Elon Musk'ın hayır faaliyetleri için profesyonel bir kumarbazı görevlendirdiği ortaya çıktı

Teknoloji milyarderi 5,7 milyar dolar değerinde Tesla hissesini bağışlamıştı

Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre Musk'ın şu anda 27 milyar dolarlık kişisel serveti var (AP)

Tesla CEO'su Elon Musk'ın, hayırseverlik faaliyetlerine danışmanlık yapması  için profesyonel poker oyuncusu İgor Kurganov'a başvurduğu öğrenildi.

Kısa süre önce, teknoloji milyarderinin 5,7 milyar dolar değerinde Tesla hissesini 19 Kasım ve 29 Kasım arasında ismi açıklanmayan bir yardım kuruluşuna bağışladığı bildirilmişti.

Dünyanın en zengin insanı unvanlı Musk'ın bu hamlesi ses getirirken, Musk Vakfı'nın da son birkaç yıl içinde yaptığı bağışlar gündeme gelmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vakıf, Musk'ın uzay firması SpaceX'in Teksas'taki uzay limanının yakınlarındaki okullara dolar cinsinden 8 haneli bir miktar hibe etmişti. Ayrıca iklim değişikliğiyle mücadele için 100 milyon dolar, Kovid-19'la ilgili çalışmalar için de milyonlarca dolar ayrılmıştı.

Bloomberg'in haberine göre bu alıcıların neredeyse tamamı, hayırsever kimliğiyle tanınan Kurganov'la birlikte çalışıyor.

Gazete ayrıca Musk'ın bağış alan kişilerle iletişim kurmak ve onların önerilerini değerlendirmek için Kurganov'a başvurduğunu belirtiyor.

Kurganov, bir grup poker oyuncusunun kurduğu yardım kurumu Raising for Effect Giving'in kurucu ortağı. Söz konusu kurum, belirli kriterler doğrultusunda hangi hayır kurumlarına bağış yapılması gerektiğine dair tavsiyeler veriyor.

Poker kariyerine 2010'da başlayan 34 yaşındaki Kurganov, şimdiye dek 18 milyon dolardan fazla kazandı. Kurganov'un ismi hayırseverlik faaliyetlerinde de sıklıkla geçiyor.

Musk'ın basına yansıyan bağış faaliyetlerinden hangilerini Kurganov'un yönettiği bilinmiyor. Ayrıca teknoloji milyarderinin  5,7 milyar dolarlık en büyük bağışını hangi kuruma yaptığı da açıklanmadı.

Hayırseverlik mi, vergi avantajı mı?

Musk'ın bu bağışla önemli oranda vergi avantajı elde edeceği de belirtiliyor. Zira ABD'de yardım kuruluşlarına bağışlanan paralar sermaye kazancı vergisinden muaf tutuluyor. Bu durum, söz konusu yüklü bağışın vergiden kaçınmak için yapıldığına dair şüpheler uyandırıyor.

Ohio Eyalet Üniversitesi'nde yardım kuruluşları üzerine çalışan Prof. Brian Mittendorf ise bu bağışın muhtemelen Musk'ın kendi vakfına gittiğini düşünüyor. 

Buradan hareketle birçok uzman, bağışın nereye yapıldığının açıklanmasını talep ediyor.

ABD merkezli düşünce kuruluşu Urban Institute'tan Benjamin Soskis, "Bu tahmin oyununu oynamak zorunda kalmamalıyız" diyor:

Ölçek çok büyük olduğu için paranın nereye gittiği kamu çıkarını ilgilendiren bir konu.

 

Independent Türkçe, Bloomberg, Futurism

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU