Filistinli gazeteciler alarmda: "Facebook bize baskı uyguluyor"

Sosyal medya devi, Filistin'e karşı İsrail'in tarafını tutmakla suçlanıyor

 Filistinli aktivist ve gazeteciler, Facebook sansürünü El-Halil kentinde 24 Kasım’da protesto etmişti (AFP)

Filistinli gazeteciler, Facebook'un baskısı yüzünden alarmda.

İnsan hakları örgütlerinin de destek çıktığı iddiaya göre gazetecilerin paylaşımları, sosyal medya platformu tarafından haksız yere kaldırılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Örneklerden birini Christine Rinawi adlı Filistinli muhabir verdi. Rinawi, İsrail güvenlik güçlerinin öldürdüğü bir Filistinlinin videosunu 4 Aralık'ta paylaştı.

Yaklaşık 400 bin takipçiye sahip Rinawi, görüntünün kısa bir süre sonra kaldırıldığını fark etti. Muhabirin hesabı ayrıca, Kudüs'te kasım ayında yaşanan bir saldırının görüntüsünü paylaşınca kısıtlanmıştı.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan bir kaynaksa Maydan Quds News adlı haber sitesinin 1,2 milyon takipçili Facebook sayfasının silindiğini söyledi. Adı açıklanmayan kaynak, bu yüzden muhabirlerin işten çıkarılma riskiyle karşı karşıya kaldığını öne sürdü.

Hamas ve İsrail arasında Mayıs 2020'de yaşanan çatışmalarda Filistin'deki şiddetle ilgili gönderilerin Facebook'ta kaybolduğu ve görüşlerin silindiği ortaya çıkmıştı.

Facebook daha sonra sorunun "teknik bir arızadan kaynaklandığını" duyurup özür dilemişti. Ayrıca Filistin'den yayın yapan Shehab News Agency'nin 7,5 milyondan fazla takipçisi olan Facebook sayfası temmuzda silinmişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü ekim tarihli bir raporunda, Filistinlilerin ve bölgedeki insan hakları ihlalleri hakkında paylaşım yapanların gönderilerinin Facebook tarafından kaldırıldığını öne sürmüştü.

Filistinli sosyal medya analiz merkezi Sada Social'a göre de 2021'de Filistin yanlısı 600 hesap veya gönderi ya kısıtlandı ya da silindi.

Sada Social'dan İyad El-Rifai, verdiği örnekte şirketin "şehit" kelimesini hedef aldığını öne sürdü. "Şehit" ifadesi İsrail güçlerinin öldürdüğü Filistinliler için sıkça kullanılırken ABD'deyse bu kişiler genellikle terörist olarak görülüyor. El-Rifai, Facebook'un Filistin'de ABD standartlarını uyguladığını savundu.

Meta iddialara karşı çıkıyor

Facebook'un çatı şirketi Meta ise bu tür iddiaları reddediyor. Adı açıklanmayan bir sözcü, Rinawi adlı muhabirin gönderilerine platformun kurallarını ihlal ettiği için müdahale edildiğini iddia etti.

Sözcü, platform kurallarının  "herkesin sesini duyurması ve aynı zamanda güvende kalması için" tasarlandığını söyledi:

Kuralları, kimin paylaştığına bakmaksızın herkese eşit uyguluyoruz.

"Şehit" kelimesiyle ilgili soruya yanıt vermeyen Meta'ya göre gönderiler, platform kurallarının yanı sıra "yerel yasalar ve uluslararası insan hakları standartları" ışığında değerlendiriliyor.

 

Independent Türkçe, AFP, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU