Edirne'de donarak hayatını kaybeden sığınmacı sayısı 19'a yükseldi

Edirne Valiliği, 22 göçmenden 19'unun hayatını kaybettiğini açıkladı

Fotoğraf: AA

Edirne Valiliği, donarak hayatını kaybeden göçmen sayısının 19'a yükseldiğini açıkladı.

Edirne'nin İpsala ilçesi Paşaköy Köyü Mandakoru mevkiinde Yunanistan birlikleri tarafından geri itildiği iddia edilen 22 göçmenden 19'u donarak hayatını kaybetti, donma riski altındaki diğer göçmenler de kurtarılarak Keşan Devlet Hastanesi'ne sevk edilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Donarak hayatını kaybeden göçmenlerin cenazeleri Edirne'den alınarak gece saatlerinde Yenibosna Adli Tıp Kurumuna getirildi.

BM'den acil soruşturma çağrısı

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Yunanistan sınırında geri itildiği iddia edilen düzensiz göçmenlerin donarak ölümüne ilişkin acil soruşturma çağrısı yaptı.

BMMYK Sözcüsü Shabia Mantoo, yaptığı açıklamada, düzensiz göçmenlerin donarak ölmesini "yürek parçalayıcı" olarak niteledi.

Sözcü Mantoo, "Haberler karşısında şoke olduk ve derin üzüntü içindeyiz." ifadesini kullandı.

Mantoo, Yunanistan'da yaşanan olaya ilişkin ilgili tüm taraflarla konuyu takip ettiklerini belirterek, "Acil bir soruşturma çağrısında bulunuyoruz. Mülteci ve göçmenlerin hayatlarının, haklarının, güvenliklerinin ve esenliklerinin korunmasını ve ilk sıraya konulmasını sağlamaya yönelik çağrımızı yineliyoruz" dedi.

"Yunanistan göçmenlere yönelik uygulamaları nedeniyle  mahkum olacaktır"

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu da can kaybının artmamasını dilediklerini belirtti.

Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

Geri itilen göçmenlerin ayakkabılarının çıkarılmış ve elbiselerinin soyulmuş olması nasıl bir akıl tutulmasının yaşandığının en açık göstergesidir. Yaşanan bu olay, Yunanistan'ın insan haklarına ve uluslararası hukuk kurallarına aykırı eylemlerinin vardığı boyutu, göçmenlerin hayatlarını fütursuzca nasıl tehlikeye attığını bir kez daha gözler önüne sermiştir. Yunanistan göçmenlere yönelik uygulamaları nedeniyle insanlığın vicdanında mahkum olmuştur ve bir gün uluslararası hukuk önünde de mahkum olacaktır.

Edirne Barosu AİHM'e başvuracak

Edirne Baro Başkanlığı Mülteci Hakları Komisyonu, İpsala ilçesinde Yunanistan unsurlarınca geri itilmelerinin ardından soğuktan donarak hayatını kaybeden 19 göçmen için yakınlarına ulaşıp Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracaklarını açıkladı.

Dünyanın, İpsala'da ve öncesinde çok kez yaşanan mülteci dramlarına karşı duyarsız kaldığını belirten Baro Başkanı Tacettin Sivrikaya, baro binasında düzenlediği basın toplantısında, yaşanan olayın sorumlularının bulunup cezalandırılması gerektiğini söyledi.

Avrupa'nın ortasında bütün dünyanın gözünün önünde geri itme olaylarının yaşandığını belirten Sivrikaya, "'Geri itme' diye yıllarca yumuşattığımız bir tabirle 22 insan kış ortasında ülkenin sınırını çizen nehrin içine atıldı. Üzerlerindeki kıyafetler ayaklarındaki botlar alındı. Bu kötü muamele falan değil, bu açıkça işkence. Bu insanlar işkenceye maruz bırakılarak ölüme terk edildiler" dedi.

Sivrikaya, Yunanistan'daki avukatlara çağrı yaparak, Selanik ve Atina'daki barolara mektup yazacaklarını ve sınırda yaşanan olayların çözümü için göreve davet edeceklerini dile getirdi.
Hukukçuların, bulundukları yerde yaşanan insan hakları ihlalleri ve hukuksuzluklara karşı çıkan kişiler olduğunu vurgulayan Sivrikaya, "Ne olur ülkenizdeki bu tip uygulamalara karşı adli ve idari soruşturmaların takipçisi olun. Bunların hesabını sorun." ifadelerini kullandı.
Edirne Barosu Mülteci Hakları Komisyonu Başkanı Anıl Yaşagör ise Edirne Barosunun düzensiz göçmenlerle ilgili AİHM'e yaptığı başvuruların 2020 yılından beri karara bağlanmadığını ifade etti.

Düzensiz göçmenlere yönelik hak ihlalleri yapıldığını vurgulayan Yaşagör, şunları kaydetti:

Son 4-5 ayda sınırda sistematik olarak geri itmede bir artış olduğunu gözlemliyoruz. Bu konuyla ilgili Edirne Barosundan avukatlar görevlendiriliyor ve bireysel başvurular yapıldı. Şu anda AİHM'in önünde çok sayıda başvuru var. Ancak mahkeme tarafından verilen bir karar henüz yok. 2020 yılında beri yoğun şekilde uygulanan bu ihlale karşı mahkemenin bir an önce aksiyon alarak karara bağlamasını bekliyoruz. Hak ihlallerinin mahkemece tespit edilip sonlandırılması gerekmektedir. Vefat edenler adına başvuru yapılamayacak ancak eğer yakınlarıyla irtibat kurulabilirse onlarla kurulan iletişim sonrasında başvuru yapılabilecek. Dünyanın her tarafında insanlar, hiçbir şey olmamış gibi gözlerini kapayarak, kulaklarını tıkayarak yaşıyorlar ve sonra diyorlar ki 'Bize çip takacaklar'. Size zaten çip takılmış. Bütün insani duygularınız bir kenara atılmış, sonra diyorsunuz ki bize çip takılacak. Yani ille başınıza gelmesini mi bekliyorsunuz. Anlayabilmek mümkün değil. Bu durum herhangi bir ülkede, herhangi bir caninin bir okula girerek silahlı saldırı yapıp bomba patlatmasından farklı bir olay değildir, aynı şeydir" dedi.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU