Putin'i şaşırtan adam

Büyük Petro'nun tahtına oturan, Sovyetler Birliği'ne suikast düzenleyen ve piyonlarını Stalin'in ülkesini kuşatmak için harekete geçiren dünyaya karşı büyük devrimi başlatan adamın ne yaptığından tarih bahsettiğinde, Zelenski de orada hazır olacak

Fotoğraf: Ümit Bektaş/Reuters

Volodimir Zelenski'yi büyük bir dönemeçte görev almaya çağıran kader bunu daha önce de yapmıştı.

Bu çağrıdan sonra hikayenin devamı, kişinin yaratıcılığına, kendi imajını ve hikayesini yaratma iradesine bağlıdır.

Bazen bir imparatorluğa karşı işaret parmağını sallayan savunmasız bir adam, onu zor durumda bırakır, canını yakar ve onunla tarihe girer.

Ama en kolay yolu, yani boyun eğmeyi, emniyette olmayı ve arkasını dönüp uzaklaşmayı seçerse sınavdan kalır.

Bazen öyle olur ki yetenekli bir avcı gibi anı yakalar ve doğru zamanda ateş eder, yenilse veya av kaçmayı başarsa bile kazanır.


1963'te Irak Baas Partisi'ni iktidara getiren adam, Hazım Cevad ile röportaj yapıyordum. Bana Saddam Hüseyin'in parti içinde sahip olduklarının tümü bir tesadüfle oluşmaya başladığını bilip bilmediğimi sordu.

Bilmediğim için bana hikayeyi anlattı. Fuad er-Rikabi liderliğindeki partinin çekirdek lider kadrosu 1959'da Başbakan Abdulkerim Kasım'a suikast düzenlemeye karar vermiş.

Suikast timi ve mekan seçilmiş. Ne var ki planlanan tarihten kısa bir süre önce, bu görev için seçilenlerden biri çekilmeye karar vermiş. Boşalan yere timin üyelerinden biri Saddam Hüseyin adında sakin, kararlı ve az konuşan bir genci aday göstermiş.

Saddam hemen kabul etmiş, suikast girişimine katılmış ve yaralanmış. Suikast girişiminin başarısız olmasından sonra partiye ait gizli evlerden birine kaçmış. Anlatılanlara göre bir bıçakla mermiyi bacağından çıkarmış.

Daha sonra Suriye'ye, oradan da Mısır'a gitmeyi başarmış. Sadece bir tesadüf, ancak bu olay, Saddam'a daha sonra yükselişinde kullanacağı parti içinde bir imaj ve meşruiyet kazandırmıştı.


Zelenski 1978'de doğduğunda, Vladimir Putin adında 26 yaşındaki genç, KGB dünyasının karanlık dehlizlerinde takma bir ad altında yaşama, gizli mürekkeple yazma, düşmanı yanıltmakta ve atlatmakta, takipçilerden kaçmakta ustalaşma eğitimini tamamlıyordu.

Sovyetli genç büyük olasılıkla Batı'nın sırlarını çalmak, karşı tarafta casuslar görevlendirmek veya kendi tarafındaki casusları keşfetmekle yükümlü aygıtta yükselmekten fazlasını hayal etmiyordu.

Büyük imparatorluğun dağılacağı, Sovyet kafesine tıkılan cumhuriyetlerin, imparatorluk dağılır dağılmaz sözlüklerini ve kıyafetlerini değiştirecekleri, Batı'ya olan sevgilerini ifşa edecekleri genç adamın zihninden geçmemişti.

Ukrayna Sovyet treninden atladığında, Zelenski, oyuncuları taklit etmeyi ve akranlarını güldürmeyi seven 13 yaşında bir çocuktu. O günlerde, Doğu Almanya'nın ana vatanın koynuna atılmasından sonra kader, Angela Merkel'i de başbakanlığa götürecek yolda ilerlemeye çağırmıştı.

Putin, Dresden'de Berlin Duvarı'nın yıkılışına tanık oldu. O, Leonid Brejnev'in uzun iktidarının ve Kremlin'de birbirini takip eden cenaze törenlerinin ardından seksenli yıllarda yaşlanmış bir rejimin belkemiğini oluşturan aygıtlardan birinin üyesiydi.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zelenski'ye gelince, bunların hiçbirini yapmadı. Oyunculuğu seviyordu ve komedyenlik onu cezp etmişti. Bir kez bile tarihin onu çağırmaya hazırlandığını, bir dönem noktasında ülkesine liderlik etmeye hazırlanması gerektiğini hissetmedi.

Kaderin iki adamı kanlı bir arenada düelloya çağıracağına inanmak için hiçbir sebep yoktu. Sonuçları sadece iki adamın ve ülkelerinin imajını değil, dünyanın güvenliğini, dengelerini ve ekonomisini de etkileyen bir düello.

Yüzyılın başında, Putin Rus ruhunun yaralarını sarmak, Kızıl Ordu'nun prestijini onarmak, bölgeleri ve büyük çöküşün baronlarını yola getirmekle meşguldü. O günlerde Zelenski ise Kvartal 95 adını verdiği başarılı bir televizyon programı yapıyordu.

Kremlin'in efendisi, Berlin Duvarı'nı ve Lenin'in imparatorluğunu uçuruma itenlerden intikam alma hayalini gizlice beslerken, Zelenski, sosyal meseleleri komik, iğneleyici bir şekilde ele alan televizyon dizilerinde başarılı eğlenceli içerikler sunmakla meşguldü.

Putin, Batılı liderlerle oynamaya, demokrasilerin liderlerinden sıkılmaları ve sosyal medyanın ağırlığı nedeniyle liderlerin birbiri ardınca devrilmeleri ile alay etmeye başladığında, Zelenski, sahneden televizyona geçmekten başka bir şey hayal etmiyordu.

Putin, ulusun ruhunun kendisini çağırdığına, onu kutsal bir tarihi misyonla görevlendirdiğine giderek daha fazla ikna olurken, Zelenski izleyici kitlesini büyütmekle meşguldü.


Putin 2014'te Kırım'ı geri aldığında, dünyanın Zelenski'den haberi yoktu ve haberi olmak zorunda da değildi. Ertesi yıl Kremlin'in efendisi güçlerini Suriye'ye yerleştirdiğinde, Ukraynalı aktör  "Halkın Hizmetkarı" dizisinin ilk sezonundaki rolü ile izleyicileri kendisine hayran bırakmıştı.

Dizide Zelenski, sosyal merdiveni yavaş yavaş tırmanarak sonunda cumhurbaşkanı olan ve yolsuzluğu kötüleyen basit bir tarih öğretmeni rolünü oynuyordu.

2018 yılında dizinin elde ettiği başarıdan sonra Zelenski siyasete atılmaya karar verdi. Ertesi yıl ekranlar ve sosyal medya onu cumhurbaşkanlığı sarayına taşıdı.

İlginçtir ki Sayın Cumhurbaşkanı, nüfusun çoğunluğunun Rusça konuştuğu bir Ukrayna bölgesinde doğduğundan Ukraynacasını geliştirmek için çaba sarf etmesi gerekmişti.


NATO'ya katılma adımından önce bir referandum yapılması gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı için NATO acil bir proje değildi. Çözüme giden yol Moskova'dan geçtiği için Ukrayna haritasındaki ayrılıkçı yaraları sarmak onun için zordu.

Zelenski'yi cumhurbaşkanlığı sarayına sürükleyen kader onu çok tehlikeli bir dönemece de soktu. Başkentlerin çoğu, Rus ordusunun manevralarının taviz koparmak için yıldırmanın ötesine geçmeyeceğine inanıyordu.

Pek çoğu, Washington'un "yaklaşan işgal" hakkında tarihler vererek söylediklerine inanmıyordu. Ama Çar bunu yaptı ve kendisini, ülkesini, dünyayı İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki en karmaşık krizlerden birine soktu.
 


Rus taarruzunun başlamasından sonra, tek bir adam, Avrupa'yı ve dünyayı İkinci Dünya Savaşı hayaletlerinin dönüşünden kurtarabilirdi.

Çarı, imajını ve ülkesini kurtarabilirdi. Zelenski'nin korkunun ruhunu ve bedenini ele geçirmesine, böylece Moskova'nın şartlarına göre teslim olmaya ya da görevinden ayrılarak bir tür teslim olma anlamına gelen belgeyi imzalama işini bir başkasına bırakmaya ihtiyacı vardı.

Belki ilk kurşunlarla öldürülseydi, Ukrayna ordusu Putin'in istediği gibi Rus çözümünü uygulamak için darbe girişiminde bulunsaydı Çar'ı kurtarabilirdi. Ama bunları yapmadı. Vatandaşlarını ve dünyayı şaşırttı.

Karşılarına asker tişörtü ile çıktı. Görüştüğü Batılı liderlere bir uçak biletine değil, cephaneye ihtiyacı olduğunu söyledi. Yahudi Cumhurbaşkanı, Putin'in Nazileri avlamakla ilgili sözleriyle alay etti.

Beyaz Saray'ı ve Batı'nın tüm liderlerini utandırdı. Putin'in imajını onun yaktığı ve yanmış evler ile mülteci kafileleri görüntülerini ortaya çıkaran ateşte yaktı.

Direniş meşruiyetini kazanan Zelenski, birçok yurttaşının gözünde kahramana dönüştü. Batı'ya sorumluluklarını, ülkesinin komşularını tehdit eden tehlikeyi hatırlatan açıklamalarıyla Zelenski, ülkesinde geniş bir kitlenin kahramanı olma imajından yoksun olmayan "Büyük Vladimir"in portresine ateş eden biri gibi göründü.

Kader onu çağırdı ve o da tarih ile buluşmasına gitti. Büyük Petro'nun tahtına oturan, Sovyetler Birliği'ne suikast düzenleyen ve piyonlarını Stalin'in ülkesini kuşatmak için harekete geçiren dünyaya karşı büyük devrimi başlatan adamın ne yaptığından tarih bahsettiğinde, Zelenski de orada hazır olacak.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Sema Sevil

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU