Karar yazarı: Faiz düşecek derken kredi faizleri uçtu

"Bütün dünyaya bir 'ekonomi nasıl içten çökertilir'in güzel bir örneğini gösteriyoruz"

Fotoğraf: AA

Karar gazetesi yazarlarından İbrahim Kahveci, iktidarın faizi düşürmeye yönelik ekonomi politikalarının sonucundan birisinin “kredi faizlerinin uçması” olduğunu dile getirdi.

Kahveci, bugünkü köşe yazısında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın eylül ayında başlattığı faiz indirimlerini hatırlattı ve “Faizleri indireceğim derken faizleri yükseltti. Hem de nasıl yükseltti” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kahveci şunları yazdı:

Merkez Bankası faizleri yüzde 19,0 seviyesinden yüzde 14,0’e indirdi ama piyasada tam tersine gelişme oldu. Kredi faizleri özellikle KOBİ’ler için artık yüzde 33-36 aralığına yerleşti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati dün MÜSİAD konuşmasında “Bize öğretilenlerin dışına çıkıyoruz” dedi. Gerçekten çok haklı...Merkez Bankası faiz düşürerek piyasada faizleri yükseltmek öyle kimseye pek nasip olmaz. Bence büyük başarı. Takdir edilecek bir hamle.

Bütün dünyaya bir “ekonomi nasıl içten çökertilir”in güzel bir örneğini gösteriyoruz. Herkes bizi örnek alsın ve yanlışlarımızı yapmasın diyebileceğiz. Hatta millete “Faiz sebep enflasyon sonuç” dedikten sonra; Her bir ağızdan zamlar dolar çıktığı için yapıldı diyebiliyoruz. İyi ama sen yüzde 36 enflasyona yüzde 14 faiz verirsen, insanlar neden dolar almasın? Doları sen bilerek ve isteyerek yükseltmiş olmuyor musun? O zaman neden dolar yükseldi ve zamlar oldu diyorsun?Kısaca zamları ben yaptım diyerek sorumluluğu üstlenmen gerekmiyor mu? Yoksa sorumluluk üstlenecek durum mu yok?

Karar yazarı, yazısının ilgili kısmını şöyle sonlandırdı:

Olan ülkemize oldu... Acıyı millet çekiyor ama yine millete sokağa çıkarsanız haddinizi bildiririz diye sopa gösterebiliyoruz. Burada soru şu olmalı: Muhalefete oy veren millet değil mi? Ya da iktidara oy vermesine rağmen sıkıntısını göstermek için sokağa çıkan millet olmaktan çıkıyor mu? Ülkeyi neden bölüyor ve kutuplaştırıyoruz? Hiç anlayamıyorum...

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU