Suriye ve Ürdün sınırlarını ticarete ve vatandaşlara açma kararı aldı

İki ülke arasındaki sınırlar Kovid-19 salgını nedeniyle kapatılmıştı

Ürdün İçişleri Bakanı Mazin el-Ferraye (Petra)

Ürdün ve Suriye, güvenlik koşulları ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisinin etkileri nedeniyle yıllardır süren kapatmanın ardından aralarındaki sınırları yeniden açma konusunda anlaştı. 

Ürdün haber ajansı PETRA'nın haberine göre, Ürdün İçişleri Bakanı Mazin el-Farraye ve Suriyeli mevkidaşı Muhammed er-Rahmun arasında geçen telefon görüşmesinde, taraflar Ürdün ile Suriye arasındaki iki kapıdan biri olan Cabir-Nasib  Sınır Kapısı’nın, Ürdün ve Suriye'nin ortak çıkarlarına fayda sağlayacak stratejik önemi nedeniyle yeniden tamamen açılması gerektiği üzerinde anlaştılar. 

PETRA’nın haberine göre Suriyeli Bakan, sınır kapısının tamamen yeniden açılması kararını memnuniyetle karşılayarak ülkesinin bu konuda gerekli önlemleri almaya hazır olduğunu ifade etti. Görüşmede ayrıca, bölgede faaliyet gösteren yürütme makamlarının, merkezin istenilen hedeflere ulaşacak şekilde ve tıbbi protokol dahilinde tamamen yeniden açılması için gerekli işlemlere ilişkin sahada işbirliği yapması konusunda anlaşma sağlandı. 

Suriye resmi haber ajansı SANA ise, dün iki bakanın yaptıkları görüşmede, iki ülke arasında ticari tırların ve yolcu otobüslerinin geçişini kolaylaştırmak için ortak koordinasyon anlaşması üzerinde görüştüklerini bildirdi.

İki ülke arasındaki görüşme, Ürdün sınırına yakın Dera'da, 2018 yılındaki uzlaşı anlaşmasının ardından yeni düzenlemeleri içeren ve Batılı ülkelerin muhalif gruplara desteğini kesmesi ve bölgeden İranlı milislerin sınır dışı edilmesi karşılığında hükümet güçlerinin güneye dönmesini öngören yeni bir uzlaşma anlaşmasıyla aynı zamana denk geldi. 

Öte yandan, İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf ve beraberindeki heyetin üç günlük bir ziyaret için Şam Uluslararası Havalimanı'na geldiği açıklandı.

Cabir Sınır Kapısı, Suriyeli muhalif gruplar tarafından ele geçirildikten sonra rejim güçlerinin bölgeden çekilmesinin ardından 2015 yılının ortalarında Ürdün tarafından kapatıldı. 2018 yılının Ekim ayında yeniden açılan sınır kapısı, Suriye'den gelen koronavirüs vakalarının artması nedeniyle Eylül 2020’de tekrar kapatıldı.

Kaynaklar, Şarku'l Avsat'a yaptıkları açıklamalarda, Amman'ın Washington ile görüşmesinde, Ürdün'ün Kongre tarafından onaylanan ve Sezar Yasası olarak adlandırılan yasa gereği Suriye'ye yönelik uygulanan yaptırımların dışında tutulmasını gündeme getirdiğini bildirdi.

Ürdün'ün Suriye'ye yönelik yaptırımlar konusundaki tutumu, haftalar önce ABD yönetimiyle uzun bir gıda ve tarım ürünleri listesini yaptırımlardan hariç tutma konusunda mutabık kalınan anlaşmaya dayanıyor.

Ürdün Başbakanı Bişr el-Hasavne, geçen hafta sınıra yaptığı ziyarette İçişleri Bakanı'ndan, gerekli sağlık ve önleyici tedbirlere bağlı kalmanın yanı sıra, gıda maddelerinin düzgün akışını sağlamak için sevkiyatta karşılıklı taşımacılık sistemi (back to back) ile çalışmanın bir an önce durdurulmasını istemişti. Ayrıca, farklı milletlerden kişilerin İçişleri Bakanlığı'ndan onay almadan sınır üzerinden bölgeden ayrılmasına izin verilmesine ek olarak, sınır kapısından giriş platformuna gelenlerin sayısının iki hafta içinde 500 kişiye çıkarılmasını talep etti.

Suriye’de geçen ay son haftalarda, Nasib Sınır Kapısı’ndan geçen Suriye ihracat tırlarının hareketinde bir kriz yaşandı. Bu durum, sebze ve meyve yüklü 700 buzdolabı taşıyan tırın geçişte durdurulmasına ve günde yaklaşık 750 yük bölgeye giriş yaparken, bu sayının günde yaklaşık 25 ila 35 buzdolabı ile sınırlandırılmasına yol açtı.

Suriye Ticaret Odaları Federasyonu'ndan bir heyet, bu ayın başlarında, sınırdan Suriye tırlarının geçişinde karşılaşılan sorunların çoğunu çözmek için Amman'a gitti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU