PODCAST | "Afrika Zamanı"

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu haftaki bölümünde, Rusya-Ukrayna savaşının Afrika'daki yansımalarından, kıtadaki gelişmelere "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 6 Mart 2022, Uganda'nın başkenti Kampala'dan sizlere sesleniyorum. 

Independent Türkçe için hazırladığım "Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına, Tanzanya'dan Malavi'ye, Mozambik'ten Zimbabwe'ye birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 


BM'de Rusya oylaması yapıldı, Afrika ülkeleri dikkat çekti

BM Genel Kurulu'nda yapılan ve Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü askeri operasyonları durdurmasını talep eden karar tasarısı oylandı.

Afrika ülkelerinden azımsanmayacak bir kısmının çekimser kalması dikkat çekti. Toplam 35 çekimser oy kullanıldı, bunların 17'si Afrika ülkelerine aitti.

Özellikle Rus paralı asker grubu olan Wagner'in faaliyet gösterdiği Afrika ülkeleri çekimser kaldı. Eritre ise karşı oy kullanan tek Afrika ülkesi oldu.

Öte yandan 8 Afrika ülkesi ise oylamaya hiç katılmadı. Özellikle son yıllarda Rusya'nın Afrika'ya özel bir ilgisi bulunuyor. Kıtadaki silah ithalatının yüzde 35'ini Rusya karşılıyor. 


Ukrayna'daki tahliyeler esnasında Afrikalılara ayrımcılık yapıldı

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sebebiyle çok sayıda Ukrayna vatandaşı ve Ukrayna'da yaşayan yabancı ülke vatandaşları tahliye edildi.

Hava sahasının tehlikeli olması sebebiyle trenler ve otobüsler kullanılarak siviller komşu ülkelere taşındı.

Bu esnada Afrikalı öğrencilerin trenlerden kovulması, otobüslere alınmaması ve komşu ülkelere girerken sorunlar yaşaması gündeme geldi.

Çok sayıda rahatsızlık verici görüntü paylaşıldı. Afrika ülkeleri bu durumu kınarken akıllara Avrupa ülkelerinin kolonyalist zihniyeti hala devam ettirdiği geldi.


Tanzanya'da tutuklu muhalif lider serbest bırakıldı

Tanzanya'da muhalefet partisi Chadema'nın başkanı Mbowe 2021 yılının temmuz ayında tutuklanmıştı. Suçluluğunun düşürülmesi üzerine geçtiğimiz hafta serbest kaldı.

Serbestiyetinin hemen ardından Tanzanya devlet başkanı Samia Suluhu ile görüştü. 

Geçen yıl mart ayında selefi Magufuli'nin ölümünün ardından görevi devralan Suluhu, dört gazete üzerindeki yasağı kaldırdı ve geçen ay Brüksel'de sürgündeki üst düzey muhalefet liderleriyle görüştü.

Bu adımlar ülkedeki demokratik olgunluk ve muhalefete karşı hoşgörünün temini açısından umutları yeşertti. 


Malavi'de 3 milyon çocuk aşılanacak

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçtiğimiz haftalarda podcast programımızda da duyurduğumuz üzere, uzun bir aradan sonra ilk defa çocuk felci vakası Malavi'de görülmüştü.

Bu vakanın ardından BM bir aşı seferberliği başlatma kararı aldı. Malavi'deki 3 milyon çocuk aşılanacak. 

Afrika'da uzun yıllar süren aşılama kampanyaları sonucu çocuk felci hastalığı sona ermişti. Bir süredir herhangi bir vakayla karşılaşılmıyordu.

Lakin bu son vakanın ortaya çıkması ciddi endişelere yol açtı. 


Mozambik'te başbakan değişti

Mozambik devlet başkanı Filipe Nyusi geçtiğimiz hafta Başbakan Carlos'u görevden aldı. Yerine eski maliye bakanı Adriano Afonso'yu atadı.

Bunun yanında kabinedeki diğer koltuklar için de değişikliğe gidildi. Maliye, Enerji, Ticaret ve Deniz Bakanlıklarında yeni görevlendirmeler yapıldı. 


ABD, Zimbabwe'ye uyguladığı yaptırımı bir yıl daha uzattı

ABD yetkilileri, Zimbabweli yöneticileri demokratik kurum ve süreçlerin işleyişini bozmakla suçluyor. Bunun yanında ekonomik açıdan kötü bir yönetim sergilediklerini düşünüyor.

ABD Başkanı Joe Biden, yaptığı açıklamadan, Zimbabwe Başkanı Emmerson'un ABD dış politikasını tehdit eden uygulamaları sebebiyle ambargoyu bir yıl daha sürdüreceklerini söyledi.

ABD, 2003 yılından beridir Zimbabweli kişi ve kuruluşlara ambargo uyguluyor. 


Güney Afrika'da 100 bin doz aşı çöpe gidecek

Güney Afrika'da yavaş ve yetersiz aşılama sebebiyle 100 bin doz Kovid-19 aşısının son kullanma tarihi dolmak üzere.

100 bin doz Pfizer marka Kovid-19 aşının son kullanma tarihi Mart ayının sonunda doluyor. Sağlık Bakanı, henüz aşı olmayan vatandaşlara çağrı yaparak aşı olmaya çağırdı.

Güney Afrika'da şu ana kadar 20 milyon kişi aşılandı. Stoklarda ise 20 milyon doz aşının bulunduğu bilgisi paylaşıldı. 

 

Geçtiğimiz hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU