Kim Jong-un yönetiminde özel sektör ilk kez devleti geride bıraktı

Özel sektör artık Kuzey Kore ekonomisinin yüzde 38'ini oluşturuyor

Kuze Kore lideri Kim Jong-un'un yetkilileri ekonominin "istikrarlı bir şekilde yönetildiğini" öne sürdü (AFP)

Kuzey Kore'nin özel sektörü, Kim Jong-un rejimi altında 10 yıldan uzun süredir ilk kez ekonomik performansta devlet sektörünü geride bıraktı. Bu, mali açıdan tükenen Kore ülkesinin ekonomisinde olumlu bir trend emaresi anlamına geliyor.

Güney Kore Birleşme Bakanlığı'nın perşembe günü yayımladığı rapora göre özel sektörün faaliyeti 10 yıl öncesine göre yaklaşık yüzde 28 oranında fırladı ve şimdi Kuzey Kore ekonomisinin yüzde 38'ini oluşturuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raporda Kim'in siyasi, ekonomik ve sosyal cephelerde yaptığı değişikliklerin detaylarına yer verilirken ülkenin askeri gücünü genişlettiği de doğrulandı. Fakat şu anda ülke her zamankinden daha çok tecrit altında. Rapor Güney Kore, Birleşmiş Milletler ajansları ve ilticacılarla yapılan görüşmelerden elde edilen veriler kullanılarak derlendi.

Kuzey Kore'nin kamu sektörünün gerilemesiyle hükümet liderliğindeki programların ekonomideki oranı yüzde 37'den yüzde 29'a düştü. Rapora göre hem özel sektörde hem de kamu sektöründe yer alan ortak oyuncular da Kuzey Kore ekonomisine yüzde 9 katkıda bulundu.

Ülkenin tüccar sayısı 2011'de 338'ken 2018'de yaklaşık 1368'e çıkarak 4 kat arttı. Fakat bu, Doğu Asya ülkesini sınırlarını tamamen kapatmak durumunda bırakan Kovid-19 pandemisi ve ekonomik zorluklar Kuzey Kore ekonomisini vurmadan önceydi.

Kuzey Kore'yle ilişkilerden sorumlu bakanlık, özel sektörün öncülük ettiği yükseliş trendini doğrularken, "Piyasalaşma devam ederken özel ekonominin oranı uzun vadeli bir yükseliş trendinde. Halkın faaliyetleri iki yönde çalışarak hem devletin hem de özel sektörün ekonomisini şekillendiriyor" dedi.

Kuzey Kore ekonomisi, 2020'de Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'sının yüzde 23'lük bir daralma görmesinden bu yana ciddi tehlike altında kabul ediliyor. Bu, ülkenin tarihindeki en büyük daralmaydı.

Tarım cephesinde de mahsul üretimi, Kim'in göreve başlamasından bu yana en düşük seviyelerini gördü. Kuzey Kore'nin en güçlü müttefiki Çin'le ticareti de 2014'teki zirvesine kıyasla yüzde 90'dan fazla azaldı.

Ancak çarşamba Kim yönetiminden yetkililer, fazla ayrıntı vermeden ekonominin "istikrarlı bir şekilde yönetildiğini" söyledi.

Kuzey Kore'nin en savunmasız kesimleri, Kim'in nükleer ve uzun menzilli füze denemelerine yönelik BM yaptırımları sebebiyle ülkenin fonlarının azalması sonucu açlık riskiyle karşı karşıya kalmaya devam ediyor.

Rejim, Kim görevi babasından devraldıktan sonraki ülkenin başlangıçta ilerleme kaydettiğini iddia etse de bu ilerleme söz konusu yaptırımların gölgesinde kaldı.

Güney Kore Birleşme Bakanlığı'ndan bir yetkili, "Sürdürülebilir bir ekonomik büyüme sağlamak ve halkın geçim kaynaklarını kayda değer miktarda artırmak için önünde sonunda politikalarını nükleer silahlardan arındırma ve ekonomik işbirliğine kaydırmaları gerekecek" dedi.

Kim, Kuzey Korelileri ancak 15 gün kala gelecek yılın "çok devasa mücadelesine" hazırlanmaları için uyararak ülkenin savunma, tarım ve inşaat sektörlerindeki ilerlemeyle kendini krizden çıkaracağını belirtti.

Devlet medyasına göre Kim, "Gelecek yıl önemli olacak çünkü bu yıl yaptığımız gibi çok devasa bir mücadele vermemiz gerekecek" dedi.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/east-asia

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU