PODCAST | 5 Dakikada Afrika Gündemi

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programında bu hafta, Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına, Uganda'dan Somali'ye, Nijerya'dan Zimbabwe'ye birçok gelişmeyi aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 27 Şubat 2022 

Uganda'nın başkenti Kampala'dan sizlere sesleniyorum. 

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına, Uganda'dan Somali'ye, Nijerya'dan Zimbabwe'ye birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 


Kenya'nın BM Büyükelçisi, Rusya'yı sert bir dille kınadı

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı işgal girişimine karşı BM Güvenlik Konseyi toplandı. Toplantıda konuşan Kenya Büyükelçisi Martin Kimani, Rusya'yı kınadı ve Afrika'nın sömürge geçmişine atıfta bulundu.

Kimani, "Bu durum bizim tarihimizi yansıtıyor. Kenya ve hemen hemen her Afrika ülkesi imparatorlukların sona ermesiyle doğd." dedi ve "Sınırlarımız kendi çizimimiz değildi. Uzak sömürge metropolleri olan Londra, Paris ve Lizbon'da çizildiler" diye ekledi. 

Eski imparatorlukları diriltmeyi amaçlayan ve bunu zorla yapmaya çalışan anlayışları kınayan Büyükelçi Kimani, "Ölü imparatorluklardan kurtulmalı, bizi yeni tahakküm ve baskı biçimlerine geri atmayacak şekilde tamamlamalıyız" şeklinde konuştu.


Somali'de meclis seçimleri yeniden ertelendi

Somali Başbakanı Muhammed Hüseyin Roble, 25 Şubat'ta tamamlanması beklenen meclis seçimlerinin 15 Mart'a ertelendiğini duyurdu.

2020 yılının sonlarından bu tarihe kadar Somali seçimleri sürekli erteleniyor. Somali'de alt meclis olarak kabul edilen ve onlarca farklı kabileden 14 bin delegenin oy kullandığı seçimlerde 275 temsilci seçiliyor.

Bu temsilciler kendilerini üst mecliste temsil edecek 54 üyenin seçimini yapıyor. 


Afrika göller bölgesinin liderleri bir araya geldi

Büyük göller bölgesi olarak adlandırılan ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Güney Afrika, Uganda, Angola, Kongo Cumhuriyeti, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Burundi devlet başkanlarının katıldığı toplantı Demokratik Kongo'nun başkenti Kişanşa'da yapıldı.

Bölgesel barış, güvenlik ve iş birliklerinin konuşulduğu zirvede terörle mücadele ve Uganda-Ruanda, Ruanda-Burundi üçlüsünün kendi arasındaki sorunlar konuşuldu. Bir sonraki zirveye 2023 yılında Burundi ev sahipliği yapacak. 


Uganda Hükümeti, Kovid-19 aşısı olmayanlara para cezası getiriyor

Uganda, Kovid-19 aşısı olmayı reddedenlere para cezası vermeyi planlıyor ve bu kapsamda bir yasa tasarısı hazırlıyor. Sağlık Bakanı Jane Ruth, savunmasızları korumak ve kitlesel bağışıklığı yakalamak adına bu yasanın önemli olduğunu söyledi.

Yeni yasa tasarısına göre aşı olmayan kişilere 4 milyon Uganda şilini yani 1200 dolar para cezası verilecek. Uganda'da asgari ücret 300 dolar civarlarında. Halihazırda Uganda nüfusunun sadece 3'te 1'i Kovid-19 aşısı oldu. 


Nijerya'da yeni seçim yasası

Nijerya Cumhurbaşkanı Buhari, seçimlerdeki şeffaflığı arttırmak amacıyla 2023'te yapılması planlanan seçimlerin sonuçlarının elektronik olarak aktarılmasını sağlayacak yasayı onayladı.

1999 yılında sivil yönetime geçen Nijerya, her seçimde sahtekarlık iddiaları ve tartışmalarına sahne oluyor. Bu tartışmaları sona erdirmek ve daha demokratik bir seçim ortamı yaratmak adına böyle bir karar alındığı ifade ediliyor. 


FİFA, Zimbabwe'yi uluslararası müsabakalardan men etti

Zimbabwe hükümetinin futbol takımlarına ve ligine müdahalesinden dolayı FİFA, Zimbabwe'yi uluslararası müsabakalardan men etme kararı aldı. Geçen yıl Zimbabwe Spor Komisyonu'nun yönetimi dağılmış ve yerine geçici bir yönetim ikame edilmişti.

Yeni yönetimin yolsuzluk ve cinsel istismara yol açtığı tespit edilmiş ve bu konuda FİFA tarafından uyarı yapılmıştı. FIFA, bu durumun düzeltilmesi için 3 Ocak 2022 tarihine kadar Zimbabwe'ye süre tanımıştı.

Lakin herhangi bir düzeltme olmadığına karar veren FİFA, Zimbabwe'yi tüm uluslararası turnuvalardan süresiz şekilde men etti. 


Uganda'dan Suudi Arabistan'a uzanan organ kaçakçılığı

Afrika ülkelerinde sıkça duyulan insan kaçırma ve organ ticareti vakalarının yenisine Uganda'da rastlandı. Judith Nakintu isimli bir Ugandalı, Suudi Arabistan'dan bir şirketle anlaşarak çalışmak üzere Cidde'ye gitti.

Bir süre sonra şüpheli şekilde böbreğini kaybetti. Ugandalı Nakintu'nun iddiasına göre Suudi Arabistanlı işverenler kendisine bir kazaya karıştığını söylediler. Lakin gerçek böyle değildi.

Yapılan tetkiklerin sonucuna göre Nakintu'nun sağ böbreği eksikti. Ülkesine dönen Nakintu mahkemeye başvurdu, yargılama süreci devam ediyor. Bu haber Afrika'da sıkça rastlanan yasadışı organ ticaretini tekrar gündeme getirdi. 


Geçtiğimiz hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım.

Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU