Bir ilaç firmasından "çok bilinen bir hastane" hakkında suç duyurusu: "Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak biçimde ilaç yapma veya satma suçu işleniyor"

Ankara merkezli firma; "ünlü" bir hastane, özel bir sağlık hizmetleri şirketi ve 5 kişi hakkında suç duyurusunda bulundu. Aynı firma, hastane ve kişileri Sağlık Bakanlığı'na şikayet ederek haklarında yasal işlem yapılmasını da talep etti

Suç duyurusunda gastrointestinal yolun kullanılabildiği durumlarda dahi PN kullanımı yapılması yönünde tanıtım suretiyle genelgeye aykırı hareket edildiği, PN solüsyonlarının hem kendi hastanelerinde kullanıldığı hem de başka hastanelere satılmak üzere üretilip pazarlandığı öne sürüldü. Duyuruda “Bir hastanenin ilaç satışı yapamayacağı açıktır” denildi / Fotoğraf: Pixabay

İki yılı aşkın süredir devam eden yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle sağlık sistemi gündemin ilk sıralarında yer alıyor.

Sağlık sektöründe hem görev yapan kişiler hem de hizmet veren kuruluşlar sürekli gündeme geliyor.

Küresel salgın nedeniyle vitaminler, ilaçlar, aşılar ve bitkisel karışımlar çok konuşuluyor.

Hatta bu süreçte bazı hastanelerin bile ilaç üretip sattığı iddia edildi.

Ankara merkezli bir ilaç firması, bu iddiadan hareketle kamuoyunda Emsey Hastanesi olarak bilinen Emsey Sağlık Hizmetleri ve İşletmeleri Turizm Otelcilik Ticaret A. Ş., SFA AR-GE ve Özel Sağlık Hizmetleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Firma sadece iki kurumu değil, bazı yöneticiler hakkında da suçlama yaptı.

Avukatlar aracılığıyla İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusunda, Emsey Sağlık Hizmetleri ve İşletmeleri Turizm Otelcilik Ticaret A. Ş., SFA AR-GE ve Özel Sağlık Hizmetleri ile Tarık Tümer, Abdullah Kocakoç, İsmail Aslan, Bekir Çakici ve Dr. Fuat Aytekin'in insan sağlığını tehlikeye attıkları ileri sürüldü. 

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Duyuruda son yıllarda Türkiye'de tamamlayıcı tıp alanında gelişmeler yaşandığı, tedavilerde kullanılan bazı ilaçların ülkede satılamayan, ruhsatı bulunmayan ilaçlar olduğu, özellikle Kovid-19 salgını nedeniyle ilaçlara artan taleple birlikte kaçakçılık ve sahteciliğin arttığı, yasadışı yollarla ülkeye getirtilen ilaçlar ile merdiven altı ilaç dolumlarının baş gösterdiği belirtildi.

İki kurum ve 5 kişinin, ruhsatı olmayan ilaçları tedavide kullandıkları ve sattıkları iddia edilirken, "Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak biçimde ilaç yapma veya satma", "gümrük kaçakçılığı" ile "nitelikli dolandırıcılık" suçlarının işlendiği ileri sürüldü. 

Bu suçların işlendiği iddiasıyla bazı bilgilere yer verilirken, ilgili anayasal ve yasaların ihlal edildiği belirtilerek kişilerin cezalandırılması talep edildi. 

 

Sağlık parenteral nutrisyon TPN Birbes.png
Fotoğraf: Birbes

 

"Üsküdar'da 1,5 milyon liralık sahte vitamin ve ilaç kürleri ele geçirildi"

Suç duyurusu dilekçesinde yer alan ifadelere göre, Tarık Tümer hakkında İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2021/32142 soruşturma numarası ile suç duyurusunda bulunuldu. 

9 Ağustos 2021 tarihinde İstanbul'un Üsküdar ilçesinde ruhsatlı bir kliniğe ve hemen arka sokakta yer alan depoya yapılan baskında sahte üretilen C vitamini ve kaçak yollarla Türkiye'ye getirilen pek çok ilaca el konuldu.

Şikayetlere rağmen bahse konu kişiler ile klinik faaliyetlerine devam etti. Tarık Tümer, Abdullah Kocakoç'la birlikte çalıştı ve bu faaliyetlerine "kılıf uydurmak" adına Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dekan Yardımcısı ve aynı zamanda SFA AR-GE'nin sahibi İsmail Aslan ve yine SFA AR-GE'nin sahibi Bekir Çakici ve Dr. Fuat Aytekin ile hareket etti.

Söz konusu şahıslarla birlikte eğitimler düzenlenerek ruhsatsız ilaç kullanıldı ve hatta uygulaması gösterildi.

"Sahte ve kaçak ilaç işleri, Emsey ve SFA Ar-Ge üzerinden yapılıyor" iddiası

"Şikayet edilen bu kişiler yapmış oldukları sahte ve kaçak ilaç işlerini Emsey Sağlık Hiz. ve İşl. Turz. Otel Tic. A.Ş. (Emsey Hastanesi) ve  SFA -AR-GE ve Özel Sağlık Hizmetleri Ltd. Şti. (SFA AR-GE) firmaları üzerinden yapmaktadırlar" denilen suç duyurusu dilekçesinde, "doktor eğitimleri" adı altında hekimlere uygulamalı sunum yaptırılmasının da suç olduğu belirtildi.

"Kaçak ve sahte ilaçlara doktorlar teşvik edilemez. İnsan sağlığını tehlikeye sokarak ve sadece maddi kazancını düşünerek hareket eden iş bu gerçek ve tüzel kişiler TCK ve ilgili mevzuatları hiçe sayarak alenen suç işlemektedir" ifadelerinin yer aldığı dilekçede, "Şüphelilerin insan sağlığını tehlikeye atacak biçimde yasa dışı yollarla getirdiği ve ürettiği ilaçların toplanmasına, kişiler hakkında gerekli tahkikatın yapılarak cezalandırılması için kamu davası açılmasına karar verilmesini arz ederim" denilerek şirket yetkilileri hakkında kamu davası açılarak bunların cezalandırılması talep edildi.

Sağlık Bakanlığı'na şikayet: "Yasaya uygun olmayan faaliyetler soruşturulsun" 

Aynı ilaç firması, Sağlık Bakanlığı'na da şikayette bulunarak kurum ve kişiler hakkında inceleme başlatılmasını istedi. 

 

Emsey emseyhospital.com_.tr_.png
Emsey Hospital / Fotoğraf: emseyhospital.com.tr

 

Avukat A. İskender Uygunbaş imzasıyla yapılan şikayette Sağlık Bakanlığı'nın ilgili genelge ve yönetmelikleri hatırlatıldı. 

Burada ruhsatı olmayan ilaçların insanlara uygulandığı ileri sürüldü. Avukat Uygunbaş, bakanlığına gönderdiği dilekçesinde, "İlaç ruhsatı alınmamış ürünlerin enjeksiyon yöntemi ile damara veya vücuda doğrudan uygulanması olanaksızdır" ifadelerine yer verdi. 

 "Şikayetlinin ilaç üretim ruhsatı bulunmadığı bilinmektedir" diyen Uygunbaş, "Eğer kullandığı ürünler takviye edici gıda niteliğinde ise; bu ürünlerin de Beşeri Tıbbi Ürünler İmalathaneleri Yönetmeliği'ne aykırı üretim ve satış ruhsatlarının bulunmaması, bunların damar yolundan ve/veya enjeksiyon yolu ile doğrudan insan vücuduna verilmesi olanaksızdır" ifadelerini kullandı.

Bu nedenle Emsey Sağlık Hizmetleri ve İşletmeleri Turizm Otelcilik Ticaret. A.Ş'nin yasaya aykırı üretim, reklam, pazarlama ve dağıtım yaptığını öne süren avukat İskender Uygunbaş, "Yasaya uygun olmayan faaliyetleri nedeni ile gerekli idari soruşturmanın yapılarak, suç unsuruna rastlanılması halinde Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasını" istedi. 

"Benim bunlarla ilgim yok, koskoca Emsey'in de böyle bir şeye gireceğini sanmıyorum" 

Konuyla ilgili olarak Independent Türkçe'nin ulaştığı Tarık Tümer, kendisi hakkındaki iddiaların gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.

Emsey Hastaneleriyle bir ilgisinin bulanmadığını, bazı hastane ve kliniklerle "dirsek temasının" olduğunu ifade eden Tümer, "Bu iddiaların benimle bir ilgisi yok. Sadece adı geçen ilaç firmasıyla geçmişte münferit bir tartışma yaşanmıştı aramızda. Belki bundan dolayı dahil edilmiş olabilirim. Böyle bir konuyla benim bir ilgim yok" dedi. 

Sağlık klinikleriyle geliştirmiş oldukları ilişkiden hareketle televizyonlara sağlık programları yaptıklarını kaydeden Tümer, şunları söyledi: 

"Yurtdışında ilaç getirmiyorum. Üsküdar'daki baskın haberlerinin de benimle ilgili değil. Adı geçen firmaların ve koskoca Emsey Hastanesi'nin böyle bir şey yapacağını sanmıyorum. Söylediklerinizden daha yeni haberim oldu. Buna istinaden avukatımla görüşerek nasıl bir aksiyon alacağıma karar vereceğim. Bundan bilgin sizin aracılığıyla oldu. Tebligat elime ulaştığında gerekli adımları atarım." 

Hem suç duyurusunda hem de Sağlık Bakanlığı'na yapılan şikeyet dilekçesindeki iddialarla ilgili olarak görüşünü almak için telefonla ulaştığımız Emsey Hastanesi yetkilileri ise her hangi bir açıklama yapmak istemediklerini beyan etti. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU