Demokratlardan Biden'a çağrı: "İsrail yerleşimlerinin yasadışı olduğunu ilan et"

Mektupta, Biden’ın bölgede barışı tehdit edecek eylemleri kınaması ve Doğu Kudüs’te Filistinlilerin evlerinden çıkarılmasını önlemek için İsrail’e baskı yapması istendi

Birlemiş Milletler de, işgal altındaki Filistin topraklarında Yahudi yerleşimlerinin "​uluslararası hukukun ihlali" olduğunu belirtiyor (Reuters)

ABD Temsilciler Meclisi'nden 73 Demokrat Partili parlamenter, Başkan Joe Biden'a mektup yazarak İsrail'in Batı Şeria'daki yerleşimlerini yasadışı ilan etme çağrısı yaptı.

Mektupta, İsrail-Filistin ilişkilerine dair uzun süredir var olan ancak Donald Trump yönetiminin terk ettiği ABD politikalarına geri dönme çağrısı yer aldı.

Demokrat temsilciler, Trump döneminden farklı olarak Biden yönetiminin yerleşimleri yasadışı olarak kabul etmeyi ve Batı Şeria'daki işgali tanımayı düşünmesi gerektiğini ifade etti.

"ABD'nin yerleşimlerin uluslararası yasalara aykırı olduğunu net bir şekilde ortaya koyun" denen mektupta, ABD belgelerinde ve açıklamalarında eskiden olduğu gibi "Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nin işgal altında olduğunun" belirtilmesi gerektiği kaydedildi. Ayrıca Biden'ın bölgede barışı tehdit edecek eylemleri kınaması ve Doğu Kudüs'te Filistinlilerin evlerinden çıkarılmasını önlemek için İsrail'e baskı yapması da istendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İki devletli çözümün desteklenmesi çağrısının da yer aldığı mektuba ilerici Demokratların önemli isimlerinden Rashida Tlaib ve Alexandria Ocasio-Cortez'in imza atmamasıysa dikkat çekti.

İmzacı Demokrat temsilciler arasında, Kongre'deki bazı komiteleri yöneten isimlerin yanı sıra 7 Yahudi parlamenter de var.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, bölgede onlarca yıllık ABD politikasında değişikliklere giderek İsrail'in Batı Şeria'daki yerleşimlerini tanımış ve ABD Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşımıştı.

İsrail'in geçen ay Gazze'de 250'den fazla Filistinlinin öldüğü hava saldırıları, Demokrat Parti'de görüş ayrılıklarına yol açmıştı. Saldırılar sürerken Biden yönetiminin İsrail'e 735 milyon dolarlık silah satışına onay vermesi Demokratların ilerici kanadında tepkilere yol açarken bazı partililerse ABD'nin ülkeye yardımı sürdürmesi gerektiğini savunmuştu.

Biden'ın “ABD, İsrail'in kendini savunma hakkını tam olarak desteklemektedir'' açıklaması da partide tepki yaratmıştı.

Geçen ay da 500'den fazla Demokrat, Biden'a mektup göndererek Filistinlilerin haklarının korunması ve İsrail'in ihlallerinden sorumlu tutulması için daha fazla adım atma çağrısında bulunmuştu.


Independent Türkçe, Jerusalem Post, AA

DAHA FAZLA HABER OKU