Demokrat Parti kaynakları: Joe Biden istese de 2024'te aday olamayabilir

Başkalarıysa partiyi destekleyenlerin "başkanın ya da başkan yardımcısının önüne geçmeye" çalışan adaylara sıcak bakmayacağını öne sürüyor

(Reuters)

Demokrat Parti içinden kaynaklar Joe Biden'ın 2024'te başkanlığa yeniden aday olup olmayacağına ilişkin şüphe uyandırıyor.

Enflasyonla parti içi sürtüşmelerden Afganistan'dan geri çekilmeye ve Kovid yorgunluğuna kadar bir dizi zorluk bir araya gelip Biden'ın onay oranını ocak ayında göreve başlamasından bu yana görülen en düşük seviyeye getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

FiveThirtyEight'ın bir araya getirdiği anketlere göre Biden'ı onaylamayanların oranı yüzde 51,5 ve katılımcıların sadece yüzde 42,9'u başkan olarak çabalarını onaylıyor.

2024'teki seçim gününde 81 yaşında olacak Biden, başkanlıkta ikinci dönemini kovalama ısrarını kamuoyu önünde dile getirmişti.

Fakat Başkan'ın 2020 seçim kampanyasında çalışan bir yardımcı The Hill'e, Biden'ın galibiyetinin gerekçesinin artık geçerli olmayabileceğini söyledi.

Son seçimde seçilebilirlik 1 numaralı meseleydi. Joe Biden'ın önseçimi kazanmasının sebebi buydu. "Ah, bu sefer de Trump, o halde yine Biden'ı aday göstermeliyiz" diye düşünen bir kesim olacaktır.

Fakat Biden'ın onay oranı şu anki seviyede kalırsa, araseçim dönemi zorlu geçerse, gündeminin tamamını yerine getiremezse... hâlâ seçilebilme olasılığı en yüksek aday kabul edilir mi?

Demokratların çoğu Biden'ın yeniden seçilme ihtimali üzerine kamuoyu önünde açıklama yapmak konusunda isteksizdi.

Fakat bu hafta Kamala Harris'in yardımcıları CNN'e, rolünün yeterince açık olmamasından dolayı başkan yardımcısının hüsrana uğradığını ve Beyaz Saray'ın 2024 seçim dönemine hazırlanmak için yeterince çaba göstermediğini söyledi.

Özel olarak birçok yasa koyucu, eski başkanın tekrar aday olması halinde Harris'in Donald Trump'ı yenme olasılığının daha yüksek olacağından şüpheli.
 

Biden - Harris (AP).jpg

ABD Başkanı Joe Biden, pazartesi günü Beyaz Saray’ın Güney Bahçesi’nde düzenlenen törende iki partinin de desteklediği 1,2 trilyon dolarlık altyapı yasa tasarısını imzalamadan önce Kamala Harris ve Seattle’daki 86 numaralı Demir İşçileri Sendikası şubesinden Heather Kurtenbach'la birlikte konuşma yapmaya geliyor (AP)


Biden'ın kampanyasında çalışmış ve kimliğini gizli tutan bir başka kişi The Hill'e şunları söyledi:

İnsanlara özel olarak yeniden aday olmayı planladığını söylüyor. Bunun için hazır olacağız. Başkan'ın konuşanlar sınıfına aldırmaması da meşhurdur.

Demokrat Parti için çalışan bir diğer isim Joel Payne, parti tabanının adaylık için Biden'a meydan okumuş herhangi bir isme sıcak bakmayacağını söyledi.

Payne, The Hill'e "2024'te Demokrat Parti'den aday olacak isimlerden çoğunun, hatta herhangi birinin dahi başkanın önüne geçmek isteyeceğini hayal edemiyorum" dedi.

Siyah Amerika'nın kalbinde yatan Demokrat Parti'nin siyaseti, başkanın ya da başkan yardımcısının önüne geçmeye çalıştığı düşünülen birine hoşgörüyle yaklaşmaz.

Geçen hafta Kongre'de her iki partinin de desteğini almayı başararak imzaladığı 1 trilyon dolarlık (yaklaşık 11 trilyon TL) altyapı yasa tasarısını tanıtmak için bu hafta birkaç eyaleti ziyaret eden Biden, anketlerdeki düşük oranlardan etkilenmemiş ve yeniden seçilme şansı konusunda endişeli görülüyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU