerini gündeme getirdi (Reuters/Temsili fotoğraf)

İspanya'da radyoaktif madde içeren toprak test kiti çalındı.

Ülkede nükleer güvenliği sağlamayı ve halka çevrenin radyasyondan korunmasını amaçlayan bağımsız kuruluş İspanya Nükleer Güvenlik Konseyi tarafından dün yapılan açıklamada, cihazın geri getirilmesi talep edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Olay, başkent Madrid'e 25 kilometre mesafedeki Humanes'te meydana geldi. Açıklamaya göre bir kamyonetin arka kapısı zorla açılarak içerisindeki nükleer yoğunluk ve nem ölçüm cihazı çalındı.

Konsey, cihazın içerisinde Sezyum-137 ve Amerikyum-241/Berilyum olduğunu bildirdi. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, söz konusu iki radyoaktif maddeyi dördüncü kategori olarak sınıflandırıyor. 5 kategoriden oluşan bu sisteme göre birinci kategori, en tehlikeli radyoaktif maddeleri içeriyor.

Yetkililer, 4. kategorinin "insanlar için tehlike arz etme ihtimalinin düşük olduğunu" kaydetti. Bu tür maddeler kapalı bir ortamda zarar görmeden tutulursa radyolojik risk oluşturmuyor.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Radyoaktif maddeler, cihazın iç kısmında yer alıyor. Burada korunuyor ve bir kapsülde duruyor. Öte yandan cihazın açılması veya hasar görmesi, tehlike yaratabilir.

Konsey, cihazın fotoğrafını ve bilgilerini yayımlayarak halkın yardımını istedi:

Bulunması durumunda cihazı ellemekten kaçının ve derhal yetkililere, polise ya da acil servise haber verin.

 

Independent Türkçe, Guardian

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU