Fas'ta nihai seçim sonuçları açıklandı: 2016 seçimlerinde 125 milletvekili çıkaran Adalet ve Kalkınma Partisi 13 vekil çıkarabildi

2016 seçimlerinde 125 milletvekili çıkaran iktidarın büyük ortağı Adalet ve Kalkınma Partisi, son seçimlerde büyük bir yenilgi aldı

Fas İçişleri Bakanlığı tarafından dün yapılan resmi açıklamaya göre ülkede genel ve yerel seçimlere yüzde 50,18 oranında katılım gerçekleşti / Fotoğraf: AA

Fas İçişleri Bakanlığı, 8 Eylül'de yapılan ve katılım oranı yüzde 50,18 olan genel seçimlerle ilgili kesin sonuçları açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fas resmi ajansı MAP'ın haberine göre, Fas İçişleri Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamayla ülkede gerçekleştirilen genel seçimlerin kesin sonuçlarını duyurdu.

Bakanlığın açıklamasına göre, Milli Bağımsızlar Birliği 102 sandalyeyle seçimlerin galibi olurken Asalet ve Çağdaşlık Partisi 86 milletvekili çıkararak ikinci, İstiklal Partisi 81 sandalyeyle üçüncü sırada yer aldı.

Meclise 35 milletvekili göndermeyi başaran Sosyalist Birlik dördüncü, 29 milletvekili çıkaran Halk Hareketi beşinci, 21 sandalye kazanan İlerleme ve Sosyalizm altıncı sıraya yerleşti.

Adalet ve Kalkınma Partisi 8. sıraya geriledi

Mecliste 18 sandalye elde eden Anayasal Birlik Partisi yedinci sırada yer alırken 2016 seçimlerinde 125 milletvekili çıkaran iktidarın büyük ortağı Adalet ve Kalkınma Partisi ise 13 sandalye ile sekizinci sıraya geriledi.

Genel Sekreter istifa etti

Fas'ta seçimleri kaybeden koalisyonun büyük ortağı Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD) lideri Sadeddin el-Osmani, partideki Genel Sekreterlik görevinden ayrıldı.

Fas'ta dün düzenlenen genel seçimler sonucunda Temsilciler Meclisindeki sandalye sayısı 125'ten 12'ye düşen PJD'de yönetim, sorumluluğu üstlendi.

Partiden yapılan yazılı açıklama, Genel Sekreter Osmani ve Genel Sekreterlik üyelerinin istifa ettiği belirtildi.

Yönetimin parti tüzüğünün gereklerine uygun olarak parti işlerini yürütmeye devam edeceği kaydedilen açıklamada, seçim sonuçlarının kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi için 18 Eylül'de olağanüstü kurultay toplanması çağrısı yapıldı.

Açıklamada ayrıca, "Açıklanan sonuçların anlaşılmaz ve mantıksız olduğunu, ülkemizdeki siyasi haritanın gerçeğini, partinin siyasi sahnedeki konumunu yansıtmadığını düşünüyoruz" ifadelerine yer verildi.

İçişleri Bakanlığının açıklamasına göre geriye kalan 10 sandalyeyi diğer partiler kazandı.

Milli Bağımsızlar Birliği Partisi lideri Ahnuş: Tüm partilerle çalışmaya hazırız

Fas'taki seçimlerde Mecliste en yüksek sandalye sayısını elde eden Milli Bağımsızlar Birliği Partisi'nin (RNI) lideri ve Tarım Bakanı Aziz Ahnuş, partisiyle vizyon ve ilkelerde örtüşen tüm partilerle çalışmaya hazır olduğunu söyledi.

RNI lideri Ahnuş, başkent Rabat'ta seçim sonuçlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Ahnuş, partisinin vatandaşların günlük yaşam standardını iyileştirmeye kararlı olduğunu ve ülkenin kalkınmasını tamamlayabilecek "güçlü bir hükümet çoğunluğu" istediğini ifade etti.

Partisinin seçim programının diğer partilerle güçlü bir çoğunluk oluşturmak için müzakere zemini hazırladığını kaydeden Ahnuş, "Zorlukların üstesinden gelmek için vizyon ve ilkelerde bizimle örtüşen tüm partilerle çalışmaya hazırız" ifadelerini kullandı.

Ahnuş ayrıca, seçimlerdeki 8 buçuk milyon seçmeni aşan rekor katılımın, halkın değişim iradesinin açık bir göstergesi olduğunu kaydetti.

Fas İçişleri Bakanı Abdulvafi Leftit, ülkede dün gerçekleştirilen seçimlere ilişkin yaptığı açıklamada, yüzde 96’sı sayılan oylarda, 395 sandalyeli Meclise, 97 milletvekili çıkarmayı başaran RNI'nın seçimlerin galibi olduğunu söylemişti.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU