Ev sinemasından vizyona bu hafta: Geçmişin izinde sanatsal bir rekabet; Bergman Adası

Mehmet Erduğan, Independent Türkçe için bu hafta çevrim içi platformlarda ve sinema salonlarında gösterime girecek filmler ile "Festival ajandası"nı yazdı

Mia Hansen-Løve'ın hem kendine hem de Ingmar Bergman'a göndermelerle dolu Bergman Adası adındaki bu yeni filmi; aşk, kayıplar ve aynı zamanda sinema ve Bergman sevgisini son derece etkileyici bir şekilde ele alan alışılmadık bir dram olma özelliğini taşıyor.

Pek çoğumuz için İsveç denilince kültürel açıdan aklımıza gelecek olan Ingmar Bergman'ın sade filmleri ile Abba'nın insanın içini ısıtan pop müziğini dikkat çekici bir şekilde birbirine harmanlayan Hansen-Løve, sanat romantizm ve hayatın anlamı hakkında da mini diyalektikler barındıran entelektüel açıdan oldukça besleyici ve doyurucu bir sinema örneği ortaya koyuyor.

Elbette bu filmi izlemek ve tadını çıkarmak için Bergman hayranı olmanız gerekmiyor, ancak Bergman Adası, Bergman hakkında konuşmaya çok zaman ayıran, kültürlü, film delisi bir drama olduğu için izleyicisine onun sinemasındaki gizemler hakkında düşünme imkânı da sunduğu için ayrıca dikkat çekiyor.


Geçmişin izinde sanatsal bir rekabet; Bergman Adası

Yönetmen: Mia Hansen-Løve / Oyuncular: Vicky Krieps, Tim Roth, Grace Delrue, Mia Wasikowska, Anders Danielsen Lie, Hampus Nordenson, Clara Strauch, Joel Spira, Teodor Abreu, Felix Berg, Stig Björkman, Kerstin Brunnberg, Wouter Hendrickx, Siri Hjorton Wagner, Melinda Kinnaman, Gabe Klinger, Anki Larsson, Matthew Lessner, Oscar Reis, Jonas Larsson Grönström / Süre: 112 dakika
 

 

Aşk, sinema ve Ingmar Bergman hakkında, fantezi ve gerçeklik arasında nazikçe salınan muhteşem bir film…


Günümüzün yükselen auteurlerinden Mia Hansen-Løve'ın 2021 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye için yarışan ve festival yolculuğundan sonra sinemalarda bu hafta gösterime giren Bergman Island adlı bu filmi; yeni filmlerinin senaryosunu yazmak için ünlü yönetmen Bergman'ın uzun süre yaşadığı bir ada evine giden bir çiftin hikayesini anlatıyor.

Chris ve Tony adındaki Amerikalı sinemacı bir çift, her yıl düzenlenen Bergman Haftası kapsamında yazlarını Bergman'ın ölümüne dek yaşadığı İsveç'teki Farö Adası'nda geçirmeye karar verir.
 

 

Her iki yapımcı da kariyerlerinin farklı noktalarında yeni bir proje hazırlığındadır; karısından tam yirmi yaş büyük olan, deneyimli yazar-yönetmen Tony, halihazırda uluslararası boyutta dikkate değer bir itibara sahiptir, Chris ise hala film yapımcısı ve anne olarak görevlerini dengelemek için bir mücadele içindedir.

Geldikleri bu yerde onları neşeyle karşılayan bir rehber, çiftin kalacağı kompleksi gezdirirken "milyonlarca insanın boşanmasına neden olan film" olarak bahsettiği "Bir Evlilikten Manzaralar" filminin çekimlerinin de yapıldığı bu evde biraz sakin bir zaman geçirmek isteyen çift, böylelikle yaratıcı süreçlerinin de hızlanacağını düşünmektelerdir.
 

 

Ama bu arada, bu filmde oldukça parlak, güneşli ve huzurlu bir görünüme sahip olsa da Bergman'ın filmlerinden hatırlayacağınız üzere; Farö Adası aslında Bergman için öyle pek de sakinlik ifade eden bir yer değildi.

Aksine "Aynanın İçinden", "Persona" ve "Utanç" filmleri de dahil olmak üzere Bergman'ın filmlerine ilham olan bu ada, karakterlerin harap olmuş duygusal hezeyanları ile Baltık Denizi'nin sarp kıyıları arasında her zaman sarsıcı ve yoğun bir şekilde bağlantı kuran bir konumdaydı.

Ama şimdi, bir vakıf tarafından aslına uygun bir şekilde restore edilerek günümüze kadar korunan bu evde yaşayıp, bir zamanlar Bergman'a ilham veren bu adayı gezerek, Bergman'ın yaşadığı ve en ünlü filmlerinden bazılarını çektiği bu vahşi, nefes kesici manzarada, kendi filmleri için ilham bulmayı uman çiftin amaçları tam olarak Bergmanvari olmasa da bu yerden onun gibi ilham alarak yeni filmlerinin senaryosunu yazmaktır.
 

 

Sembolik bir inziva

Tabi ki çiftin bu yaratım sürecinde, filmdeki pek çok şey gibi, aslında görünenden daha karmaşık bir ilişkiye sahip olan Tony ve Chris, kendileri için pek çok anlam taşıyan böylesi sembolik bir inzivada ruhsal olarak Bergman'ın motivasyonuna evirilebilecek bir karaktere de sahip gibilerdir.
 

 

Öyle ki hem Ingmar Bergman'ın kitaplarıyla, videolarıyla, karısının portresiyle tam bir İskandinav dinginliğine sahip bu temiz evi hem de etraflarındaki berrak mavi gökyüzünü incelerlerken bu adadaki bütün bu sakinlik ve mükemmelliği bunaltıcı bulduğunu söyleyen Chris, burada olmaktan pek mutlu olmadığını dile getirir.

Haliyle çiftin bu adadaki sosyalleşme ve inziva süreçlerinde, bu güzel ülkenin sanatsal geçmişiyle birlikte beklentiler ve baskılar da beraberinde gelir ve film boyunca olayların nereye varacağı konusunda izleyiciyi merakta bırakır.
 

 

Yazmak için yaşamak gerekir mi?

Bu arada yeni senaryosu üzerinde çalışırken Chris'e göre daha rahat olan ve oldukça kendine güvenen Tony, Bergman'ın ölümünden bu yana geçen yıllarda bir tema parkına dönüşen bu adayı gezmek ve keşfetmek için bolca vakit bulurken, Chris bu konuda Tony'e göre biraz daha şansız görünür ve kendini başlarda tam olarak yazmaya adasa da buna bir türlü odaklanamaz.
 

 

Kendi üretim sürecinde sık sık derin düşüncelere dalan ama yine de kâğıt üstünde bir arpa boyu yol kat edemeyen Chris üstüne üstlük gizlice Tony'nin not defterine kaçamak bir bakış attığında, onun çok ilerleme kaydettiğini ve ayrıca bir nedenden dolayı işkence altındaki çeşitli kadın karamaları yaptığını görünce sinirleri daha da bozulur.

Hatta gördüğü şeylerin bilinmezliği onu rahatsız eder ve biraz da korkutur.
 

 

Bu ruh haliyle, etrafı güzelliklerle çevrili olmasına rağmen yazmanın kendisi için bir işkence olduğu konusunda Tony'e serzenişte bulunduğunda Tony, Chris'in kaygısına ve sanatsal tıkanmasına kaba bir üslupla cevap verdiğinde Chris bunu belli etmese de Tony'nin kendi sanatına olduğu kadar onunkine saygı göstermemesine kırılır.

Sonrasında Bergman'ın efsanevi ayak izlerini takip ederek adanın etrafında gruptan bağımsız bir şekilde yürüyüşlere ve bisiklet gezintilerine çıkan Chris tek başına ilerledikçe kendi kendine sahip olduğu soruların cevaplarını arar, Tony'den ayrı geçirdiği bu zamanlarda aradığı ilhamı bulur.
 

 

Olmak istediği kişinin bir şekilde anne, eş, ilham perisi ve sanatçı olarak hepsini kapsaması gerektiğini keşfeder, ama bu süreçte gerçek ve kurgu arasındaki çizgiler de gittikçe bulanıklaşır.

Böylelikle Chris'in üretim sürecinde günler geçtikçe senaryonun derinliklerinde hayalle gerçek iç içe geçer.

Nihayetinde Chris, yaratıcı ve duygusal anlamda hayal kırıklıkların üstesinden gelirken Tony'ye yazdığı son filmi tüm detaylarıyla anlatmaya başlar.
 

 

Film içinde başka bir film

Bergman Adası'nın ilk yarısı nispeten geleneksel İsveç esinli bir drama olsa da Mia Hansen-Løve bir süre sonra bu durumu tersine çevirir.

Chris geliştirmekte olduğu fikri üzerine ciddi bir şekilde düşünmeye başladıkça film de onun zihnindekilerin bir temsiline dönüşür.
 

 

Chris zihnindekileri anlattıkça gözlerimizin önünde şekillenen, geliştime aşamasındaki bu taslak hikâyede; yirmi sekiz yaşındaki film yapımcısı Amy ve Joseph, ortak bir arkadaşlarının düğünü için Farö'ye geldiklerinde aralarında romantik bir ilişki başlar.

Özlem ve ıstırap dolu bir aldatma hikayesini anlatan bu film içindeki "diğer film", Bergman Adası'na da başka bir hayat ve renk katar.

Amy ve Joseph'in hikayesi filmin geri kalanında seyircisini o kadar nazikçe sarmalayıp kendine çeker ki parçalanmanın veya kurtuluşun eşiğindeki Amy ve Chris'i birbirine bağlayan karmaşık parallellikleri ayrıştırmaya başlayıp bu hikâyenin nereye doğru gittiğini anlamak biraz zaman alabilir.
 

 

Bu filmdeki en güzel detaylardan biri, filmin yönetmenliğini üstlenen Mia Hansen-Løve'ın en sevdiklerimizin -özellikle- hayal güçleri hakkında her şeyi bilemeyeceğimizin altını çok güzel çizmesidir.
 

 

Ve diğer bir gerçek de yazmanın sadece masada otururken yapılan bir şey olmadığı, satır aralarında yaşanılan ve hayatta başımıza gelen şeylerin bir toplamı olduğuna dikkat çekmesidir.

Nihayetinde hem bir ilişki draması hem de entelektüel yaratımın sancıları üzerine büyüleyici bir hikâye sunan Hansen-Løve'ın bu filmi, Ingmar Bergman filmografisinin hayranlarını bu filmlerle ilgili düşünmeye sevk ederken Bergman sinemasına aşina olmayanları da ustalıklı bir şekilde yakalamayı başarır.


Haftanın diğer filmleri

Şubat ayında birbirinden farklı filmlere ev sahipliği yapan sinema salonları farklı türlerden merakla beklenen yerli ve yabancı filmleri sinemaseverlerin beğenisine sunarken çevrim içi dijital platformlar da vizyona girememiş en yeni filmleri izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor.

Vizyonda yer alan filmlerin yanı sıra "Evlen Benimle", "İsmetse Olur", "Malazgirt 1071", "Nil'de Ölüm" ve "Uncharted" gibi filmler bu hafta vizyonda kendine yer buluyor.


Ânı Tanımlamak

Yönetmen: Stephen Wallis / Oyuncular: Burt Reynolds, Sienna Guillory, Tammy Blanchard, Eric Peterson, Shawn Roberts, Graham Greene, Nicholas Campbell, Polly Shannon, Kelly Van der Burg, Katie Uhlmann, Christian McKenna, Sean McCann, Dillon Casey, Connor Huntley, Ron James, Jamie Spilchuk, Mike Shara, Lara Jean Chorostecki, Chris Baker, Brett Houghton, Jake Raymond, Steve Pryce, Andy McQueen, Elitsa Bako, Rafaela Lewis, Rosemary Radcliffe / Süre: 88 dakika
 

 

Hayat anlardan oluşur; yaşadıklarımız, kalp kırıklıklarımız ve keşif dolu anlarımızdan…


beIN CONNECT'in Komedi Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren Defining Moments adlı bu film; tek bir anın, geçmişte kim olduğumuz ve gelecekte kim olacağımız üzerindeki etkisini anlatan bir komedi olarak dikkat çekiyor.

Hayatlarının dönüm noktasında olan ve kim olduklarını sonsuza dek değiştirecek kararlar vermesi gereken birbirinden tamemen farklı olan kişilerin hayatına odaklanan filmde; Jack, artık uslanması gereken bir adamdır ve hayatının geri kalanını kız arkadaşı Terri ile geçirmeye karar vermeye çalışır.

Daldan dala atlamak yerine tek kişilik ve sakin bir ilişkiyi seçmesi gereken Jack, bu kararını daha fazla ertelememelidir, ama bu Jack için o kadar kolay bir karar değildir.

Marina ise iyice yaşlanmakta olan babası ile yeniden bir araya gelmeli ve geçmişi unutup, affetme büyüklüğünü göstererek babasının kalan ömründe yanında olmalıdır, fakat Marina halen geçmişin çirkin yüzünü unutamamaktadır.

Bir başka tarafta Laurel'in gebelik için yaşı geçmiş olsa da artık olan olmuştur ve bu hamileliği benimseyip hayatına yeni doğacak çocuğu ile devam etmelidir, ayrıca Alzheimer olan babasının artık yaşlandığını ve bu korkunç hastalıkla pençeleştiğini de görmeli ve buna göre davranmalıdır.

Dave ise hepsinden daha derin bir dertle savaşmaktadır; hayatın neden yaşamaya değer olduğunu bilmemektedir ve bu durumu da sürekli kafasında tehlikeli fikirlerin oluşmasına neden olmaktadır, ama her ne olursa olsun, hayatın yaşamaya değer olduğunu ve insanlığa verilen bir hediye olduğunu görmelidir.


Anne+: Film

Yönetmen: Valerie Bisscheroux / Oyuncular: Hanna van Vliet, Jouman Fattal, Thorn Roos de Vries, Jade Olieberg, Eline van Gils, Jesse Mensah, Huib Cluistra, Ayla Satijn, Amy van der Weerden, Anne Chris Schulting, Hein van der Heijden, Jacqueline Blom, Romana Vrede, Georgina Verbaan, Nana Adjoa, Hassan Al-Lahham, Kholoud Alhaffar, Robert-Jan Bartels, Willem Bosch, Anna Drijver, Sophie Höppener, Gabrielle Lussier, Loena Maas, The Maybelline, Hadewych Minis, Kirsten Mulder, Tipsy Patrón, Roseè-Sheneè Plastique, Martin Schwab, Eli Verboket, Joep Vermolen, Karel Zegers / Süre: 95 dakika
 

 

İnsanlar duygularını ve fantazilerini birbirleriyle paylaşmayarak çok şey kaçırıyorlar…


Hanna van Vliet'in eş yaratıcısı olduğu diziden uyarlanan ve Netflix'in Hollanda Yapımı LGBTQ Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren Anne+: The Film adlı bu dramada; Amsterdam'da yaşayan ve romanını tamamlayıp ilişkisi için Montreal'e taşınma konusunda baskı altında olan yirmili yaşlardaki kuir bir birey hayattan ne istediğini sorgulamaktadır.


Aşk Taktikleri

Yönetmen: Emre Kabakusak / Oyuncular: Demet Özdemir, Şükrü Özyıldız, Atakan Çelik, Doğukan Polat, Özgür Ozan, Deniz Baydar, Hande Yılmaz, Ecem Atalay, Yasemin Yazıcı / Süre: 97 dakika
 

 

Biri senin için yanıp tutuşsun diye iddiaya girişir misin?..


Netflix'in Türkiye Yapımı Romantik Komediler kategorisinde bu hafta gösterime giren Aşk Taktikleri adlı bu filmde; çapkın bir reklamcı ile öz güveni yüksek bir blog yazarı sıra dışı taktiklerle birbirini etkilemeye çalışır.

Erkekleri çözdüğüne inanan Aslı ile kadınları anladığını düşünen Kerem'in hikayesini konu edinen filmde Aslı, adını saklayarak ilişkiler hakkında yazdıklarıyla oldukça popüler olan, bir moda tasarımcısıdır.

Reklamcı olan Kerem ise kısa süreli ilişkiler yaşayan, kadınları çözdüğüne inanan çapkın bir adamdır.

Aşka asla inanmayan Aslı ile Kerem, bir diğerini kendisine aşık etmek için iddiaya girer ve bunun için çeşitki taktikler uygulmaya başlar.

Bu süreçte yaşadıkları türlü tesadüfler ve komik olaylar onları birbirine bağlar.


BigBug

Yönetmen: Jean-Pierre Jeunet / Oyuncular: Isabelle Nanty, Elsa Zylberstein, Claude Perron, Stéphane De Groodt, Youssef Hajdi, Claire Chust, François Levantal, Alban Lenoir, Marysole Fertard, Hélie Thonnat, Juliette Wiatr, André Dussollier, Benoît Allemane, James Champel, Corinne Martin, Julie Ferrier, Nicolas Marié, Jean-Pierre Becker, Dominique Pinon, Cyril Casmèze, Patrice Boisfer, Ashley Fays, Vanille Lehmann, Paul Ménage, Mickaël Jullien, Michel Vigné, François Berland, Julien Kramer, Sara Chambin, Sébastien Gill, Bastien Rieu, Stanislas Briche, Christophe Chalufour, Stéphane Boissier, Clara Couturet, Romain Deloutre, Yasmine Gallier, Luc Bataini, Michaël Mouilleron, Alain N'Diaye, Clara Rousselin, Thierry Sauze, Nattawat Unlahmai, Rachel Regent, Edouard Michelon, Cécile Ribault-Caillol, Xavier Renaud, Dominique Parage, Albert Dupontel / Süre: 111 dakika
 

 

Bizler insanız, duygu ve şehvet doluyuz, bu yüzden insanlar asla tercihe bağlı makineler gibi olmayacak çünkü biz her ne kadar ağır kusurlara sahip olsak da orijinaliz…


Netflix'in Fransa Yapımı Bilim Kurgu Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren BigBug adlı bu karanlık komedi filmde; bir android ayaklanması, iyi niyetli ev robotlarının kendi güvenlikleri için onları kilitlemesine neden olduğunda, bir grup kavgacı banliyö sakini, kendilerini bir arada sıkışmış bir halde bulurlar.

2045'e gelindiğinde yapay zekâ hayatın her yerindedir ve insanlar çoğu işi yapay zekâya devretmiştir.

Hatta bu iş öyle bir noktaya gelmiştir ki insanlık her ihtiyacını ve arzusunu, hatta en gizli ve fena olanları bile karşılamak için yapay zekâya bel bağlamıştır.

Ancak günün birinde bir robot isyanı başladığında, sakin bir mahallede dört ev robotu aniden sahiplerini kendi evlerinde rehin almaya karar verir ve nostalji kokan evin kapılarını kendilerini koruma amacıyla kilitler.

Birlikte mahsur kalan uyumsuz bir aile, münasebetsiz bir komşu ve atılgan seks robotu artık giderek daha çılgın hâle gelen bir ortamda birbirlerine katlanmak zorunda kalırlar.

Bu sırada dışarıda, androidlerin en yeni nesli olan Yonyx'ler kontrolü ele geçirmeye çalışmaktadırlar.

Tehdit giderek yaklaşırken insanlar umursamaz bir şekilde kıskançlıklar yapıp evlerindeki robotlarının afallamış bakışları altında birbirlerine girerler.
Belki de ruha asıl sahip olanlar, robotlardır!


Disiplinli Romantizm

Yönetmen: Hyeon-jin Park / Oyuncular: Seohyun, Joon-Young Lee, Jennifer Sun Bell, Lee El, Nicole Fong, Baek Hyun-joo, Darren Keilan, Arvin Lee, Ahn Seung-Kyoon, Lee Suk-Hyeong, Harrison Xu, Sanyee Yuan / Süre: 117 dakika
 

 

Herkesin zevki kendine…


İlişkilerde öyle ya da böyle her zaman daha baskın olan bir taraf vardır ama sizce tamamıyla eşit bir ilişki var mıdır?

Bu soruya bir cevap arayan ve Netflix'in Kore Yapımı Romantik Komediler kategorisinde bu hafta gösterime giren Love and Leashes adlı bu muzip filmde; bir sözleşme yaparak oyunlarla dolu rızaya dayalı bir ilişki kuran iki iş arkadaşı, aşkı ve acıyı zevkin doruklarında yaşar.

Ji-hoo benzersiz bir cinsel zevke sahip mükemmel bir erkektir, Ji-woo ise onun sırrını öğrenen soğuk bir kadın.

Bu ikili üç aylık bir anlaşma yaparak zevklere saygı duyan heyecan verici bir aşka yelken açar.

Bu aşk öyküsü de başkalarının üzerinde kontrole sahip olma konusunda daha güçlü bir içgüdüsü olup bunun farkında olmayan bir kadınla başkalarına itaat etme konusunda güçlü bir eğilime sahip bir adamı konu alıyor.

İkilinin arasındaki özel oyunlar, ilerleyen süreçte daha derin bir ilişkiye evriliyor.


Evlen Benimle

Yönetmen: Kat Coiro / Oyuncular: Jennifer Lopez, Owen Wilson, Maluma, John Bradley, Sarah Silverman, Chloe Coleman, Michelle Buteau, Khalil Middleton, Katrina Cunningham, Taliyah Whitaker, Diego Lucano, Brady Noon, Connor Noon, Ryan Foust, Léah Jiménez Zelaya, Tristan-Lee Edwards, Scarlett Earls, Olivia Chun, Jim Kaplan, Jameela Jamil, Romeo the Dog, Hoda Kotb, Nicole Suárez, Sydney Blackburn, Alex J. Moreno, Rigoberto Garcia, Massiel Mordan, Claire D'Angelo, Courtney Baxter, Jolie Chan, Stephen Wallem, Jimmy Fallon, Justin Sylvester, Jesse James Pattison, Logan Crawford, Max Talisman, Mark Koenig, Jim C. Ferris, Moti Margolin, Jennifer Tsay, Triana Steward, Kaitlynn Edgar, Karaj Pettis, Chris Jarosz, Amandy Fernandez, Mikey Martinez, James Luc, Lina Nunez, Genessy Castillo, Michael Ramos, Nataly Santiago, Will Thomas, Oliver Stern, Margherita Coiro, Max Muñiz, Sophie Chiaravalle, Renata Sofia Ramirez, Jaiya Chetram, Yasmin Chaudhry, Fivinfoluwa Alao, Victoria Lee Broadbent, Cody James Cheman, Eun Hui Cho, Caroline Alexandra Cohen, Kiara Ann Crastro, Lillian Faye Gordon, Jordan Duvall Jones, Olivia Regan Materetsky, Alexis C. Mendoza, Connor Strycharz, Thomas M. Finan Jr., Isabella Veronica Cuomo, Anne Cooper, Kara F. Green, Jennifer Adams, Giuseppe Ardizzone, Keith Ewell, Utkarsh Ambudkar, Jack Chiaravalle, Lucie Lopez-Goldfried, Ian Mohr, Zac Jaffee, Christine Jones, Brooke Bowman, Natalie Buck, Andre B. Blake, Evy Drew, Charlton Lamar, Charles Jacob Smith Jr., Molly Sullivan Smith, Tyrone Mitchell, Haj, Nic Novicki, Teale Sperling, Adam Catino, Rachel Singer, Leslie Woo, Marritt Cafarchia / Süre: 112 dakika
 

 

Farklı bir şey istiyorsan farklı bir şey yapman gerekir…


Bobby Crosby'nin kaleme aldığı aynı isimli çizgi romandan beyaz perdeye uyarlanan ve sinemalarda bu hafta gösterime giren Marry Me adlı bu filmde; ortak çıkardıkları bir tekli albüm ile piyasayı sallayan ve müzik listelerinde hızla yükselen süperstar Kat Valdez ile popüler müziğin süpernovası Bastian verecekleri ortak bir konserde, hayranlarının şahitliğinde evlenmek üzerelerdir.

Ancak düğünden kısa bir süre önce Kat, Bastian'ın kendisini asistanıyla aldattığını öğrenir.

Sahne üzerindeyken öğrendiği bu haberle yıkıma uğrayan Kat, bu sırada en iyi arkadaşı tarafından konsere zorla getirilen boşanmış bir matematik öğretmeni olan Charlie ile gözgöze gelir.

Törene saniyeler kala Bastian'ın kendisini aldattığını öğrenince sahnede aşkı, gerçeği ve sadakati sorgulayarak bir sinir krizi geçiren ve hayatı yön değiştiren Kat, dürtüsel bir tepkiyle, eline "Evlen benimle" yazılı bir pankart tutuşturulan Charlie'yle evlenmeye karar verir.

Bir çılgınlık anında verilen bu karar, bu süreçte yaşanan olayların da etkisiyle beklenmedik bir aşka dönüşür.

Ama güçler, onları ayırmak için plan yaparken evrensel soru ortaya çıkar; çok farklı dünyalardan olan iki kişi aralarındaki mesafeyi aşıp ikisinin birden ait olduğu bir yer inşa etmek mümkün olabilir mi?

Değerlerin beğenilere ve takipçilere bağlı olduğu bir dünyada gerçek bir şey arayan iki farklı insan hakkında sıra dışı bir macerayı ele alan bu film; şöhret, evlilik ve sosyal medya hakkında bir aşk hikâyesi anlatıyor.

Bu filmde Jennifer Lopez müziğin süper starı Kat Valdez rolünde, Owen Wilson ise matematik öğretmeni Charlie Gilbert rolünde, evlenmeye ve birbirlerini daha sonra tanımaya karar veren iki yabancıyı canlandırıyor.


İsmetse Olur

Yönetmen: Umut Kaya / Oyuncular: Turan Özdemir, Melis Buse Betkan, Baran Ayhan, Ayça Ekin Beğen, Sencar Sağdıç, Atilla Türkgöz, Aytaç Özgür, Umut Kaya / Süre: 76 dakika
 

 

Turan Özdemir'in hayata veda etmeden önceki son filmi…


Yapımcılığını Durmuş Akbulut'un üstlendiği, sinemalarda bu hafta gösterime giren İsmetse Olur adlı bu film; Kısmetli Köyü'ne bir grup yabancının gelmesiyle gelişen olayları anlatıyor.

Kısmetli Köyü'ne gelen yabancı bir adam ve ekibi, uzak doğunun şifalı bulduğu, en derin yaraları bile kısa sürede iyileştiren bukalemun yağı peşindedir.

Yabancı adam köylülere, yaşadıkları köyün bu iş için en iyi yer olduğunu anlatır ve kurulması gereken çiftliğin ortaklığına kasabalının da katılmasını söyler.

Bu yabancı adama güvenmeyen ve adamın bu hevesli işine ortak olmak isteyen ihtiyar heyetine akıl veren köyün delisi İsmet, çiftlik için düşünülen ortaklığın gerçek olmadığını ispatlama gayretine girer.


Last Man Down

Yönetmen: Fansu Njie / Oyuncular: Daniel Stisen, Olga Kent, Daniel Nehme, Stanislav Yanevski, Madeleine Vall, Natassia Malthe, Stephanie Siadatan, Robert Follin, Michael Billington, Pasi Antero Remsu, Kamil Lemieszewski, Veera Seppälä, Kenneth Wolf Andersen Haugen, Sam Hardy, Marcus Alexander Bakkenberg, Christian Renè Wold, John Smith Kabashi, Magne Osnes, Bekim Brahimi, Anja Maria Svenkerud, Lan Flamerzi, Martin Kjellström, Kim Valhalla Johansen, Chris M. Allport / Süre: 87 dakika
 

 

Sadece güçlülerin hayatta kalabildiği bir dünya…


Netflix'in bu haftaki yayın programı ile gösterime giren Last Man Down adlı bu distopik aksiyon gerilim filminde; küresel bir salgın, bir özel kuvvet subayını ormanda saklanmak zorunda bırakır, ancak inzivaya çekildiği bu yerde bir yabancı onu tekrar yeni bir tehlikeye doğru sürükler.

John Wood bir özel kuvvet askeridir, lakin onun sıradan bir askeri hayatı yoktur.

Bir gün John Wood'un yaşadığı dünya normalin dışında bir hal alır, tüm dünya ölümcül bir salgınla yüz yüze kalır ve bu durumu çözebilmek için de insanlığın elinden hiçbir şey gelmez, üstelik bu süreçte John'un karısının öldürülmesi John için bu yıkımın tuzu biberi olur.

Nihayetinde John işinden ayrılır ve kendisini bambaşka bir hayata bırakır.
İskandinavya'nın vahşi ormanlarına yeni bir hayata başlayan John yıllarını sessiz ve sakin bir şekilde burada geçirmeye kararlıdır ta ki birkaç yıl sonra kapısında hiç tanımadığı bir kadını bulana kadar.

John, kadının isminin Maria Johnson olduğunu öğrenir, laboratuvardan kaçmıştır ve peşinde onu yakalamak isteyen adamlar vardır.

Maria'nın laboratuvardan kaçmasının nedeni ise kendi canını kurtarmaktır, çünkü peşinde olan adamlar Maria'nın kanının dünya çapındaki bir hastalığı tedavi edecek kadar oldukça değerli olduğuna inanmaktalardır.

Sakin hayatına alışmış olan John başlarda bu olaya karışmak istemese de bu süre içinde gördüğü birisi onu bu olaylara dahil olmaya mecbur bırakır.


Malazgirt 1071

Yönetmen: Bilal Kalyoncu, Özgür Bakar / Oyuncular: Cengiz Coşkun, Vildan Atasever, Haluk Piyes, Caner Kurtaran, Hasan Küçükçetin, Ulaş İnan Torun, Edip Zeydan, Mehmet Çelik, Ali Düşenkalkar, Soydan Soydaş, Orhan Kılıç, Bahattin Cüneyt Aksakal, Gökhan Güneş, Asela Demir, Seza Sözer, Volkan Cal, Büşra Asya Şahin, Nez Demir / Süre: 130 dakika
 

 

Türkiye'de alışılagelmiş tüm savaş filmleri algısını değiştirmeyi hedefleyen bir film…


2506 Sinema ve TRT ortak yapımıyla çekilen ve sinemalarda bu hafta gösterime giren Malazgirt 1071 adlı bu film; Anadolu tarihinin önemli savaşlarından Malazgirt'in hikâyesini ele alıyor.

Müslüman toplulukları Selçuklu bayrağı altında birleştirme hayali olan Sultan Alparslan, Anadolu'ya amcası Tuğrul Bey döneminde başlayan seferleri devam ettirmektedir.

Bizans'da yaşanan iç karışıklıklar da Türklerin Anadolu'da hızlıca yol almasının önünü açmıştır.

Bu duruma dur demek isteyen Romen Diyojen önce bir darbe girişimi ile yönetimi ele geçirmeye çalışmış ancak başarılı olamayarak idam mahkûmu haline gelmiştir.

Kraliçe Ludika'nın bir gece yarısı operasyonu ile tahta çıkan Diyojen'in hedefinde Türkleri Anadolu'dan atma düşüncesi vardır.

İki ordu Malazgirt ovasında karşı karşıya gelecek ve Türklerin bu topraklarda bin yıl sürecek serüveni başlayacaktır.

Büyük Selçuklu Devleti'nin hükümdarı Sultan Alparslan ile Bizans İmparatoru IV. Romen Diyojen arasında gerçekleşen ve Sultan Alparslan'ın zaferiyle sonuçlanan 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi'ni işleyen filmin çekimleri, yedi hafta sürdü.

Konya ve İstanbul'da yapılan çekimlerde gerçek tarihi mekanların kullanılmasına özen gösterilen filmde, özellikle Konya'da Selçuklu döneminden kalma hanlar, bedestenler, külliyeler ve Roma dönemine ait kiliseler kullanıldı.

Sille'de bulunan 1700 yıllık Aya Elenia Kilisesi de filme ev sahipliği yapan mekanlar arasında yerini aldı.


Nil'de Ölüm

Yönetmen: Kenneth Branagh / Oyuncular: Michael Rouse, Alaa Safi, Orlando Seale, Charlie Anson, Danny Hughes, Sam James Page, Kenneth Branagh, James Schofield, George Jaques, Jonah Rzeskiewicz, Eleanor de Rohan, Susannah Fielding, Adam Garcia, Rick Warden, Noel White, Riches Edward, Letitia Wright, Sophie Okonedo, Dan Ellis, Megan Affonso, Gwen Reed, Jay Phelps, Lois Au, Emma Mackey, Armie Hammer, Gal Gadot, Tom Bateman, Annette Bening, Rose Leslie, Ali Fazal, Rosie Dwyer, Jennifer Saunders, Dawn French, Niamh Lynch, Nari Blair-Mangat, Russell Brand, Sid Sagar, Brenda Newhouse, Rhiannon Clements, Daniel Cook, Heider Ali, Hayat Kamille, Crispin Letts, Victor Alli, Rachel Feeney, Sarah Eve, Aron Julius, Francis Lovehall, Stacy Abalogun, Naveed Khan, Katie Smale, Kemi Awoderu, Lauren Alexandra, Jasna Anderson, Raphael Carpenter, Nikkita Chadha, Calvin Chen, Jon-Scott Clark, Allan Cook, David Cradduck, Connor Diffley, Nathaniel Ellul, Ethan John Fernandes, Mo Firoozy, Edward Lewis French, Kai Gillett, Jamie Alexander Gleeson, Nadine Leon Gobet, Rudy Valentino Grant, Kameron Hood, Lukas Hunt, Christopher Jeffers, Lampros Kalfuntzos, Helen Newroz Karadoruk, David K Kimani, Lisa Lian, Obie Matthew, Cory McClane, Renako McDonald, Asad Panjwani, Joseph Prouse, Zoe Rainey, Phil Reeve, Noel Samuels, Daniel Smales, Anna Tenney, John Wolfe / Süre: 127 dakika
 

 

Takıntılı aşkla tetiklenen duygusal kaos ve ölümcül sonuçları hakkında cüretkâr bir korku filmi…


Kenneth Branagh'ın hem yönetmenliğini üstlendiği hem de başrolünde yer aldığı, sinemalarda bu hafta gösterime giren Death on the Nile adlı bu Doğu Ekspresinde Cinayet'in devamı olan film; Agatha Christie'nin 1937 yılında yayımlanan aynı isimli kitabından uyarlanırken sevilen dedektif Hercule Poirot'nun karşılaştığı yeni bir cinayet vakasını konu ediniyor.

Belçikalı dedektif Hercule Poirot'un göz alıcı nehir vapurunda geçen Mısır tatili, mükemmel görünen bir çiftin huzurlu balayı trajik bir şekilde yarıda kesilince korkunç bir katil arayışına dönüşür.

Huzurlu tatili sırasında balayında olan bir kadının öldürülmesiyle kendisini bir cinayet soruşturmasında bulan dedektif Hercule Poirot'un hikayesini anlatan filmde Linnet Doyle, yeni kocası ile birlikte balayı için Nil Nehri'nde lüks bir yolculuğa çıkar.

Ancak bu yolculuk Linnet'in acımasızca öldürülmesiyle son bulur.

Bu korkunç ölüm, gemide bulunan dedektif Hercule Poirot'un da tatilini sona erdirir, böylelikle geminin kaptanı tarafından soruşturma yapmakla görevlendirilen Poirot, cinayetin gizemini çözmek için çabalar.

Uçsuz bucaksız çöllerde ve görkemli Giza Piramitleri'nin destansı manzarasında geçen bu dizginlenmemiş tutku ve aciz kıskançlığın öyküsü, kozmopolit bir kusursuz giyimli gezginler grubu ve izleyicileri şok edici sona kadar tahmin yürütmek zorunda bırakacak kadar şeytani karmaşıklıklara sahiptir.


Tat

Yönetmen: Bao Le / Oyuncular: Olegunleko Ezekiel Gbenga, Khuong Thi Minh Nga, Le Thi Dung, Nguyen Thi Cam Xuan, Vu Thi Tham Thin / Süre: 97 dakika
 

 

Ho Chi Minh kentinin kenar mahallelerini mesken tutan bir şiir gibi bir film…


MUBI'nin Keşfedilmemiş Filmler kategorisinde bu hafta gösterime giren, Vietnamlı genç yönetmen Bao Le'nin kendine ait bir zaman mekân yarattığı Taste (Vi) adlı bu büyüleyici filmi; hayattaki rolünü bulmaya çalışan işsiz bir Nijeryalı futbolcu ve dört kadından oluşan bir toplulukla ütopik bir dünya kurarken, bir ressamı andıran kareler yakalıyor.

Vietnam'da yaşayan Nijeryalı futbolcu Bassley, bacağını kırdıktan sonra geçinmekte güçlük çeker.

Bassley, ufak tefek işlerini yaptığı dört orta yaşlı kadınla eski bir eve yerleşir, burada kendilerine ait bir dünya kurarlar, ancak ütopya sonsuza kadar ayakta kalmaz.

Lê Bảo'nun sanki başka bir alemden çıkmışçasına benzersiz görünen bu ilk filminde kadrajına aldığı bu hipnotize edici dünyada, kayıp ruhlar kelimelere ihtiyaç duymadan bir araya geliyor ve dil bariyerini aşarak tüm duyulara hitap eden bir ritüel yaratıyor.


Uncharted

Yönetmen: Ruben Fleischer / Oyuncular: Tom Holland, Mark Wahlberg, Antonio Banderas, Sophia Ali, Tati Gabrielle, Steven Waddington, Pingi Moli, Tiernan Jones, Rudy Pankow, Jesús Evita, Georgia Goodman, Diarmaid Murtagh, Joseph Balderrama, Serena Posadino, Alana Boden, Jonathan Failla, Anthony Thomas, Peter Seaton-Clark, Robert Maaser, Eskindir Tesfay, Manuel de Blas, Carme Capdet, Julia Schunevitsch, Alois Knapps, Patricia Meeden, Nolan North, Matt Barkley, Jimmy Hart, Brett Praed, Carlo Kitzlinger, Pilou Asbæk, Sarah Petrick / Süre: 116 dakika
 

 

Klasik macera filmlerine çağdaş ve modern bir dokunuşla dönüş yapan, tarih ve antik çağ tutkusuna sahip bir hazine avı macerası…


Bir hazine avcısı olan Nathan Drake'i odağına alan video oyun serisinden uyarlanan ve sinemalarda bu hafta gösterime giren Uncharted adlı bu heyecan, aksiyon ve gizemi birbirine harmanlayan filmde; yetenekli genç hırsız Nathan Drake, 500 yıl önce Ferdinand Magellan'ın kaybettiği bir serveti kurtarmak için deneyimli hazine avcısı Victor ‘Sully' Sullivan tarafından işe alınır.

Dünya tarihindeki en büyük kayıp hazine hakkında bilgi peşinde olan Sully'nin bıçkın bir hırsız olan Nate'e yanaşmasıyla o altını bulma serüveni başlar.

Sully, Nate'e, zaten çok iyi bildiği, kâşif Ferdinand Macellan'ın efsanesini yeniden anlatır; Macellan'ın ünlü yolculuğu, 800 yıllık iniş çıkışlı bir geçmişe sahip İspanyol bir aile olan Moncada Hanedanlığı tarafından finanse edilmiştir.

Aile Haçlı Seferleri'ne, Engizisyon'a ve hatta 1930'larda Franco'nun faşizm hareketine bile maddi destek sağlamıştır.

Moncada ailesi Macellan'ın Filipinler'de uzun süredir var olduğuna inanılan altını çalması şartıyla kendisinin keşif gezisini finanse etmeyi kabul etmiştir.

Bu hazinenin şu anki değeri ise beş milyar doların üzerindedir.

Buradaki sorun Nate'in Sully'ye güvenip güvenemeyeceğidir, çünkü Sully, daha önce Nate'in yıllardır görmediği ağabeyi Sam'le birlikte bu hazineye dair bazı ipuçları aramış, ama Sam ortadan kaybolunca bu araştırmları yarım kalmıştır.

Dolayısıyla hiçbir kural tanımayan ve herkese kazık atma potansiyeline sahip olan Sully'nin Sam'in küçük kardeşine bazı bilgiler aktarmış olabileceğini umarak Nate'e yaklaştığı da bir gerçektir.

Böylelikle hazine avcısı Nathan Drake, efsanevi Güney Amerika altın şehri El Dorado'nun yerini bulabileceğine inanmaktadır, ama kıvrak zekalı ortağı Victor Sullivan ile yola koyulan Nathan'ın planı, hırslı bir rakip tarafından keşfedildiğinde, altın şehir arayışı bir yarışa dönüşür.

Nathan, baş düşmanının açgözlü entrikalarını ve planlarını engellemek ve El Dorado'ya ondan önce ulaşmak için tüm becerilerini kullanmak zorundadır.
İkili için bir soygun olarak başlayan iş, kendisinin ve ailesinin gerçek varisler olduğuna inanan acımasız Moncada'dan önce ödüle ulaşmak için dünya çapında bir rekabete dönüşür.

Bu arada Ferdinand Magellan beş milyar dolar değerindeki bu hazineyi gelişi güzel saklamamıştır ve hazineye giden yolu da bir sürü şifreler ve kelime oyunları ile gizlemiştir.

Yani bu devasa hazineyi bulmak ne kadar deneyimli olursa olsun hiçbir hazine avcısı için kolay olmayacaktır.

Tabi bu zorluklara bir de Santiago Moncada'nun tehlikeli oyunları da eklenecektir.

Nate ve Sully, ipuçlarını deşifre edip dünyanın en eski gizemlerinden birini çözebilirlerse, beş milyar dolarlık hazineyi ve hatta Nate'in uzun süredir kayıp olan kardeşini de bulma ihtimallari söz konusudur ama ancak birlikte çalışmayı öğrenebilirlerse bunu başarabileceklerdir.

Oyunları hiç oynamamış izleyiciler için bu kilit ilişkinin başlangıç hikayesi olan, oyunlarda anlatılan karakterlere ve hikayelere zaten aşina olan oyunun hayranları içinse daha önce keşfetme şansı bulamadıkları, öğrenecek, keşfedecek yeni bir şeyler sunan Uncharted; egzotik, güzel mekanları, karakter odaklı hikayesi, sinematik aksiyon sahneleri ve haritalar, bulmacalar içeren ikonik, nostaljik hazine avı sahneleriyle izleyicisine keyifli bir seyir sunmayı vadediyor.


Uzun Boylu Kız 2

Yönetmen: Emily Ting / Oyuncular: Ava Michelle, Griffin Gluck, Sabrina Carpenter, Anjelika Washington, Luke Eisner, Steve Zahn, Angela Kinsey, Clara Wilsey, Rico Paris, Jan Luis Castellanos, Johanna Liauw, Chris Wylde, Rachael Thompson, Odessa Feaster, Doug Spearman, Haley Baird Riemer, Simone Amos, Hawn Tran, Kyra Hurlbut, Kevin Miles, Kelly Hodges, Wanetah Walmsley, Chris Alan Greening, Sam Wolfson, Tamir Zipori, Sarah S. Fisher, Arcadian Broad, Ahmari Vaughn, Brennan Guevara, Cydney L. McGee, Iman Marshall, Joshua P. Bell, Julian Guillory, Jarrell Hamilton, Jasmine Johnson, Jo Ann D. Reynolds, Laura Aronoff, Lauren Guynes, Michaela Todaro, Nancy Donnes, Taylor Sambola, Victoria Pizzo, Shaylin B., Jessica Childress, Alana Da Fonseca, Ashley Nguyen DeWitt, Gregory Fletcher, William Kenneth Goldman, Bri Holland, Melissa Kent, Sara Mann, Jasper Randall, Keaton Savage, Kyra Grace, Suzette Lange, Ronald Joe Vasquez, Calvin Williams / Süre: 97 dakika
 

 

Büyümek uzun bir yolculuktur ve bu süreçte kendi kafanda yarattığın zorbadan daha kötüsü yoktur…


Netflix'in Romantik Komediler kategorisinde bu hafta gösterime giren Tall Girl 2 adlı bu filmde; okul müzikalinde başrolü kapmak Jodi için hayallerin gerçeğe dönüşmesi anlamı taşır, ama üzerindeki baskı hem öz güvenini hem de ilişkisini zedeleyecektir.

Mezunlar balosundaki ilham verici konuşmasının ardından Jodi artık sadece okuldaki "uzun kız" değil; popüler, öz güvenli, erkek arkadaşı olan ve bu yılki okul müzikalinde başrolü kapmış bir kızdır.

Ancak yeni elde ettiği bu popülerliğinin getirdiği baskılar yoğunlaştıkça öz güvensizlikleri de artar ve yeni ilişkiler kurarken eski ilişkileri birtakım sınavlardan geçer.

Kurduğu dünya başına yıkılmaya başlarken Jodi, dik durmaktan çok daha büyük zorlukların onu beklediğini fark eder.


Wu Suikastçıları: Bir Avuç İntikam

Yönetmen: Roel Reiné / Oyuncular: Iko Uwais, Lewis Tan, Lawrence Kao, Pearl Thusi, Francesca Corney, JuJu Chan Szeto, Jason Tobin, Yayaying Rhatha Phongam, Selina Wiesmann, Joseph Angelo, Katrina Grey, Apasiri Kulthanan, Charlie Ruedpokanon, Gigi Velicitat, Alexander Winters, Kenneth Won / Süre: 96 dakika
 

 

Kontrol altına alınmazlarsa tehlike saçmaya devam edecek olanların karşısındaki tek güç; Asyalı Yenilmezler…


Netflix'in Dövüş Sanatı Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren Wu Assassins: Fistful of Vengeance adlı bu filmde; süper güçlere sahip bir suikastçı olan Kai, bir katili Bangkok'a kadar izler, ancak bu intikam görevi dünyayı kadim bir tehditten kurtarma mücadelesine dönüşür.

Kai Jin çok eski ve tehlikeli bir dövüş sanatının modern bir mirasçısıdır.

Kai Jin her ne kadar böylesine bir yeteneğe sahip olsa da sıradan insanlar gibi San Francisco'da bir şef olarak yaşamaktadır ve boş vakitlerinde ise yakın dostları Lu Xin Lee ve Tommy Wah ile birlikte vakit geçirmektedir.

Onlar için hayat oldukça sıradan ve sorunsuz geçerken bir anda korkunç bir olay meydana gelir.

Bu olay ise Tommy Wah'ın kız kardeşinin tuhaf ve gizemli bir cinayete kurban gitmesidir.

Tommy Wah'ın kız kardeşini kimin öldürdüğüne ya da neden öldürdüğüne dair hiçbir kanıt bulunmazken sadece cinayet yerinde bir tılsım bulunmuştur.

Bu yüzden de Kai Jin ile Lu Xin Lee ve Tommy Wah'ın elinde bu tılsımdan başka da bir ipucu yoktur.

Buna rağmen pes etmeyen ve olayı çözmeye yemin eden Kai Jin ile Lu Xin Lee ve Tommy Wah kendilerini tılsımın izini sürerken Tayland'da bulurlar ve araştırmaları sırasında milyarder bir yatırımcı olan William Pan ile tanışırlar.

William Pan ise bu üç dosta aradıkları cevabı sunduktan sonra kendilerini korkunç bir komplonun ortasında bulurlar.


Yapay Zeka Seni Seviyor

Yönetmen: David Asavanond, Stephan Zlotescu / Oyuncular: Pimchanok Leuwisetpaiboon, Mario Maurer, David Asavanond, Sahajak Boonthanakit, Michael S. New, Kenneth Won, Ladapa Ratchataamonchot, Manita Chobchuen, Siri Tveter, Thaweesak Thananan, Watthanachai Treedecha, James Laver, Chris Wegoda, Hassaya Isariyasereekul, Fuang R. Puttarangsi / Süre: 95 dakika
 

 

Aşkı yapay zekâ ile anlatan, akıllı telefonlarla çekilen bir aşk hikayesi…


Netflix'in Tayland Yapımı Bilim Kurgu Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren AI Love You adlı bu filmde; bir yapay zekâ programı, yazılımında yaşanan hata sonucunda genç bir kadına âşık olur ve bir adamın bedenine sızarak kadının kalbini kazanmaya çalışır.

Kendi mağazasına sahip olmak isteyen bir hayalperest olan Haruka Hoşino, köklü bir Batı şekerleme dükkanında işe alım başvurusunda bulunmaya devam etmesine rağmen aldığı geri dönüşler yalnızca ret cevaplarıdır.

Ancak günün birinde "Hayalleriniz gerçek oluyor" başlığıyla gelen bir spam mail ile bir davet alan Haruka, böylelikle telefonuna yapay zekâ alt yapısına sahip bir uygulama yükler.

Sonrasında siber uzayda dolaşan bilgiler ile neler olabileceğine dair donelerle şekillenen olay örgüsü Haruka'yı tahmin bile edemeyeceği bir duygusal ilişkiye sürükler.


Flashback

Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de ev videosu ve televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem çevrim içi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2021 öncesinde çekilmiş diğer filmleri sizin için derledim.

beIN CONNECT

Dijital içerik platformu beIN CONNECT; şubat ayında kütüphanesine eklediği birbirinden keyifli içerikleriyle evlerinizi ısıtacak, neşenize neşe katacak.

Türkiye'nin ödemeli televizyon sistemi Digitürk'ün izleyicilerine diledikleri zaman diledikleri içeriklere ulaşma imkânı sağlayan dijital içerik platformu beIN CONNECT'in zengin kütüphanesinde şubat ayının bu son haftasında öne çıkan filmler şöyle:

  • 5. Dalga (The 5th Wave, 2016)
  • Amerikan Ütopyası (American Utopia, 2020)
  • Bilincin Sınırları (Minor Premise, 2020)
  • Büyük Harp (The Great War, 2019)
  • Christopher Jefferies'in Çiğnenen Onuru (The Lost Honour of Christopher Jefferies, 2014)
  • Elmalar (Mila / Apples, 2020)
  • Gece Sürüşü (Night Drive, 2019)
  • Güneş (Sole, 2019)
  • Kasa: Mafya Soygunu (Vault, 2019)
  • Mara (2018)
  • Minari (2020)
  • Ölümcül Günah (Fatale, 2020)
  • Salvador Dalí: Ölümsüzlük Arayışı (Salvador Dalí: In Search of Immortality, 2018)
  • Teksas'ta Ölüm (Death in Texas, 2020)
  • Uyarı (Caveat, 2020)
  • Yardım Çağrısı (Radioflash, 2019)

MUBI

MUBI, izleyicilerin uzun zamandır beklediği 74'üncü Cannes Film Festivali'nin öne çıkan filmlerini şubat ayı programında sinemaseverlerle buluşturuyor.

Sinemanın her türlü form ve büyüklükteki ekranda izlenmesi gerektiğine inanan ve 10 milyondan fazla sinemaseveri aynı çatı altında buluşturan MUBI'nin, dünyanın her yerinden en yeni yönetmenlerden en çok ödül kazananlara uzanan zengin programı yepyeni içeriklerle izleyiciyle buluşmaya devam ediyor.

Uzman ekiplerin festivalleri tarayarak bulup çıkardıkları birbirinden güzel, heyecanlı ve orijinal filmlerle hazırladıkları; özel kuşakları, yönetmen retrospektifleri, önde gelen film festivallerinden gösterimlerin yer aldığı yapımlar arasında şubat ayının bu son haftasında öne çıkan filmler şöyle:

  • Ahh Güzel İstanbul (1966)
  • Cabiria'nın Geceleri (Le notti di Cabiria / Nights of Cabiria, 1957)
  • Dünya Bizim Değil (Alam laysa lana / A World Not Ours, 2012)
  • Elveda Oğlum (Di jiu tianchang / So Long, My Son, 2019)
  • Genç Pehlivanlar (2016)
  • Havuz (Swimming Pool, 2003)
  • Jandarmalar (Les carabiniers / The Carabineers, 1963)
  • Pamuk Prenses (Blancanieves / Snow White, 2012)
  • Pandora'nın Kutusu (2008)
  • Saklı (Caché / Hidden, 2005)
  • Sırtlarındaki Hayat (2004)

Netflix

190'dan fazla ülkede 214 milyonu aşkın ücretli kullanıcının farklı türlerde ve dillerde diziler, belgeseller ve sinema filmleri izlediği, dünyanın eğlence odaklı lider yayın hizmeti sunan Netflix'in şubat ayının bu son haftasında kütüphanesine eklediği filmler şöyle:

  • Aşk ve Basketbol (Love & Basketball, 2000)
  • Baş Belası (Tammy, 2014)
  • Fokus (Focus, 2015)
  • Hacker (Blackhat, 2015)
  • Halloween (2007)
  • Köfte Yağmuru (Cloudy with a Chance of Meatballs, 2009)
  • Külkedisi Masalı (A Cinderella Story, 2004)
  • One Piece: Çöl Prensesi ve Korsanlar, Alabasta'da Macera (One Piece: Episode of Alabasta – The Desert Princess and the Pirates, 2007)
  • One Piece: Chopper Plus: Kışın Çiçek Açması, Mucize Kiraz Çiçeği (One Piece: Episode of Chopper Plus - Bloom in the Winter, Miracle Cherry Blossom, 2008)
  • Ölüm Takımı (The Kill Team, 2019)
  • Scooby-Doo: Yeni Bir Evren (Scoob!, 2020)
  • Skandal (Bombshell, 2019)
  • The Diesel (El Diesel, 2018)

PuhuTV

Doğuş Holding çatısı altında kurulan ve "Sen Nasıl İzlersen" sloganıyla faaliyetlerini sürdüren PuhuTV; bilgisayar, mobil cihazlar ve akıllı televizyonlar üzerinden erişilebilen uygulama yayımlarının yanı sıra film, dizi, çocuk türlerinde yerli ve yabancı içerikler sunmaya devam ediyor.

İnternet üzerinden hizmet veren bir medya sağlayıcısı olan PuhuTV'nin yabancı filmler kategorisinde şubat ayının bu son haftasında öne çıkan filmler şöyle:

  • Ağustos'ta Sis (Nebel im August / Fog in August, 2016)
  • Arabadaki Gözlüklü ve Silahlı Kadın (La dame dans l'auto avec des lunettes et un fusil / The Lady in the Car with Glasses and a Gun, 2015)
  • Arkadaşlarını Öldür (Kill Your Friends, 2015)
  • Beş Yıldızlı Bir Hayat (Viaggio sola / A Five Star Life, 2013)
  • Deniz Sisi (Haemoo / Sea Fog, 2014)
  • Elveda Berlin (Tschick / Goodbye Berlin, 2016)
  • İkinci Bir Şans (En chance til / A Second Chance, 2014)
  • İnsanlıktan Uzakta (Loin des hommes / Far from Men, 2014)
  • Kaçırılan Çocuk (Shi gu / Lost and Love, 2015)
  • Labirent (Maze, 2017)
  • Latin Sevgili (Latin Lover, 2015)
  • Mary Shelley (2017)
  • Oda (The Keeping Room, 2014)
  • Ölüm Treni (Backtrack, 2015)
  • Planetarium (2016)
  • RBG (2018)
  • Rüya Takımı (La Dream Team / A Mighty Team, 2016)
  • Şöhretin Bedeli (La rançon de la gloire / The Price of Fame, 2014)
  • Truman (2015)
  • Yalan Labirenti (Im Labyrinth des Schweigens / Labyrinth of Lies, 2014)

Tivibu

Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu, şubat ayının bu son haftasında dünya sinemasına damga vuran Kore yapımı filmleri izleyiciyle buluşturuyor.

Kore yapımı "Parazit" gibi bol ödüllü filmlerin yanı sıra, eleştirmenlerden tam not alan yapımlar Kirala Satın Al ve Tivibu Film klasörlerinde izleyicisini bekliyor.

Kore filmlerinin ön plana çıktığı bu hafta, 2020 yılında En iyi Film de dahil altı dalda Oscar ödülü kazanan ve sinemaseverlerden de bolca övgü toplayan "Parazit", ekonomik olarak birbirine zıt iki ailenin hayatlarının kesişmesiyle yaşananları, kara mizah ve gerilim unsurlarıyla besleyerek anlatıyor.

Dünya sinemasında geniş yankı uyandıran "Gangnam Çeteleri", "Bizim Dünyamız" ve "Çıkış"ın da aralarında olduğu diğer Kore yapımı filmler, 23 Mart tarihine kadar "Kore Rüzgarı" klasöründe izlenebilecek.

Ayrıca en yeni yapımların yer aldığı Kirala Satın Al klasörüne eklenen 2021 yılı animasyon yapımı "Luka", küçük bir çocuğun arkadaşı ile başından geçen macera dolu yazı anlatıyor.

Klasörde yayımlanan ve 2021'de sinemaseverlerle buluşan "Ten Rings- Shang-Chi ve On Halka Efsanesi" ise babası tarafından suikastçı olmak üzere yetiştirilen Shang-Chi'nin hikayesini konu alıyor.

Milattan Önce altıncı yüzyıla dayanan bir hikâyeyi anlatan "Tomris" ve 2021 yılında sinemaseverler tarafından beğeniyle karşılanan "Ölümcül Dövüş (Mortal Kombat)" ise Tivibu Film klasöründe dikkat çeken yapımlar arasında yer alıyor.

Ünlü video oyunu Mortal Kombat'ın uyarlaması olan "Ölümcül Dövüş", kendisini bir anda kadim savaşçıların arasında bulan Cole Young ve iki alem arasındaki ölümcül kavgayı anlatıyor.

Tivibu'nun izleyicisini en güzel yerlere götüren kanalaı Habitat TV ise geziden kültür sanata, gıdadan tarihe çok sayıda yapımı belgesel tutkunları ile buluşturuyor.

Fotoğraf sanatının efsane ismi Ara Güler'in yol arkadaşı Fatih Aslan'ın, başarılı yazar Mario Levi ile bir araya gelerek usta sanatçıyla anılarını paylaştığı "Ara'lı Yorum: Mario Levi", bu ay habitat TV'de yayımlanıyor.

Anadolu'nun en eski mega kentlerinden Efes'in hikâyelerinin anlatıldığı "Müze Atlası: Efes Müzesi" belgeselinde, bir asrı deviren bu dünya mirası ve 200 kişilik dev metropol hakkında bilgiler aktarılıyor.

Konuşan Tarih'in Mısır Çarşısı bölümünde ise sanat tarihçisi Ferideve Bozcu ve Türk parfümör Vedat Ozan bir araya gelerek 17'nci yüzyılda İstanbul'un ekonomik yapısına ve kültürüne eklenen Mısır Çarşısı'nın yolculuğunu ele alıyor.

Tivibu, pandemiden dolayı sinemada gösterime girememiş macera, aksiyon ve eğlence dolu en yeni filmleri de ekranlara getirmeye devam ediyor.

Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu'nun izleyicisine sunduğu komediden aksiyona, bilimkurgudan festival filmlerine uzanan geniş seçkisinde şubat ayının bu son haftasında öne çıkan filmler şöyle:

  • 15 Dakika Savaş (L'intervention / 15 Minutes of War, 2019)
  • Aile Şirketi (Daddy Issues, 2018)
  • Ailem ve Kurt (Ma famille et le loup / My Family and the Wolf, 2019)
  • Bay Mükemmel'in Peşinde (Looking for Mr. Wonderful / Revenge for Daddy, 2020)
  • Cennet Tepeleri (Paradise Hills, 2019)
  • Denize Açılan Pencere (Una ventana al mar / Window at the Sea, 2019)
  • Diego Maradona (2019)
  • Dostumun Yolculuğu (A Dog's Journey, 2019)
  • Elveda Oğlum (Di jiu tianchang / So Long, My Son, 2019)
  • Gün Batımı (Napszállta / Sunset, 2018)
  • Laurel ile Hardy (Stan & Ollie, 2018)
  • New York'ta Yağmurlu Bir Gün (A Rainy Day in New York, 2019)
  • Parazit (Gisaengchung / Parasite, 2019)
  • Uyanış (Wake Up / Awake, 2019)

TRT 1 & TRT 2

Edebiyattan tarihe, resimden tiyatroya, müzikten felsefeye birçok alanda yapımları ekrana getiren TRT 2, üç yeni programını daha izleyiciyle buluşturuyor.

Sanatseverlere müzik, tarih ve sinema alanlarında seyir zevki sunacak "Musikişinas", "Kökler" ve "Kısa Film Kuşağı" programları TRT 2'de başlıyor.

Bu programlar arasında yer alan; tarihsel bir derinliğe ve coğrafi açıdan önemli bir genişliğe sahip olan Türk anlatı geleneğini ve Türk mitolojisini merkeze alan "Kökler" belgeselinde, Türk anlatılarının toplumsal hafızamızda hangi dönüşümleri geçirdiği ve günümüze ne şekilde yansıdığı üzerinde duruluyor.

Farklı disiplinlerden uzmanların yer aldığı, illüstrasyonlarla zenginleştirilmiş olan "Kökler", ilk ve öncü olma özelliğine sahip.


Kısa metraj filmler her pazar "Kısa Film Kuşağı"nda

Sinema dünyasının prestijli festivallerinden ödüllerle dönen kısa metraj filmler, Mehmet Ali Karga'nın hazırlayıp sunduğu Kısa Film Kuşağı programında yayımlanıyor.

Kısa Film Kuşağı her pazar saat 21.30'da TRT 2 ekranda sinemaseverlerle buluşacak.
 

 

Diziler, belgeseller, çizgi filmler ve özel gösterimlerle dolu yayın kuşağıyla seyircisine ulaşan TRT'nin en çok izlenen kültür sanat kanalları izleyenlerine sinema şöleni yaşatmaya devam ediyor.

Her akşam ödüllü ve prestijli filmleri orijinal dilleriyle sinemaseverlerle buluşturan ve birbirinden değerli yapımları ekrana getiren TRT 1 ve TRT 2'nin şubat ayının bu son haftasında yayın kuşağında öne çıkan filmler şöyle:

  • Ağustos Böcekleri ve Karıncalar (2017)
  • Anadolu Kartalları (2011)
  • Asabiyim Ben (Relatos salvajes / Wild Tales, 2014)
  • Av Mevsimi (2010)
  • Beyaz Balon (Badkonake sefid / The White Balloon, 1995)
  • Beyaz Sayfa (Carte Blanche, 2015)
  • Bir Anlaşma (Tuntematon mestari / One Last Deal, 2018)
  • Boş Sandık (La caja vacía / The Empty Box, 2016)
  • Büyük Gelen Palto (Oversized Coat, 2013)
  • Çırak (2016)
  • Dangal (2016)
  • Frekans (Frequency, 2000)
  • Gamonya: Hayaller Ülkesi (2020)
  • Kardeşler (2018)
  • Kayıp Kral (King of the Belgians, 2016)
  • Mavi Yaşmaklı (Rusari Abi / The Blue-Veiled, 1995)
  • Ölüm Yolunda (Dead Man Walking, 1995)
  • Paralel Yaşamlar (La Pointe-Courte, 1955)
  • Potemkin Zırhlısı (Bronenosets Potemkin, 1925)
  • Sabotaj (Sabotage, 2014)
  • Tatlı ve Kirli (Sweet and Lowdown, 1999)
  • Vahşi Melez (Valdez il mezzosangue / Chino, 1973)
  • Yaban (L'état sauvage / Savage State, 2019)

Festival ajandası

İstanbul Film Festivali

Sinemanın içine doğan yaratıcı bir yönetmen, Spagetti Western ustası Sergio Leone'nin tüm filmleri kaçıranlar, özleyenler ve büyük ekranda görmek isteyenler için 41'inci İstanbul Film Festivali'nin retrospektif bölümünde bir arada gösterilecek!
 

 

İstanbul Film Festivali'nin retrospektif bölümü bu yıl sinemanın en yaratıcı, en etkili isimlerinden biri olarak kabul edilen Sergio Leone'ye ayrıldı.

8-19 Nisan tarihlerinde yapılacak festivalde İtalyan yönetmen, yapımcı ve senarist Leone'nin çektiği yedi uzun metrajlı film yenilenmiş kopyalarından sinema salonlarında gösterilecek.

41'inci İstanbul Film Festivali, geleneksel Western öğelerini kullanmayarak bu türü değiştiren, bozan, büyük popülerlik kazanarak bir çığır açan Spagetti Western türünün yaratıcısı Leone'nin filmlerini beyazperdede izleyememiş sinemaseverleri ve Leone hayranlarını sinemaya çağırıyor.

Sergio Leone bölümünde "Dolar Üçlemesi" ve "Bir Zamanlar Üçlemesi" olarak anılan klasikler dahil, yönetmenin çektiği yedi uzun metrajlı film yer alıyor.

Bu program kapsamında izlenebilecek filmler şöyle:

  • Rodos Canavarı (Il Colosso di Rodi / The Colossus of Rhodes, 1961)
  • Bir Avuç Dolar İçin (Per un pugno di dollari / A Fistful of Dollars, 1964)
  • Birkaç Dolar İçin (Per qualche dollaro in più / For a Few Dollars More, 1965)
  • İyi, Kötü ve Çirkin (Il buono, il brutto, il cattivo / The Good, the Bad and the Ugly, 1966)
  • Bir Zamanlar Batıda (C'era una volta il West / Once Upon a Time in the Wes, 1968)
  • Yabandan Gelen Adam (Giù la testa / A Fistful of Dynamite, 1971)
  • Bir Zamanlar Amerika'da (Once Upon a Time in America, 1984)

İstanbul Modern Sinema

İstanbul Modern Sinema, kısa filmlerden oluşan zengin bir program daha hazırladı.

Gelecek Kısa adlı seçki, çevrim içi ve ücretsiz olarak müzenin websitesi üzerinden erişime sunuluyor.

İstanbul Modern Sinema'nın Türk Tuborg A.Ş.'nin katkılarıyla hazırladığı programda 30 kısa film izleyiciyle buluşuyor.
 

 

Ücretsiz ve çevrimiçi gösterilecek "Gelecek Kısa" programı iki seçkiden oluşuyor:

İlki, "Biz de Varız!" programının devamı niteliğinde, geçen sene Türkiye'de üretilmiş, animasyondan belgesele, deneyselden drama uzanan 18 kısa filmi kapsıyor.

İkincisi ise Anadolu Kültür ve Diyarbakır Sanat Merkezi'nin ortaklaşa yürüttüğü "Hatırlamak ve Anlatmak için Şehre BAK" programı kapsamında üretilen 12 filmlik "Kulaktan Kulağa" seçkisi.


"Biz de Varız!"ın kısaları

İstanbul Modern Sinema'nın Türkiye'den yeni filmleri bir araya getirdiği "Biz de Varız!" programının ardından hazırlanan seçkide Siz Biraz Uzak Kaldınız, Mozaik ve Plastik Rüya da dahil 18 kısa film yer alıyor.

Program, filmlerin yanı sıra yönetmenleri de izleyiciyle buluşturuyor.


12 kadından 12 kısa film

Şehre BAK kapsamında gerçekleştirilen "Kulaktan Kulağa" seçkisi Diyarbakır, Mardin ve Batman'dan 12 kadının 2020-2021 arasında ürettiği filmlerden oluşuyor.

Seçki şehre ve hafızaya dair büyük, gürültülü, kuşatıcı anlatıların yerine kulaktan kulağa aktarılan ve dönüşen hikâyelere yer veriyor.


Gelecek Kısa Programı

4 Aralık 2020, Nusaybin (2021)

Yönetmen: Rozerin Tadik

2014-2016 arasında, Kürt şehirlerinde yaşanan çatışmalar esnasında yıkılan binlerce ev arasında Rozerin'in kardeşleri ve kuzenleriyle beraber toplamda 11 kişinin doğduğu ve büyüdüğü dedesinin evi de vardı. 4 Aralık 2020, Nusaybin, yıkım sonrası aynı bölgeye inşa edilen toplu konutlardan birinin balkonundan yapılan bir telefon konuşmasıyla, iki kuzenin çocukluk anılarına kısa bir ziyaret.


Akıntı (2021)

Yönetmen: Arda Ekşigil
Oyuncular: İpek Türktan, Ali Seçkiner, Mustafa Uzunyılmaz

Günlerini Boğaz'da sokak satıcılığıyla geçiren Jale'nin hem bir belalısı hem de kendi gibi kıyıda takılan arkadaş takımı vardır: Balıkçılardan cinci hocalara uzanan bu insanlar kendilerini Boğaz akıntısına bırakmışlardır. Film siyah beyaz estetiği ve güçlü oyunculuklarıyla dikkat çekiyor.


Aşefçiler, Rüyalar, Otlar (2021)

Yönetmen: Zelal Sadak

Aşefçiler, Rüyalar, Otlar, Diyarbakır Suriçi'ndeki meşhur çarşıya adını veren, kimsenin işlemediği, çitleriyle topraklarının sınırlarını belirlemediği yerlerde biten otları toplayan asefçi kadınların, bugünkü yokluğunu çok sesli bir fısıltılar korosuyla dolduruyor. Çarşının görünmez kılınmış tarihine, aşefçilerin otlarını topladığı Hevsel Bahçeleri'nin ışığı düşüyor.


Aynı Gecenin Laciverti (2021)

Yönetmen: Nuri Cihan Özdoğan
Oyuncular: Vildan Atasever, Engin Yüksel, Burak Şafak

Çizgi roman estetiğini kullanan bir soygun macerası. İki eski hırsızın, Hitler'in Türkiye'ye gönderdiği çok değerli bir pulu çalmaya çalıştıkları gece farklı hikâyeler kesişir.


Balkon ve Bizim Rüyalar (2021)

Yönetmen: Aylin Kuryel

Koronavirüs salgını süresince görülen rüyaları balkondaki kameranın gördükleriyle birlikte anlatan bu belgesel, rüya ile gerçekliğin daha da iç içe geçtiği bu günlerde bilincin derinliklerinde yatan özlem, endişe ve arzuları dile getiriyor.


Bayrak (2021)

Yönetmen: Pınar Göktaş
Oyuncular: Pınar Göktaş, Alican Yücesoy, Ahmet Yaşar

Bir reklam provasından akşam evine dönen oyuncu Eylem, sütyenini yanlışlıkla alt kattaki balkona düşürür. Bu olay onu tehlikeli bir maceraya sürükler. "Kadınlık bayrağı" üzerine bir kara komedi.


Bir Çember Düşün (2021)

Yönetmen: Fatoş Güneri

Diyarbakırlı falcıların sesleriyle şehrin sokaklarının belgesel görüntülerini buluşturan Bir Çember Düşün, çocukluk mekânının hafızasını bir arayışa dönüştüren, sonu aydınlığa çıkan bir yürüme halinin filmi.


Burada / Li Vir (2021)

Yönetmen: Sibel Öğe

Burada ile, 2005'ten bu yana yüzlerce filme, oyuna, konsere, söyleşiye ev sahipliği yapan Batman Yılmaz Güney Sinema Salonu'nun önce yanması, ardından yıkılmasıyla birlikte geride kalan beton alana adım atıyoruz. Geleceği belirsiz, bekleyiş halindeki bu beton boşluk, içine geçmişin sesleri doldukça bir mekâna dönüşmeye başlıyor.


Buz İçin Çığlık (2021)

Yönetmen: Emir Aytemür

Dondurma yiyen bir çocuk, içeceğine buz koyan bir adam ve bir buzul parçası üzerinde yaşam mücadelesi veren bir kutup ayısı, küresel ısınma tehlikesine göz kırpan bu animasyonun başrolleri.


Dileklerin Cudisi / Cûdîyê Miradan (2021)

Yönetmen: Semiha Yıldız

Cudi'ye dair bir çocukluk hatırasının duygusundan ve imgelerinden yola çıkan Dileklerin Cudisi, Cudi'de dört mevsimin doğal akışını ve bu akışa müdahale eden çatışmaların sonuçlarını aynı anda ele alıyor.


Fotoğraf Altı (2021)

Yönetmen: Aylin Kızıl

Fotoğraf Altı, Helin Apartmanı'nın Diyarbakır Surları'na ve çevresine hakim yüksek damından şehrin yıkılıp yeniden yapılan ve her an yıkılma ihtimalini barındıran mahallelerine bakıyor. Film, imaja hakim olmaya çalışan bir üst sesin, anlamın parçası olmaya başlayan bir bedene ve konuma kısacık yolculuğu.


Göl Kenarı (2021)

Yönetmen: Aziz Alaca
Oyuncular: Rugül Serbest, Mahir Berkant Varol

Küçük bir kasabada yaşayan Leyla, gizlice yaşadığı ilişkisinden hamile kaldığını öğrenir ve bunu ortaokul öğretmeni olan erkek arkadaşına söylemek için göl kenarında buluşmaya karar verirler.


İkinci Gece (2020)

Yönetmen: Ali Tansu Turhan
Oyuncular: Ushan Çakır, Damla Sönmez, Onur Ünsal

Dostoyevski'nin Beyaz Geceler romanından serbestçe uyarlanan filmin tekrar ettiği bir soru var: "Karşına bir cin çıksa ve bir dilek hakkın olsa ne isterdin?" Filmin, aşktan varoluşa farklı arayışları olan karakterleri üzerinden hayalperest, deneysel bir anlatımı var.


Kalabalık (2020)

Yönetmen: Recep Akar
Oyuncular: Gülnara Golovina

İnsansız sokaklarda tek başına yürüyen bir kadın, gözle görülmese de boşluğun içine gizlenmiş kalabalığın arasında yoluna devam etmeye çalışır. Mekân ve nesne kavramlarını sorgulatan bu tek kanallı video çalışmasında kameranın ve karakterin performansı öne çıkıyor.


Kapı (2021)

Yönetmen: Evindar Tokur

Kapı, faili meçhul cinayetlerin ve zorunlu göçün bitmeyen ağrısını, şehirle yüzleşerek dindirme çabasından yola çıkıyor. Bugünün Diyarbakır'ında geçmişi arayan film, çocukluğun, yuvanın, kaybedilen mekânların izini sürerken kişisel tarih ve kolektif hafızayı bir arada tutmaya çalışıyor.


Kauai (2021)

Yönetmen: Aysun Karaosman

Artık sadece robot kuşların üretildiği distopik bir dünyada, nesli tükendiği kabul edilen Hawaii adalarına özgü bir kuş türü kauai üzerine düşündürücü bir animasyon.


Kaya (2021)

Yönetmen: Okan Avcı
Oyuncular: Muttalip Müjdeci, Beren Soysal

Film, arazilerindeki sondajı bitirebilmek için devletten izin almaya çalışan bir çiftçi ailesinin hem bürokratik ikilemlerini, hem de kendi ahlâk ve çıkar çatışmalarını konu ediniyor.


Mehla Qorê (2021)

Yönetmen: Fatma Çelîk

Mehla Qorê, Fatma'nın hatırladığı ilk anısından yola çıkarak çocukluğunu geçirdiği mahalleyi yeniden kuruyor. 2015'te Suriçi'nde gerçekleşen çatışmalı süreçte yıkılan mahalleye ait fotoğrafları, eski aile albümlerini, ailedeki kadınların hatırladıklarını ve hatırlamak istemediklerini bir araya getiren film, Fatma'nın o ilk anının peşindeki arayışının izini sürüyor.


Mesafeler (2021)

Yönetmen: Efe Subaşı
Oyuncular: Öyküsu Özyürek, Akant Çetin, Nicolas Jakubiak

Üç arkadaş bir gece duvarlara grafiti yaparken kendilerini görmediğini düşündükleri bir polis aracı tarafından durdurulurlar, durumu kurtarmak adına o araca binmeleriyle yeni bir yolculuğa çıkarlar.


Mozaik (2020)

Yönetmenler: İmge Özbilge, Sine Özbilge

Eski bir Ortadoğu şehrinde, farklı etnik ve dinden üç karakterin bir gün şehrin bombalanmasıyla değişen hayatlarını anlatıyor. Çok tanıdık gelen bu Ortadoğu gerçeği, masalımsı bir estetiği olan bu animasyonda izleyeni büyülüyor.


Mümkün / Pekan Ê (2021)

Yönetmen: Berivan Karatorak

Mümkün, Diyarbakır'da kültürel miras ve ekoloji tartışmalarının merkezinde yer alan Hevsel Bahçeleri'nde geçen sıradan bir günün parıltılı rüyası. Bir kadının can sıkıntısıyla, merakla, dansla ve arayışlarıyla nefes alabildiği bir gün...


Oğlago (2020)

Yönetmen: Efe Öztezdoğan

Olimpiyatlarda Türkiye'yi dört kez temsil eden Muşlu kayaklı koşucu Sabahaddin Oğlago üzerine deneysel bir belgesel. Estetiği ve atmosferiyle öne çıkan filmin müzikleri de Alper Maral'a ait.


Paranoya! (2021)

Yönetmen: Efe Subaşı
Oyuncular: Funda Kadioglu, Esra Isguzar, Sebnem Dilligil

Gözde, bir akşam arkadaşlarından ayrılır ve eve gitmek için minibüse biner, ancak bir süre sonra tek başına kaldığını fark eder, üstelik minibüs bilmediği karanlık bir yola sapmıştır.


Plastik Rüya (2021)

Yönetmen: Merve Bozcu
Oyuncular: Nihal Yalçın, Salih Bademci, Tuğrul Tülek

Otuz yedi yaşındaki Belma gittiği dermatologdan botoks vaktinin geldiğini öğrenir. Başta ilgisiz gibi görünse de bu haber onun aynada gördüğü yüzünü sorgulamasına yol açar. Acaba gerçekten botoks yaptırmalı mıdır?


Siz Biraz Uzak Kaldınız (2021)

Yönetmen: Elif Refiğ
Oyuncular: Nezaket Erden, Nazlı Bulum, Aykut Sezgi Mengi

İstanbul'a okumak için gelen iki çocukluk arkadaşı aynı evi paylaşırlar; biri erkek arkadaşını yemeğe davet eder, diğer ise bu durumu uygun karşılamaz. Üç karakteri üzerinden günümüzün kimlik ve değer olgularını sorgulayan film, Altın Portakal En İyi Kısa Film Ödülü'nü kazandı.


Suçlular (2021)

Yönetmen: Serhat Karaaslan
Oyuncular: Deniz Altan, Lorin Merhart, Erdem Şenocak

Serhat Karaaslan, Görülmüştür adlı uzun metrajından sonra, bu kısa filmde üniversite öğrencisi genç bir çiftin birlikte bir gece geçirmek için otel arama macerasını anlatırken toplumun ahlaki çıkmazını da yansıtıyor. Sundance'te prömiyerini yapan film 94'üncü Akademi Ödülleri'nde En İyi Kısa Film kategorisinde son 15'e kaldı.


Susam (2021)

Yönetmen: Sami Morhayim
Oyuncular: Fatih Al, Feri Baycu Güler, İzzet Bana

Ailenin küçük oğlu bar mitzvah töreni öncesi kendini odasına kilitler. Film, Şabat kurallarına bağlı yaşayan bu ailenin oğullarını ikna etmeye çalıştıkları bu sıradışı günü kara mizahlı bir dilde izler.


Taş ve Su (2021)

Yönetmen: Nalin Acar

Ilısu Barajı ile sular altında kalan Hasankeyf artık Batman'da sadece bir süs havuzunun duvarlarını süslüyor. Bu süs havuzu da tıpkı tarihî Hasankeyf gibi kendi ekosistemini yaratıyor. Taş ve Su, izleyiciyi yeniden bakmaya ve anlamaya davet ederken tanık olmanın ağırlığına işaret ediyor.


Uzay, Fehmi ve Şehrin Sırları (2021)

Yönetmen: Mediha Güzelgün
Uzay, Fehmi ve Şehrin Sırları, Mardin'in masalsı temsilinin yerine bir uzay macerası koyan, geçmişle geleceği buluşturan bir hikâye. Şehrin kalesinin aslında Nuh'un gemisi olduğuna, Nuh'un gemisine hayvan cinslerinden değil de insan cinslerinden doldurup Mardin'e demir attığına inanan bir anlatıcı, bizi belki de Nuh'un kendisi olan Fehmi'yle tanıştırıyor.


Zeki Nine / Pîrê Zeki (2021)

Yönetmen: Berivan Bagı 

Mardin'in bir köyünde bahçeli evinde tek başına yaşayan Zeki Nine, ununu elemiş eleğini asmış, yüzük ve bilezikleri, bahçesindeki reyhanları, dizi dizi turşuları ve salonunun baş döndürücü duvarını süsleyen hayat parçalarıyla bizi dünyasına konuk ediyor.


Pera Müzesi Film ve Video Programları

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi Film ve Video Programları, Yarına Notlar sergisi kapsamında deneysel filmlerden oluşan Kayıp Sayfalar Anıtı seçkisini çevrim içi ortamda izleyicilerle buluşturuyor.

Kolektif hafızadan yola çıkarak çözümden düğüme, belgeleme pratiğinden yaratıcılığa uzanan 9 deneysel kısa filmin yer aldığı program, 7 Mart'a kadar Pera Müzesi web sitesinden ücretsiz izlenebilir.
 

 

Uluslararası Bağımsız Küratörler (ICI: Independent Curators International) oluşumunun hazırladığı sergi, küresel bir çağda sanatın kolektif hafızanın inşasındaki rolünü ele alırken; film programı, kolektif hafızadan yola çıkarak çözümden düğüme, belgeleme pratiğinden yaratıcılığa uzanan 9 deneysel filme yer veriyor.

Ünlü İranlı şair Forough Farrokhzad'ın (Füruğ Ferruhzad) tek filmi "Ev Karadır", restore edilmiş kopyasıyla Türkiye'de ilk kez Pera Film izleyicisiyle buluşuyor.

Video sanatçısı Bill Viola, deneyimin algısal ve bilişsel yapılarını aşma arzusuna hitap eden "Hafıza Yüzeyleri ve Zihinsel Dualar" adlı video serisi ile; Amerikalı bağımsız yönetmen ve yapımcı Ephraim Asili ise Afrika diasporasını mercek altına alan beş filmlik serisi "Diaspora Süiti" ile programda yer alıyor.


Şiir gibi bir belgesel

İran'ın protest şairi Forugh Farrokhzad'ın imzasını taşıyan Ev Karadır, İran Yeni Dalga sinemasının öncülerinden sayılıyor.

Türünün ilklerinden olan bu kısa belgesel, Baba Baghi isimli küçük bir köydeki cüzzamlı kolonisi sakinlerinin gündelik hayatlarını beyaz perdeye taşıyor.

Farrokhzad'ın İncil ve Kur'an-ı Kerim'den alıntıları kendi şiirleriyle harmanladığı Ev Karadır, birbirini izleyen, güçlü siyah-beyaz kareler ile deforme olmuş bedenleri kendi güzellikleriyle gözler önüne seriyor.

Türkiye'de ilk defa restore edilmiş kopyasıyla gösterilen belgesel, köy sakinlerinin gündelik hayatlarının bir parçası haline gelen acıları, umutsuzlukları, samimiyeti ve mutlulukları Farrokhzad'ın şairane anlatımıyla seyirciyle buluşuyor.


İnsan deneyimine farklı bir bakış

Video sanatının öncülerinden Bill Viola, doğum, ölüm, bilinç gibi temel insan deneyimlerini araştıran çalışmalarıyla tanınıyor.

Yönetmen, bu deneyimin algısal ve bilişsel yapısını aşma arzusuna hitap eden üç çalışmasını Hafıza Yüzeyleri ve Zihinsel Dualar isimli deneysel video serisinde bir araya getiriyor.

Bu çalışmalardan Yaşam Çarkı gerçekliğin paralel doğası yani "uzayda birbirinden ayrı noktalarda gerçekleşen eşzamanlı olaylar"a odaklanırken, Kadir Gecesinden Sonraki Sabah, Kur'an-ı Kerim'de geçen, meleklerin Allah'ın kelamını müritlerine aktarmak için cennetten inmesini konu alıyor.

Bir güvenin fototropik görme yetisine odaklanan Tatlı Işık ise ışığın baştan çıkarıcı etkisini vurguluyor.


Afrika diasporası mercek altında

Çalışmalarıyla uluslararası film festivallerinin ve sanat kurumlarının gösterim programlarında yer alan Ephraim Asili, Diaspora Süiti adlı beş filmlik serisinde Afrika diasporasını hem kişisel hem de küresel ölçekte mercek altına alıyor.

Afrika diasporasında önemli yer tutan çeşitli bölgelerde çekilen ve yedi yılda tamamlanan film serisi, ortak bir coğrafi ve tarihi kökenin izini sürerken, ekrana taşıdığı manzaralarla çözümden düğüme, belgeleme pratiğinden yaratıcılığa uzanan bir yol çiziyor.

Serinin ilk filmi Sahte Yollar, Harlem sokaklarında gezinen bir adam ile Etiyopya'nın şehir ve köylerindeki günlük yaşam arasında mekik dokuyor.

Kişisel deneyim ve kolektif tarih ilişkisini araştıran American Hunger'da Amerikan fantezileri Afrikalıların gerçekleriyle karşı karşıya geliyor.

Afrika diasporasının uluslararası kalesi Harlem ile Batı yarımkürede köleliği yasaklayan son şehir olan Salvador'da çekilen Binlercesi Gitti, ABD ve Brezilya'daki bu iki şehir arasında paralellikler kuruyor.

Kindah, New York eyaletinin Hudson şehri ile İngiliz koloniciliğine karşı isyan eden kölelerin çabalarıyla bağımsızlığını kazanan Jamaika şehri Accompong'da geçiyor.

Serinin son filmi Akışkan Sınırlar ise yönetmenin Afrika diasporasıyla olan bireysel ilişkisini irdeliyor.

"Kayıp Sayfalar Anıtı" programı, 7 Mart tarihine kadar film.peramuzesi.org.tr adresinde çevrim içi olarak yayımlanacak ve sadece Türkiye'deki izleyiciler tarafından izlenebilecek.

Yasal düzenlemeler gereği, aksi belirtilmediği sürece tüm gösterimler +18 uygulamasına tabidir.


Gösterim Programı

  • Ev Karadır (The House Is Black, 20')
  • Hafıza Yüzeyleri ve Zihinsel Dualar (Memory Surfaces and Mental Prayers, 29')
  • Diaspora Süiti (The Diaspora Suite, 77')

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU