CIA'in "gizli" hapishanesindeki "eğitim" ifşa oldu: Sertifika için bir tutukluya işkence etmişler

Rapor, eğitime katılanların sertifika alabilmek için "gizli hapishanedeki" tutukluyu "duvara vurduğunu" ortaya çıkardı

Ammar Baluçi sorgu görevlilerine işkence tekniklerinin öğretilmesinde eğitim malzemesi olarak kullanılmış (AP)

ABD yönetiminin gizliliği yeni kalkan raporunda, Merkezi İstihbarat Teşkilatı'na (CIA) ait "gizli hapishane"deki tutuklularından birinin, sorgu görevlilerine işkence teknikleri öğretilirken eğitim malzemesi olarak kullanıldığı ortaya çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şoke edici rapora göre eğitime katılanlar sertifika alabilmek için CIA'in Afganistan'daki tutuklularından Ammar Baluçi'yi defalarca duvara vurmuş.

Birkaç belgeden oluşan 2008 tarihli raporda, defalarca canlı malzeme niyetine kullanılarak kontrplak duvara çarptırılan Baluçi'nin başından yaralandığı, bunun da beyin hasarına yol açtığı belirtiliyor.

44 yaşındaki tutuklunun maruz kaldığı işkencenin ayrıntılarını açığa çıkaran belgelerin gizliliği, Baluçi'nin bağımsız tıbbi muayeneden geçirilmesini talep eden avukatlarının açtığı dava kapsamında yakın zamanda, 10 Mart'ta kaldırıldı.

Guantanamo Kampı'ndaki askeri mahkeme karşısına çıkan 5 sanıktan biri olan Kuveyt vatandaşı Baluçi, 11 Eylül saldırılarının planlamasına katılmakla yargılanıyor.

Rapora göre CIA, "duvara vurma" denen bir teknik kullanmış.

Raporda, "Sorgu görevlileri, havlunun tutuklunun yüzünün önündeki ve altındaki uçlarından tutup [Baluçi'yi] duvara doğru geri iter, hiçbir zaman da havluyu bırakmazdı" yazıyor.
 


Amaç, Baluçi'yi duvardan "sektirmekti". Raporda Baluçi'nin "bu işlemler için çıplak olduğu" da yer alıyor.

"Bir seansın tek seferde genelde iki saatten fazla sürmediği" de ortaya çıkanlar arasında.

Önceden bu eğitimi vermiş olanlardan biri, müfettişlere, sorgu öğrencilerinin Baluçi'yi "duvara vurmak" için sıraya girdiğini, "böylece [eğitmenin] de tekniği kullanma becerileri için öğrencilere sertifika verebildiğini" söylüyor.

Raporda, "[Başmüfettişlik Dairesi] özellikle de 'duvara vurma' vakasında seansların amacının Ammar'dan bilgi almak mı yoksa sorgu eğitimine katılanların tamamının sertifikasını almasını sağlamak mı olduğunu tespit ederken zorlanıyordu" yazıyor.

Raporda, sorgu görevlilerinin Baluçi'yi "duvara vurmak" için sıraya girdiği göz önünde bulundurulduğunda, "[eğitime katılanlara] sertifika vermenin esas amaç" olduğu sonucuna varılıyor.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU