Turistler için test zorunluluğu hangi ülkelerde kaldırıldı?

Ülkeler önlemleri hafifletiyor

Kovid-19 pandemisi, havacılık sektörüne büyük darbe vurdu (Reuters)

Kovid-19 vakalarının ve hastaneye yatışların azalması gibi sebeplerle pek çok ülke, yolcuların ülkeye giriş kurallarını gevşetti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), tam aşılı veya hastalığı geçirmiş kişilerden bugün itibarıyla seyahat öncesinde PCR veya antijen negatif test sonucu istemeyeceğini duyurdu. Aşısız veya eksik aşılı kişilerse yolculuktan 72 saat önce PCR ya da 24 saat önce antijen testi yaptırmak koşuluyla ülkeye girebilecek. Bu kişilerin ülkeye girişten 72-120 saat sonra tekrar test yaptırması gerekiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY) de kurallar KKTC'dekine çok benziyor. Ancak GKRY'de aşısız kişilerin ülkeye girişte test yaptırması isteniyor.

Tunus'ta tam aşılı kişilerden test talep etmiyor. Tam aşılı olmayan yolcularınsa seyahatten 48 saat önce PCR veya 24 saat önce yanal akış testi yaptırması gerekiyor. Bu kişiler ayrıca 5 gün karantinada tutulacak.

Ürdün ise aşılı veya aşısız bütün yolcularda test şartını kaldırdı.

İsrail'e gelen turistlerin uçağa binmeden önce ve ülkeye varışlarında PCR testi yaptırma şartı devam ediyor. Ancak aşısız turistler de artık İsrail'e seyahat edebiliyor.

İtalya'da tam aşılı yolcuların negatif Kovid-19 testi bildirmesi gerekmiyor. Tam aşılı olmayan kişilerse en fazla 24 saat içinde antijen veya 48 saat içinde PCR testi sonucu iletmesi isteniyor.

Birleşik Arap Emirlikleri'nde tam aşılı kişilerin, seyahatten önce veya sonra test yaptırması artık şart değil. Aşısız yolcular da varıştan önceki 48 saat içinde PCR testi yaptırarak veya son bir ay içinde Kovid-19'u atlattığına dair belgeyle ülkeye giriş yapabiliyor.

Hafifletilmiş önlemleri dün duyuran Kanada'da, seyahatten önceki gün yapılan Kovid-19 testi şartı sürüyor. Ancak artık hızlı antijen testi de kabul ediliyor. Aşısız yolcuların Kanada'ya geldikten sonra iki hafta boyunca karantinada kalması ve 8. günde sonra PCR testi yaptırması zorunlu.

Birleşik Krallık, ülkeye gelecek tam aşılı kişilerin uçuş öncesi ve sonrası test yaptırma zorunluluğunu geçen ay kaldırdı. Tam aşılı olmayan kişilerinse bu zorunluluğu devam ediyor.

Belçika'da tam aşılı, hastalığa yakalanıp atlatan veya negatif PCR testi sunan yolcular test yaptırmak ya da karantinaya girmek zorunda değil.

Fransa tam aşılı yolculara yönelik test zorunluluğuna geçen ay son verdi. Ancak aşısız kişilerin test zorunluluğu hâlâ mevcut.

 

Independent Türkçe, Travel Weekly, Travel Off Path, CBC, inews, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU