Arkadaşı Alin Taşçıyan, Afgan yönetmen Karimi'yi anlattı: 15 gün önce İstanbul'daydı, Afganistan'ı terk etmeyi reddediyordu

Taliban'ın Kabil'e girişinin ardından yayınladığı videoda "Bizi öldürmeye geliyorlar" diyen ve dünyaya çağrıda bulunan Afganistanlı yönetmen Sahra Karimi'yi arkadaşı Alin Taşçıyan anlattı

Taliban'ın Afganistan başkenti Kabil'e girmesinin hemen ardından sosyal medyada bir video yayınlandı. Videoyu yayınlayan Afgan Film'in başkanı ve yönetmen Sahra Karimi'ydi. Karimi videoda "Taliban Kabil'i kuşattı. Biraz para çekmek için bankaya gidecektim, kapatmışlar ve tahliye etmişlerdi. Bunun yaşandığına hâlâ inanamıyorum, bunu kimi yaptı. Lütfen bizim için dua edin. Tekrar çağrı yapıyorum: Bu büyük dünyanın insanları, lütfen sessiz kalmayın. Bizi öldürmeye geliyorlar" diyordu.

Sahra Karimi bu videoyu yayınlamadan çok kısa bir önce İstanbul'daydı. Film eleştirmeni ve Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu-Fipresci'nin başkanı olan Alin Taşçıyan, 30 Temmuz'da Sahraa Karimi ile kahvaltı ettiğine ve kendisini Kabil'e uğurladıklarına dair bir paylaşım yaptı. Taşçıyan kendisinin ve Karimi'nin fotoğrafını da paylaştığı paylaşımında şunları söyledi:

"30 Temmuz İstanbul, sevgili arkadaşım Sahraa Karimi ve ben kahvaltı ettik... O akşam Kabil ‘e gitti. 16 gün sonra Taliban Afganistan 'ı ele geçirdiği için hayatından korkuyorum. Silah üretip Taliban'a satan tüm ülkelere yazıklar olsun. Uluslararası kuruluşlara verimli barışçı olarak inanan herkese yazıklar olsun!"

"Savaş devam ediyor ama yine de ayrılmak istemiyorum"

Karimi'nin ve bütün Afgan kadınların hayatından endişe ettiğini söyleyen Alin Taşçıyan, Independent Türkçe'ye konuştu. Karimi'nin Taliban'ın bu kadar hızlı ilerleyeceğini beklemediğini ancak ülkesini terk etmeyi de düşünmediğini söyleyen Taşçıyan, Sahraa Karimi'nin 11 Ağustos'ta kendisinin de dâhil olduğu arkadaşlarına şu iletiyi gönderdiğini söyledi. Karimi'nin iletisi şöyle:

"Sizden sevgi ve ilgi dolu güzel mesajlar aldım. Lütfen merak etmeyin ben iyiyim Kabil de iyi. Benim ve güvenliğim için endişelendiğinizi biliyorum; Afganistan hakkında haberlerin olduğunu biliyorum ve savaş burada devam ediyor. Ama yine de ayrılmak istemiyorum. Bu sahnede benim varlığım önemli ve ülkemi ve insanımı terk etmek istemiyorum. Kalmaya karar verdim ve her gün işe gitmeye ve meslektaşlarıma umut vermeye devam ediyorum. Benim neslim her cephede savaşıyor. Lütfen burada neler olup bittiğini ülkenizin en önemli medyalarını bilgilendirerek bize yardımcı olun. Afganistan dışındaki sesimiz olun. Sesimizi desteklemek için film yapımcılarınızı ve sanatçılarınızı etkileyin: Bu savaş bir iç savaş değil, bu bir vekalet savaşı, bu empoze edilmiş bir savaş ve ABD'nin Taliban ile yaptığı anlaşmanın sonucudur. Lütfen bu gerçeği medyalarınızla paylaşın ve sosyal medyalarınızda hakkımızda yazın. Dünya bize sırtını dönmemeli. Afgan kadın, çocuk, sanatçı, film yapımcıları adına desteğinize ve yardımınıza ve sesinize ihtiyacımız var. Bu destek şu anda ihtiyacımız olan en büyük yardım olacaktır. Gözlerim hala parlıyor demek ki savaşıyorum."

Alin Taşçıyan ve Sahraa Karimi.jpg
Alin Taşçıyan ve Sahraa Karimi

 

Sahraa Karimi'nin Slovakya'da eğitim gördüğü için oraya tatile geldiğini ve dönüşte Türkiye'ye de uğradığını, zaten İstanbul'da yaşayan bir teyzesi olduğunu anlatan Alin Taşçıyan, Karimi'nin önemli bir yönetmen olduğunu, daha önce Adana'daki film festivaline de katıldığını belirterek şöyle konuşuyor:

"Kendisi bir devlet şirketi olan Afgan Film'in başında. Sahra'nın uzun metrajlı filmi ‘Havva, Meryem, Ayşe' Cannes'daki film festivalinde Ufuklar bölümünde yarıştı, hatta filmiyle ilgili olarak Angelina Jolie bir destek yazısı yazdı. Daha önce de belgeseller çekmişti."

Sahraa-Karimi-Angelina-Jolie-880x542.jpg
Sahraa Karimi ve Angelina Jolie

 

Angelina Jolie, Sahraa Karimi'nin Afgan Film'in başına atanmasından sonra şu açıklamayı yapmıştı:

"Bayan Karimi'yi tarihi atamasından dolayı tebrik ediyorum. Umarım bu, Afgan kültürünün ve Afgan hikayelerinin dünyayla paylaşılmasında yeni bir sayfanın başlangıcı olur."

 

Afgan sinemasında başka kadın yönetmenlerin de olduğunu, bunlardan Rüya Sedat'ın Taliban Kabil'e girmeden önce ailesiyle Kanada'ya kaçtığını da söyleyen Taşçıyan, Sahraa Karimi'nin 14 Ağustos'ta Angelina Jolie dahil dünyadaki bütün film platformlarına iletilmek üzere bir açık mektup da kaleme aldığını söyleyerek, mektubu da bizimle paylaşıyor. Karimi'nin son mektubu özetle şöyle:

"Dünyadaki Tüm Film Toplulukları ve Filmi ve Sinemayı Sevenler!

Benim Adı Sahraa Karimi, bir film yönetmeniyim ve 1968'de kurulan tek film şirketi Afgan Film'in şu anki genel yönetmeniyim. Size kırık bir kalple ve beni koruyabileceğinizi umarak yazıyorum. Son haftalarda Taliban birçok vilayetin kontrolünü ele geçirdi. İnsanlarımızı katlettiler, kaçırdılar, çocuk yaşta kızları erkeklerine sattılar, komedyenlerimizi, tarihçilerimizi öldürdüler. Hükümet çalışanlarını astılar, yüzlerce kişiyi yerinden ettiler. Şimdi o kaçan aileler Kabil'deki kamplarda sağlıksız bir durumda yaşıyorlar.

Biz bu sessizliğe alıştık ama bunun adil olmadığını biliyoruz. Biliyoruz ki halkımızı terk etme kararı yanlıştır, bu aceleci geri çekilme bir ihanettir.

Afganlar Batı için Soğuk Savaşı batı için kazandığında yaptığımız her şey unutuldu, bu Taliban'ın karanlık yönetimine yol açtı ve şimdi, yirmi yıl sonra ülkemiz ve özellikle genç nesillerimiz için büyük kazanımların hepsi kaybedilebilir.

Şimdi sesinize ihtiyacımız var. Medya, hükümetler ve insani yardım kuruluşları sanki Taliban ile yapılan bu anlaşma meşruymuş gibi, sessizlik içindeler.

Taliban, görüşmelerin tüm süreci boyunca halkımıza gaddarca davranıyor.

Ülkemde bir film yapımcısı olarak inşa etmek için çok çalıştığım her şey risk altında.  Taliban yönetimi ele geçirirse tüm sanat eserlerini yasaklayacaklar. Sırada ben ve diğer film yapımcıları olabiliriz, kadın haklarını elimizden alacaklar, evlerimizin karanlığına itileceğiz, sesimiz kesilecek.

Bu dünyayı anlamıyorum. Bu sessizliği anlamıyorum. Kalacağım ve ülkem için savaşacağım ama bunu tek başıma yapamam. Sizler gibi müttefiklere ihtiyacım var. Lütfen bu dünyanın başımıza gelenlerle ilgilenmesini sağlamamıza yardım edin. Lütfen ülkelerinizin en önemlilerini bilgilendirerek bize yardımcı olun.

Eğer Taliban Kabil'i devralırsa, internete veya herhangi bir iletişim aracına erişimimiz olmayabilir... Çok az zamanımız var, belki günler."

Bu açık mektubu başta Angelina Jolie olmak üzere dünyadaki bütün sinema platformlarına gönderdiklerini söyleyen Alin Taşçıyan; ne kendisinin ne de Sahraa Karimi'nin Afganistan'ın Taliban'a bu kadar çabuk teslim edileceğini beklemediklerini söyleyerek şöyle konuşuyor:

"Her şey bir gün içinde oldu. O da bunu öngörmemişti ama yine de Afganistan'ı terk etmeye niyeti yoktu."

Sahraa Karimi.jpg
Sahraa Karimi

 

Karimi'yle 2015'te Dakka'daki film festivalinde tanıştığını ve Sahraa Karimi'nin "yumuşak, dirençli, akıllı, duygusal bir kadın" olduğunu söyleyen Taşcıyan; onun için çok korktuğunu ve endişeli olduğunu vurguluyor:

"Afgan Film'e Taliban'ın yaptığı bir saldırıda iki genç kadın öldürülmüştü ona çok üzülmüştü. Pes etmiyordu, direniyordu ama nereye kadar. İstanbul'a geldiğinde Afganistan'da artık film yapma imkanlarının kalmadığını, yapımcıların, yönetmenlerin, oyuncuların herkesin Afganistan'ı terk ettiğini söylüyordu."

Taşçıyan, Independent Türkçe aracılığıyla bir çağrı da yapıyor:

"Bir an önce bütün Afgan halkı, en azından ülkeyi terk etmek isteyenlere izin verilsin, onlar özgürlüğüne kavuşsun. Hiç olmazsa başka ülkelerde yaşam şansları olmalı bu insanların. Çünkü Taliban gibi bir güce güvenilmez, intikam almayacağız diyorlar ama halkına karşı intikamı bir seçenek olarak gören bir güce nasıl güvenilir ki? Önce başlarındaki hükümet, sonra da bütün dünya onları yalnız bıraktı. Bundan hepimiz utanmalıyız."

Sahraa Karimi kimdir?

Sahraa Karimi, İran'da büyümüş genç bir Afgan kadın yönetmendir. Yirmili yaşlarının başında Slovakya'ya göç etti ve sonraki 12 yılını film ve yönetmenlik alanında Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora eğitimi alarak geçirdi. Afganistan'a döndüğünde, Karimi bağımsız sinemayı tanıtmak için Kapila Multimedya Evi'nin kurucu ortağı oldu ve yakın zamanda Kaluch Kapila Sinemasını yeniden açtı. Karimi yaşamını; Kabil, Bratislava ve Tahran arasında sürdürdü. Ve çoğunlukla Afganistan'da kadınların karşılaştığı hak ihlalleriyle ilgili filmler yaparak uluslararası ödüller kazandı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU