Kuzey Kore'de bulunan nükleer deney sahasında 2018'den bu yana ilk kez inşa faaliyeti görüldü

ABD'de hazırlanan raporda, "Görüntülenen inşa ve onarım çalışmaları, Kuzey Kore'nin deney sahasının durumu ile ilgili bir karar verdiğini gösteriyor" ifadeleri yer aldı

Fotoğraf: Reuters

ABD'li analistler, uydu görüntülerinin Kuzey Kore'de bulunan ve 2018'de kapatılan nükleer deney sahasında inşaa faaliyeti gerçekleştirdiğini gösterdiğini açıkladı.

Yapılan açıklama, Kuzey Kore'nin büyük silahları denemeye devam edebileceği yönünde endişeleri kuvvetlendirdi.

Kaliforniya merkezli James Martin Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Merkezi'nin (CNS)yayımladığı raporda, Cuma günü kaydedilen uydu görüntülerinin Punggye-ri deney sahasında yeni bir binanın inşası, eski bir binanın onarımı ve da dahil olmak üzere erken safhada olan faaliyetleri gösterdiği ifade edildi.

Raporda "Görüntülenen inşa ve onarım çalışmaları, Kuzey Kore'nin deney sahasının durumu ile ilgili bir karar verdiğini gösteriyor" ifadeleri yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuzey Kore, 2017'den bu yana görülen en büyük silah da dahil olmak üzere Ocak ayında rekor seviyede füze denemesi gerçekleştirmişti. Kuzey Kore'nin casus uydu için hazırlık yaptığı düşünülüyor.

Uluslararası izleme kurumları Kuzey Kore'nin ana nükleer reaktör tesisinin de tamamen çalışmaya başladığını ve potansiyel nükleer silahlar için yakıt üretimi gerçekleştiriyor olabileceğini bildirdi.

Punggye-ri deney sahası Kuzey Kore'nin 2018 yılında nükleer silah denemelerine kendi kendine kısıtlama getirmesinden bu yana kapalı kalmıştı. Ancak Kuzey Kore'nin lideri Kim Jong Un, nükleer silahsızlaşma görüşmelerinin 2019 yılında duraksamasının ardından bu kısıtlamaya bağlı kalma gerekliliğini hissetmediğini söylemişti.

CNS analistleri Punggye-ri deney sahasında görülen değişimlerin yalnızca don birkaç günde görüldüğünü belirtti, ve inşa edilen binanın tam olarak ne amaçla yapıldığının belirlenemeyeceğini ifade etti.

ABD İstihbarat Müdürlüğü'nün (DNI) dün yayımlanan yıllık Küresel Tehdit Ölçümü raporunda Kuzey Kore'nin son dönemlerde yaptığı füze denemelerinin ülkenin 2017 yılından bu yana ilk kez gerçekleştirebileceği kıtalararası balistik füze ve nükleer bomba denemeleri için ön hazırlık olabileceği ifade edildi.

Uluslararası uzmanlar ayrıca Kuzey Kore'nin Yongbyon kentindeki nükleer reaktör tesisinin de tüm hızlıyla çalışmaya devam ettiği ve muhtemelen nükleer silahlar için ek yakıt ürettiğini belirtti.

DNI'ın bugün gerçekleştirecek kongre duruşması öncesinde yayımlanan ve 7 Şubat tarihli raporunda Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong Un'un nükleer silah cephanesini ve balistik füze araştırma ve geliştirme faaliyetleri konusunda çok kararlı olduğu dile getirildi.

Raporda Kuzey Kore'nin kıtalararası ile orta menzilli balistik füze ve denizaltından atılan balistik füzeleri geliştirmeye devam etmesinin ülkenin nükleer kapasitesini güçlendirme niyetini gözler önüne serdiği ifade edildi.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU