PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programında bu hafta, Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına, Uganda'dan Orta Afrika Cumhuriyeti'ne, Güney Afrika'dan Kenya'ya birçok gelişmeyi aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 13 Mart 2022 

Uganda'nın başkenti Kampala'dan sizlere sesleniyorum. 

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına, Uganda'dan Orta Afrika Cumhuriyeti'ne, Güney Afrika'dan Kenya'ya birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 


Güney Afrika'dan Rusya-Ukrayna savaşı için arabuluculuk teklifi geldi

G. Afrika Cumhurbaşkanı Ramaphosa, geçtiğimiz hafta Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Ramaphosa, görüşmede Ukrayna ile Rusya arasında arabuluculuk yapma teklifinde bulundu.

Rusya ve Güney Afrika, soğuk savaş sürecinde apartheid karşıtı eylemcileri eğitti ve eskiye dayanan samimi ikili ilişkileri bulunuyor. BM düzenlenen Rusya'nın işgalini kınayan karar için Güney Afrika çekimser oy kullanmıştı. 


Orta Afrika Cumhuriyeti, Ukrayna'ya savaş açmaya hazırlanıyor

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki askerler yayınladıkları bir videoda gönüllü olarak Rusya'nın yanında savaşmak istediklerini söylemişlerdi. Bu videonun ardından ülkedeki kaynaklar resmi olarak Ukrayna'ya karşı savaş açmaya hazırlandıklarını söyledi.

Rusya'nın paralı asker grubu Wagner, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde görev yapıyor. Son yıllarda Rusya'nın Barı Afrika ülkeleri ile gelişen ilişkileri göze çarpıyor.

Fransa'nın yerine Rusların ikame edilmesi sıklıkla dile getiriliyor. Bu tarz haberlerin de Wagner'in etkisiyle ortaya çıktığı iddiaları bulunuyor. 


Kenya'da motosiklet taksi anlaşmazlığı

8 Mart dünya kadınlar gününde düzenlenen törende konuşan Kenya Cumhurbaşkanı Kenyatta, Boda Boda ismi verilen motor taksilerin, resmi makamlarca sıkıştırılması emrini verdi.

7 Mart tarihinde boda boda sürücüsü tarafından Kenyalı bir kadın taciz edilmişti. Bunun üzerine 200'den fazla boda boda sürücüsü tutuklandı.

Kenya'da oldukça yaygın kullanılan boda bodalara yönelik denetimler sıklaştırıldı ve kayıt altına alma çalışmaları hız kazandı. Boda boda sürücüleri ise bu kararlara tepkili. 


Ugandalı kabile, otoyol inşası yüzünden kesilen ağaçları için 140 bin dolar tazminat istedi

Uganda'da yürütülen otoyol çalışması bir ağaç sebebiyle durdu. Ağacı kesmek isteyen Uganda Karayolları Otoritesi, bölgedeki kabilenin itirazlarına maruz kaldı.

Nabukalu isimli ağacın kutsal olduğunu ve atalarının ruhlarının bu ağaçta yaşadığını iddia eden Lugave kabilesi ağacın kesilmesi karşılığında tazminat istedi.

Karayolları otoritesi 1300 dolar teklif etti. Lakin Lugave kabilesi bu rakamı kabul etmedi ve 140 bin dolar istedi. Bu rakamın atalarının ruhlarını rahatlatmaya anca yeteceğini söyledi.

Mahkemeye taşınan süreç sonucunda kabileye 1300 dolar verildi ve ağaç sökülerek yol çalışmasına devam edildi.


Ruanda, çevrimiçi hizmetlere vergi getiriyor

Ruanda Gelir İdaresi, Netflix, Amazon gibi çevrimiçi hizmetler sunan platformlardan vergi almaya hazırlanıyor. Zimbabwe ve Nijerya gibi Afrika ülkeleri çevrimiçi platformları vergilendirmek için plan hazırlamıştı.

Ruanda da bu ülkelerin ardından vergilendirme getireceğini açıkladı. Ruanda Gelir İdaresi yaptığı açıklamada, Avrupa ülkelerinde bu hizmetler vergilendiriliyor.

Dünyanın birçok ülkesi bu hizmetler için vergi alırken bizim ülkemizde hizmet gösteren bir ticari platformdan vergi almamız gayet doğaldır, dedi.


Kenya'da maske zorunluluğu kalktı

Kenya'da 2 yıldan beridir devam eden maske zorunluluğu geçtiğimiz hafta itibariyle kaldırıldı. Kenya Sağlık Bakanı Kagwe yaptığı açıklamada, açık havada maske zorunluluğunu kaldırdıklarını lakin kapalı alanlarda maske takılmaya devam edileceğini söyledi.

Kapalı alanlardaki ibadet ve etkinliklerin artık tam kapasite ile yapılabileceğini, ateş ölçme ve karantinaya alma uygulamalarının sonlandırıldığını açıkladı. Pozitiflik oranını yüzde 1'in altına düşürmeyi başardıklarını, 2 yıl boyunca uyguladıkları önlemlerin binlerce canı kurtardığını söyledi.


Moderna, Kenya'ya Afrika'nın ilk mRNA aşı üretim tesisini kuracak

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), geçen ay Afrika'daki Kovid-19 aşılama eksikliğini kapatmak için bazı kıta ülkelerinde mRNA teknolojisiyle aşı üreten merkez kurulacağını duyurmuştu.

Amerikan ilaç şirketi Moderna, Kenya'da 500 milyon dolar yatırımla mRNA teknolojili aşı üretim tesisi kuracak. Kovid-19'un yanı sıra diğer yaygın hastalıklara karşı da aşı üretilmesi planlanan tesisin yıllık aşı üretim kapasitesi 500 milyon doz.

Aşı etkin maddelerinin üretileceği tesisin kıta ve bölgedeki aşı ihtiyacını karşılaması bekleniyor.


Geçtiğimiz hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU