Tokyo 2020: Ukrayna'nın ilk altın madalyasını ülkenin ilk siyahi milletvekili kazandı

Ukraynalı Jan Beleniuk, Temmuz 2019'da ülkenin parlamentosuna seçilmiş ve kısmen ırkçılıkla ilgili erken deneyimleri nedeniyle güreşe başlamıştı

Ukraynalı Zhan Beleniuk, 4 Ağustos 2021'de Tokyo'daki Makuhari Messe'de düzenlenen Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları'nda erkekler grekoromen 87 kilo güreş müsabakasının ardından poz veriyor (AFP)

Ukrayna'nın ilk siyahi parlamenteri Jan Belenyuk, şimdi de ülkenin Tokyo 2020'de ilk altın madalyasını kazanarak Olimpiyat tarihine geçti.

Belenyuk, ülkenin parlamentosu Ukrayna Yüksek Şurası'nda Gençlik ve Spor Komitesi'nin başkan yardımcılığını yürütüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukraynalı parlamenter ve atlet, çarşamba günü Tokyo'da düzenlenen 87 kilo kategorisindeki grekoromen güreş finalinde Macar Viktor Lorincz'i mağlup etti.

İki dünya şampiyonluğu bulunan sporcu, galibiyetinin ardından elinde Ukrayna bayrağıyla güreş platformunda dans ederken görüntülendi.

Rio 2016'da gümüş madalya kazanan Beleniuk, Ukrayna'nın Olimpiyat Oyunları'nda birden fazla madalya kazanan ilk grekoromen güreşçisi de oldu. Beleniuk "Artık olimpiyat şampiyonuyum ve bu benim hayalimdi" diye konuştu.

Tokyo Olimpiyatları'nda altın madalya kazanan isim, Temmuz 2019'da Ukrayna parlamentosuna seçilip oradaki 450 milletvekilinden biri olarak mecliste yer alan ilk melez olmuştu.

 

 

Siyaset ve sporu bir arada yürütmenin kolay olmadığını kabul eden Beleniuk, zamanının çoğunu Olimpiyatlar'a hazırlanmak için harcadığını söyledi.

2019'da verdiği bir röportajda Beleniuk, "İlk hedefim (Tokyo'daki) Olimpiyat Oyunları ancak bu sadece bir yıl. Ondan sonra kendimi yüzde 100 Ukrayna siyasetine adayacağım" demişti.

1991 yılında Ruandalı pilot bir babayla Ukraynalı terzi bir annenin çocuğu olarak dünyaya gelen Beleniuk, kısmen ırkçılıkla ilgili erken deneyimlerinden dolayı 9 yaşında güreşe başladı.

 

 

Beleniuk, 2010'da 19 yaşındayken profesyonel oldu ve Sırbistan'ın Belgrad kentinde düzenlenen 2012 Avrupa Şampiyonası'nda ilk uluslararası madalyasını (bronz) kazandı.

The Ukrainian Weekly'nin haberine göre Beleniuk'un babası, Ruanda İç Savaşı'nda savaşırken öldü. Bu Beleniuk'un, "Ukraynalı ailesi tarafından Kiev'de, tek odalı bir dairede büyütülmesine" neden oldu. Beleniuk, "çocukken ırkçı istismarla" nasıl karşılaştığını anlattı ve "Afrika için çok açık, Ukrayna için çok kara" olduğunu söyledi.

Ukrayna'nın grekoromen güreşte ilk olimpiyat altın madalyasını 1996'da Atlanta'da Vyacheslav Oliynyk kazanmıştı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/sport

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU